1%
  • 0/10

تاثیر قطعی اینترنت بر کسب و کارها

آیا اینترنت طبقاتی و پلتفرم‌های داخلی مشکلات مردم را حل می‌کند؟

تاثیر قطعی اینترنت بر کسب و کارها ۰ ۰۴ آبان ۱۴۰۱ مقالات فناوری کپی لینک
قطعی اینترنت فیلتر اینستاگرام

قطعی اینترنت این بار برخلاف دفعات گذشته هم طولانی‌تر شده و هم موضوع اجرای طرح صیانت و ارایه اینترنت ملی، شرکت‌ها و کاربران را با مشکلات بسیاری روبه‌رو کرده است.

بر اساس گزارش رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور، فیلتر اینستاگرام باعث بیکاری ۱۱ میلیون نفر شده است. علاوه بر کسب و کارهایی که بر پایه شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام فعالیت می‌کردند، قطعی اینترنت طی یک ماه گذشته باعث تعدیل و حتی تعطیلی استارتاپ‌های کوچک و متوسط شده است.

بر اساس آمارهای رسمی منتشر شده، اختلالات اخیر اینترنت بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان به کسب‌وکارها خسارت وارد کرده و ادامه‌ی این روند باعث بروز چالش‌های بزرگ‌تری در جامعه خواهد شد.

تقریبا همه‌ی کسب و کارهایی که در پی قطعی اینترنت سراسری و اجرای طرح صیانت با مشکل روبه‌رو شده‌اند، تبعات مخرب این اقدام را به مدیران و وزرا اعلام کرده‌اند.

بر اساس آمارهای ارایه شده از زمان قطعی اینترنت بین‌المللی و فیلتر شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و واتساپ میزان تراکنش‌های مالی ۴۰ درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر محدودسازی سرویس پیامک نیز مشکلاتی را برای کسب و کارها به وجود آورده است.

به اعتقاد کارشناسان محدودیت‌ها و قطعی اینترنت سه گروه از کسب و کارها را تحت تاثیر قرار داده؛ اکوسیستم استارتاپی و کسب‌وکارهای بزرگ که اینستاگرام کانال تبلیغاتی مهم آنها به شمار می‌رفت که در نتیجه قطعی اینترنت و فیلتر اینستاگرام میزان فروش‌شان ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش یافته است که در نهایت منجر به تعدیل نیرو و بیکاری تعداد زیادی از مردم خواهد شد.

گروه دوم کسب و کارهایی هستند که مستقیما از طریق اینستاگرام اقدام به فروش محصول می‌کردند. اما دسته سوم کسانی هستند که طی سال‌ها در زمینه تبلیغات و ادمین‌های شبکه‌های اجتماعی آموزش دیده و تا پیش از اتفاقات اخیر از این طریق کسب درآمد می‌کردند، اما حالا شغلشان در معرض نابودی است.

تاثیرات غیر مستقیم قطعی اینترنت

شاید تصور کنید اینترنت ملی امکانی را فراهم می‌کند که همه کاربران فقط از شبکه‌ها و سرویس‌های داخلی استفاده کنند، اما عدم دسترسی به سرویس‌های بین‌المللی باعث شده تا مردم کمتر اینترنت مصرف کنند و کمتر به سراغ خرید بسته‌های اینترنت بروند چرا که اینترنتی وجود ندارد که مصرف شود، به این ترتیب حتی اپراتورهای همراه نیز این روزها با مشکلاتی روبه‌رو شده‌اند.

از جمله استارتاپ‌های دیگری که تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته‌اند، حوزه سلامت و سرویس مشاوره آنلاین و متنی است که بسیاری از بیماران و پزشکان را با مشکل جدی روبه‌رو کرده است، چرا که بسیاری از پزشکان یا بیماران در داخل کشور نیستند و به این ترتیب امکان برقراری تماس بین بیماران و پزشکان به دلیل مشکلات پیش آمده وجود ندارد.

از سوی دیگر، کسب و کارهایی است که مبتنی بر فضای اینترنت به شکل دورکار و از کشورهای مختلف به نوعی به همکاری و تعامل با یکدیگر می‌پرداختند.

راهکار مسوولان

ناگفته پیداست که بسیاری از مردم در پی قطعی اینترنت و فیلتر اینستاگرام به شدت دچار مشکل شده‌اند، اما وزیر ارتباطات مصرانه روی کوچ کاربران به سمت اپلیکیشن‌های داخلی تاکید می‌کند، این در حالی است که با توجه به این موضوع که کوچ تعداد ۵۰ میلیون نفری کاربران ایرانی اینستاگرام به سمت پلتفرم‌های داخلی عملا غیرممکن است چرا که این اپ‌ها نه زیرساخت مناسبی برای این جمعیت دارند و نه امکاناتی که بتوانند به این تعداد کاربر سرویس ارایه دهند.

عیسی زارع‌پور

اما موضوعی که مطرح است اینکه وزیر ارتباطات چگونه و به چه شکلی به اعتراضات و مشکلات مردم رسیدگی می‌کند؛ عیسی‌ زارع‌پور که در ابتدای انتسابش به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بارها از سوی نمایندگان مجلس به دلیل عدم حضور در شبکه‌های اجتماعی مورد انتقاد قرار گرفته بود، از اواخر پاییز سال گذشته اقدام به نصب اپلیکیشن اینستاگرام کرد و برخلاف نظراتش که گفته بود پاسخگوی سوالات کاربران در این پلتفرم نیست، هرزگاهی به سوالات پاسخ می‌داد، اما آخرین پست اینستاگرامی وی که حدود یک ماه پیش منتشر شده با انتقاد کاربران روبه‌رو شده و تقریبا همه‌ی کاربران خواستار رفع فیلتر اینستاگرام شده‌اند، چرا که مدعی هستند کسب و کارشان به شکل کاملا مستقیم با این پلتفرم بستگی دارد. اما تاکنون پاسخی از سوی وزیر وقت ارتباطات به این انتقادات داده نشده است.

اینترنت طبقاتی

حالا با همه این اوصاف، موضوع اینترنت طبقاتی هم مطرح شده که مشکلات قطعی اینترنت و فیلترینگ را تشدید می‌کند.

اوایل هفته جاری احمد راستینه، عضو و سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، موضوع ارایه اینترنت به شکل طبقاتی در سطوح مختلف را مطرح کرد.

راستینه معتقد است که مجلس باید اقداماتی را در دستور کار قرار دهد؛ نخست ضابطه‌مند و قانونی کردن فضای مجازی و دوم تعریف و تعیین سطوح دسترسی.

اینترنت طبقاتی یعنی تبدیل مردم به دهک‌های مختلف که جامعه را دچار چند دستگی می‌کند و در نهایت تبعات خوبی غیر از اندوه و خشم عمومی در پی نخواهد داشت.

بحث اینترنت طبقاتی واقعا در بدترین شرایط ممکن جامعه مطرح شده یعنی درست در زمان قطعی اینترنت بین‌الملل، فیلتر شبکه‌های اجتماعی و ضرر و زیان جبران ناپذیر همه از کسب و کارهای خرد گرفته تا استارتاپ‌ها و شرکت‌های بزرگ.

حالا باید منتظر بمانیم و ببینیم که دست‌اندرکاران و مسوولان که همچنان پافشاری زیادی بر عدم رفع فیلترینگ دارند چه اقدامی در این زمینه انجام خواهند داد، اگرچه که مثل همه‌ی معظلات طی سال‌های گذشته، قطعا راه‌هایی برای دور زدن چنین مشکلاتی پیدا خواهد شد، اما قطعا آسیب‌هایی که طی این مدت به مردم وارد شده، با هیچ کدام از بسته‌های حمایتی و وعده و وعیدهای‌ وزرا و نمایندگان مجلس جبران نخواهد شد.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments