1%
  • 0/10

واکنش‌ها به طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی | به‌روزرسانی: طرح صیانت و رفع فیلتر توییتر و تلگرام

از احتمال افزایش قیمت اینترنت تا مسدود سازی واتساپ و اینستاگرام

واکنش‌ها به طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی | به‌روزرسانی: طرح صیانت و رفع فیلتر توییتر و تلگرام ۲ ۰۴ آبان ۱۴۰۰ مقالات فناوری کپی لینک
صیانت از کاربران در فضای مجازی

تصویب طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی با واکنش‌هایی همراه شده است که در ادامه به برخی از آنها می‌پردازیم.

پس از تصویب طرح صیانت از حقوق کاربران وزیر ارتباطات دولت روحانی، به این موضوع واکنش نشان داده و اعلام کرده است که آخرین پیش نویس منتشر شده، نه تنها نظامی را برای حکمرانی سایبری کشور ایجاد نمی‌کند، بلکه نظام حکمرانی فضای حقیقی کشور را هم تضعیف خواهد کرد.

به گفته‌ی وی، اختیارات دولت و شخص رییس جمهور به کمیسیونی فراقوه‌ای واگذار شده که قدرت بالاتری از دولت دارد و ریاست آن با رییس جمهور هم نیست. حتی امکان نظارت نمایندگان مجلس بر عملکردها در این حوزه هم ضایع شده است. نهادهای بسیار مهم سیاستگذار کشور مثل شورای‌عالی امنیت ملی، همواره با ریاست رییس جمهور شکل گرفته است. پس در صورت تصویب این پیش‌نویس، حتما با بی‌نظمی بیشتری در حکمرانی کشور مواجه خواهیم بود.

وزیر ارتباطات معتقد است که حمایت موثری از کسب و کارها در میان نیست و از سوی دیگر اگرچه ممکن است در کوتاه مدت چند ماهه شبکه‌های اجتماعی فیلتر نشوند اما مکانیزم پیش بینی شده در این پیش‌نویس و ترکیب کمیسیون‌ها و کارگروه‌های تعریف شده در آن احتمال اعمال محدودیت گسترده بر پهنای باند پیام‌رسان‌ها و حتی اعمال فیلتر را به شدت افزایش داده است.

وی همچنین پیش‌بینی کرده که بالا رفتن هزینه اینترنت هم از خروجی‌های دیگر این طرح است. البته در کنار آن نباید افزایش تمایل کاربران ایرانی به سمت اینترنت‌های ماهواره‌ای را هم نادیده گرفت.

محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی درباره تصمیم نمایندگان مجلس در واگذاری طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی به کمیسیون، مطابق اصل ۸۵ قانون اساسی اعلام کرد:

عمده ادعاهای مطرح شده درباره طرح مطابق واقع نیست و در طرح وجود ندارد و مسدودسازی اینستاگرام و واتساپ، برنامه مجلس نیست؛ چرا که هزاران کسب و کار در آنها جریان دارد از اهمیت زیادی برخوردار است و پیچیدگی‌های فراوانی دارد و باید در خصوص آنها متغیرهای زیادی را مدنظر قرار داد.

مسعود پزشکیان نماینده مردم تبریز نیز با مخالف با طرح صیانت از حقوق کاربران گفت:

 

‏این طرح نه تنها در دستیابی به اهداف خود موفق نخواهد شد، بلکه به بیشتر شدن شکاف بین مردم و حاکمیت منتهی خواهد شد.

جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده تایباد نیز در مخالفت با این طرح اعلام کرد:

وقتی اکثریت مردم با قانونی مشکل دارند، مشکل؛ اکثریت مردم نیستند؛ مشکل آن قانون است که باید خود را با اراده مردم تطبیق دهد. فراموش نکنیم، قدرت و مشروعیت ما برای قانونگذاری، امانت همین مردم است

علیرضا زاکانی، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در رابطه با طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی گفت:

 

مدیریت ⁧‫فضای مجازی‬⁩ درهمه جهان خصوصا ایران حیاتی است و تعارضی با بهره‌مندی از مواهب آن ندارد. فیلترینگ‬⁩ بی‌راهه‌ایست که حکایت از بی ‌اطلاعی از فضای سایبر دارد. مصوبه ⁧‫مجلس‬⁩ طبق اصل۸۵، آغاز بررسی ‌های عمیقتر کارشناسی و گفت‌وگو با فعالان این عرصه در تضمین حقوق‌ کاربران است. ‏اقناع افکار عمومی ضروریست.

حسن تقی‌زاده انصاری، رییس جامعه گردشگری الکترونیک طرح موسوم به صیانت از حقوق کاربران اینترنت را در تضاد با پروژه مقابله با «ایران‌هراسی» دانست و گفت:

 

با اجرای این طرح، ایران را حذف می‌کنند. چرا که بیش از ۹۰ درصد جذب گردشگر و آشنایی علاقه‌مندان به سفر، از طریق فضای مجازی اتفاق می‌افتد. در دنیای امروز، گردشگر بدون تحقیق مقصدی را برای سفر انتخاب نمی‌کند و این شناخت از طریق فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی محقق می‌شود. چنان‌چه در این فضا محدودیتی به‌وجود آید بازار گردشگری را از دست می‌دهیم و باعث می‌شویم کشورهای همسایه گردشگران ما را به‌راحتی جذب کنند و کشور ما از فهرست مقاصد گردشگری خارج شود.

به‌روزرسانی ۹ مرداد ۱۴۰۰

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که مفاد طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی هنوز قطعی نیست و قضاوت درباره این طرح فعلا زود است.

به گفته‌‌ی علیرضا سلیمی، آنچه در مجلس مصوب شد تصویب اصل هشتاد و پنجی شدن آن یعنی بررسی در کمیسیون به جای صحن علنی بود و مفاد این طرح هنوز قطعی نشده بلکه چکش کاری خواهد شد و در یک کمیسیون مشترک با حضور خبرنگاران مورد بررسی قرار گیرد. آنچه الان در این باره مطرح می‌شود صرفا پیش داوری است، در بسیاری از طرح‌ها متن اولیه ده‌ها بار بالا و پایین می‌شود، پس فعلا قضاوت زود است.

این عضو هیات رئیسه مجلس تاکید کرد که طرح اولیه با آنچه ۲۶ تیر ماه به مجلس ارائه شده متفاوت است و اکثر قضاوت‌ها بر اساس طرح اولیه صورت می‌گیرد در حالی که متن طرح تغییرات معناداری کرده ضمن این که همین متن هم صرفا پیش نویس است و باید در کمیسیون مشترک مربوطه بررسی شود.

به‌روزرسانی ۱۷ مرداد ۱۴۰۰

رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس اعلام کرده طرح لغو اصل هشتاد و پنجی شدن طرح فضای مجازی توسط تعدادی از نمایندگان به هیئت رئیسه مجلس تقدیم شده است.

به گفته مجتبی توانگر، در زمان تصویب اصل هشتاد و پنجی شدن این طرح بسیاری از نمایندگان در صحن علنی حضور نداشته‌اند.

وی گفت: 

با توجه به این که رأی گیری برای بررسی طرح مذکور ذیل اصل ۸۵ قانون اساسی زمانی انجام شد که پس از وقت استراحت مجلس بود و از آنجایی که معمولا بلافاصله پس از وقت استراحت طرحی برای رأی گیری مطرح نمی‌شود، لذا تعدادی از نمایندگان در صحن علنی حضور نداشتند. به دلیل حضور نداشتن تعدادی از نمایندگان در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و نیز با توجه به این که اصل هشتاد و پنجی شدن آن فقط ۱۲۱ رای آورده است که به نظر می‌رسد نظر اکثریت مجلس نیست، تعدادی از نمایندگان درخواست لغو این مسئله و بررسی آن به صورت عادی را دارند. این درخواست به امضای بیش از ۲۰ نفر از نمایندگان رسیده و تقدیم هیات رییسه مجلس شده و با رأی آوردن این طرح، بررسی طرح فضای مجازی ذیل اصل ۸۵ لغو و این طرح به صورت عادی بررسی شود. با عادی شدن روال این طرح، امیدواریم با شروع کار دولت جدید، دولت نیز در زمان مقتضی لایحه‌ای تدوین کند تا ان شاء الله این مسئله با رعایت همه جوانب آن مورد بررسی و قانونگذاری قرار گیرد.

به‌‌روزرسانی ۱۹ مرداد ۱۴۰۰

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه‌ای غیرعلنی امروز به لغو بررسی محرمانه طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی بر اساس اصل ۸۵ رای دادند.

بنابر گزارش‌ها نمایندگان با ۱۴۴ رای موافق و ۱۱۱رای مخالف با لفو بررسی محرمانه این طرح موافقت کردند و به این ترتیب این طرح به صحن علنی مجلس بازگشت.

برر اساس اصل ۸۵، مجلس شورای اسلامی در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را به کمیسیون‌های داخلی خود بسپارد، در این صورت این قوانین در مدتی که در مجلس تعیین می‌کند بدون نیاز به تصویب در صحن علنی به صورت آزمایشی اجرا می‌شود.

بر اساس گزارش‌ها امروز ۶۵ نماینده برای سخنرانی در مخالفت و ۶۵ نماینده در زمینه موافقت با لغو بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی ثبت نام کرده‌بودند.

بر اساس این طرح پس از مهلت چهار ماهه به شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌‌هایی همچون اینستاگرام در صورتی که نماینده رسمی در ایران نداشته باشند، فیلتر می‌شوند یا سرعت این سرویس‌ها آنقدر کاهش می‌یابد که امکان دسترسی و استفاده از آنها غیرممکن می‌شود.

به‌روزرسانی ۱۹ مرداد ۱۴۰۰

 صبح امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی با درخواست لغو بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی در فضای مجازی براساس اصل ۸۵ قانون اساسی مخالفت کردند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان جلسه علنی صبح امروز (سه‌شنبه) مجلس درخواست عده‌ای از نمایندگان به منظور لغو بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی در فضای مجازی براساس اصل ۸۵ قانون اساسی را بررسی کرده و در نهایت با این درخواست مخالفت کردند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی دو هفته گذشته با درخواست بررسی این طرح براساس اصل ۸۵ قانون اساسی و در کمیسیونی مشترک موافقت کرده بودند و در جلسه علنی امروز نیز با ۱۳۰ رأی موافق، ۱۲۱ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۶۲ نماینده حاضر در جلسه مجددا بر تصمیم خود پافشاری کردند.

پیش از این صبح امروز در جلسه غیرعلنی امروز مجلس شورای اسلامی رای‌گیری برای لغو بررسی این طرح به صورت هشتاد و پنجی به صورت استمزاجی صورت گرفت و نمایندگان با آن موافقت کردند.

پیش از این نمایندگان با بررسی این طرح به صورت اصل ۸۵ یعنی در یک کمیسیون مشترک به جای صحن علنی موافقت کرده بودند که با این رای استمزاجی نظر خود را پس گرفتند اما در نهایت در جلسه علنی امروز بر بررسی آن بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی تاکید کردند.

به‌روزرسانی ۴ آبان ۱۴۰۰

به تازگی یکی از طراحان طرح صیانت اعلام کرده که در این طرح امکان رفع فیلتر توییتر و تلگرام وجود دارد.

به گفته‌ی وی، این طرح بیشتر برای حمایت از کاربران و خدمات پایه کاربردی یعنی پلتفرم‌هایی که به کاربران خدماتی را ارائه و شرایط و ضوابط فعالیت را پیش بینی می‌کند و هدف از این طرح مسدود کردن پلتفرم‌هایی مثل اینستاگرام نیست و اگر این پلتفرم‌ها در بستر قانونی فعالیت کنند، حمایت‌هایی را از آن‌ها داشته باشد.

وی به موضوع امرار معاش کاربران از طریق اینستاگرام اشاره و اعلام کرد که با توجه به آزاد بودن دسترسی‌ها، این فضا برای کودکان و نوجوانان مناسب نیست، در حالی که در این طرح به شدت تاکید شده که محیط کودک و نوجوان بایستی محیطی امن، سالم، ارزان و صیانت شده‌ای باشد.

اما وی اظهار داشت:

بایستی امکان انتخاب برای کاربر وجود داشته باشد و فضا به نحوی نباشد که یک پلتفرم از انحصار سوء‌استفاده کند و با انتشار محتواهای نامناسب، فرهنگ یک کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

بر اساس اظهارات وی، در طرح پیش‌بینی شده پلتفرم‌های اثرگذار که دارای کاربران زیاد هستند، مادامی که جایگزینی برایشان تعریف نشود، از دسترس خارج نشوند. جایگزین هم باید به گونه‌ای باشد که در درجه نخست زیرساخت فنی لازم را داشته باشد و تعداد قابل توجهی از کاربران در شبکه‌های پیش‌بینی شده به عنوان جایگزین حضور داشته باشند و مردم آزادانه بتوانند از بین پلتفرم‌های موجود مثل توییتر، اینستاگرام و تلگرام انتخاب کنند.

این کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس تاکید کرد در این طرح قرار نیست شبکه‌های خارجی مسدود شوند بلکه قرار است فضا به نحوی مدیریت شده که فعالیت این شبکه‌ها در فضایی رقابتی ادامه داشته باشد و مردم از خدمات آن‌ها استفاده کنند.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments