1%
  • 0/10

آیا اینستاگرام و واتساپ رفع فیلتر می‌شوند

مجلس به دنبال برداشتن فیلترینگ اینترنت است

آیا اینستاگرام و واتساپ رفع فیلتر می‌شوند ۱۴ ۲۳ آبان ۱۴۰۱ یادداشت فناوری کپی لینک
رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ

مسدودسازی شبکه‌های اجتماعی طی هفته گذشته نه تنها اختلال بزرگی در روش‌های ارتباطی کاربران ایجاد کرده که کسب و کار بسیاری از کاربران را نیز مختل کرده است و رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ ظاهرا ممکن نیست.

شبکه‌های واتساپ و اینستاگرام پس از فیلتر شدن تلگرام، از آنجا که علاوه بر اینکه دو روش ارتباطی بسیار مهم مردم بودند، بسیاری از این طریق به کسب درآمد می‌پرداختند، بر این اساس به یکی از موضوعات مهم این روزها تبدیل شده است.

در پی فیلتر اینستاگرام و واتساپ که بسیاری این اقدام را اجرای تمام و کمال طرح صیانت از مردم در فضای مجازی می‌دانند، وزیر ارتباطات اعلام کرد که بر اساس صلاحدید مراجع ذیصلاح محدودیت‌هایی اعمال شده است و رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ به تشخیص همان مراجع صورت خواهد گرفت.

اما با توجه به اینکه امکان دسترسی به اینترنت بین‌الملل از هفته پیش با مشکلاتی همراه شده است و همه کاربران در داخل کشور برای دسترسی به سایت‌های خارجی حتما باید از وی پی ان و فیلترشکن استفاده کنند؛ می‌توان به این موضوع پی برد که طرح صیانت که بسیاری از نمایندگان مجلس به دنبال اجرایی کردن آن بودند به شکل تمام و کمال اجرایی شده است.

باید به این نکته اشاره کنیم که اپلیکیشن‌های اینستاگرام و واتساپ از فروشگاه‌های بازار و مایکت هم حذف شده‌اند.

اواسط شهریور ۱۴۰۱ مصوبه جدیدی از شورای عالی فضای مجازی منتشر شد؛ مبنی‌بر «تنظیم‌گر تنظیم‌گران» که به تنظیم سیاست‌ها، نظارت، هدایت، هماهنگی و تصویب مقررات و آیین‌نامه‌های کلان در همه ابعاد فضای مجازی و تنظیم‌گری سایر نهادهای تنظیم‌بخش بپردازد.

راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات از مهم‌ترین موضوعاتی بود که سال گذشته به‌عنوان یکی از نیازهای ضروری کشور و نیز اصلی‌ترین وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح شد.

اما طی یک هفته گذشته و در پی قطعی اینترنت، فیلتر شدن پلتفرم‌های خارجی و عدم دسترسی به اینترنت بین‌الملل بستر فعالیت شبکه ملی اطلاعات فراهم شد. 

در همین راستا وزیر ارتباطات عنوان کرد که مردم برای رفع نیازهای ارتباطی می‌توانند از پیام‌رسان‌های داخلی و برنامه‌های کاربردی داخلی استفاده کنند.

به گفته‌ی وی، خدمات دولت الکترونیک از طریق پنجره خدمات دولت در دسترس کاربران است و تنها روی برخی پلتفرم‌ها و سکوهای خارجی به دستور مراجع ذی‌صلاح به صورت موقت محدودیت‌هایی ایجاد شده است.

یکی از نکات قابل توجه در طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی، اشاره به نرم‌افزارها و ابزارهایی نظیر VPN و فیلترشکن دارد که وزارت ارتباطات را ملزم به شناسایی و از دسترس خارج کردن آن‌ها می‌کند. براین اساس هر نوع فعالیت تجاری اعم از تولید، توزیع، تکثیر و عرضه غیرمجاز نرم‌افزارها یا ابزارهایی مثل وی‌.پی‌.ان و فیلترشکن ممنوع است و استفاده از آن مشمول حبس و جزای نقدی می‌شود.

پیشتر نیز کارشناسان اعلام کرده بودند اختلال اینترنت، مربوط به شبکه زیرساخت نیست؛ بلکه در راستای اجرای سیستم و پیاده‌سازی و به‌روزرسانی سیستم فیلترینگ کشور است.

با همه‌ی این‌ها به نظر می‌رسد طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی به شکل تمام و کمال اجرا شده و به گفته‌ی بسیاری از کارشناسان، رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ فعلا میسر نیست و ظاهرا برای همیشه اجرایی شده است.

به گزارش تحلیلگران، فیلتر شبکه اجتماعی اینستاگرام موجب نابودی بیش از ۹ میلیون کسب و کار شده که بر این بستر فعالیت می‌کردند و اگرچه وزیر ارتباطات اعلام کرده که بسترهای جدیدی برای فعالیت کسب و کارها فراهم شده، اما هنوز زیرساختی در این زمینه آماده‌سازی و فراهم نشده است.

باید منتظر بمانیم و ببینیم که به جای واتساپ چه اپلیکیشنی جایگزین خواهد شد؛ البته بسیاری بر این باورند که کاربران به سوی استفاده از تلگرام می‌روند، اما نکته حایز اهمیت این است که جایگزینی برای شبکه اجتماعی اینستاگرام وجود ندارد ولی با توجه به سختگیری‌های صورت‌گرفته، آیا امکان استفاده راحت و بی دردسر از این شبکه اجتماعی وجود خواهد داشت یا خیر.

احتمال رفع فیلتر اینستاگرام کمتر شد

وزیر ارتباطات اعلام کرده است که مردم به جای پلتفرم‌های خارجی می‌توانند از ظرفیت‌های داخلی استفاده کنند چرا که امکانات بیشتری در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

حتی زارع پور وعده داده، اگر کاربران به اپلیکیشن‌های داخلی کوچ کنند بسته حمایتی با تعامل وزارت  امور اقتصاد و دارایی در نظر گرفته شده که شامل معافیت مالیاتی و تسهیلاتی از این قبیل است. 

در حالی وزیر ارتباطات درباره رفع فیلتر نشدن اینستاگرام صحبت می‌کند که گزارش‌هایی از ضررهای مالی جبران ناپذیر به کسب و کارهای مختلف منتشر شده است و همه‌ی ما می‌دانیم که اپلیکیشن‌های داخلی ظرفیت و زیرساخت لازم برای تعداد کاربرانی که قرار است از اینستاگرام به اپ‌های داخلی مهاجرت کنند را ندارند و همچنین اپلیکیشنی تاکنون طراحی نشده که بتواند جایگزین اینستاگرام شود نه در داخل بلکه در خارج هم اینستاگرام نمونه مشابه ندارد.

اینستاگرام و واتساپ قطعا رفع فیلتر نمی‌شوند

بیشتر از یک ماه از فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و واتساپ گذشته و وزیر ارتباطات مسوولیت رفع فیلتر این پلتفرم‌ها را از خود سلب و اعلام کرده که این موضوع بر عهده‌ی وزیر کشور به‌عنوان رئیس شورای امنیت کشور است.

در همین راستا بهروز محبی، نماینده مجلس اعلام کرد که رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ میسر نخواهند شد.

به گفته‌ی وی، این پلتفرم‌ها، تحت نظارت دشمنان کشور است و نمی‌توانیم افراد متخلف را تعقیب کنیم.

از سوی دیگر رئیس سازمان پدافند غیرعامل واتساپ و اینستاگرام را به تشخیص شورای امنیت کشور مخل امنیت مردم دانسته است.

یکی از شروط رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور برای رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ، وجود نماینده از سوی این دو پلتفرم در داخل ایران است که طبق مقررات و قوانین کشور عمل کنند.

به گفته‌ی وی، شورای امنیت کشور تصمیم گرفته تا زمانی که این پلتفرم‌ها مخل امنیت کشور باشند آنها را متوقف کند.

این مسوولان معتقدند که کاربران در حال مهاجرت به سوی استفاده از شبکه‌های داخلی به صورت ارادی هستند و شورای عالی فضای مجازی هم توسعه و تقویت زیرساخت‌های داخلی را دنبال می‌کند تا به اقتصاد و مشاغل مردم کمک کند.

همچنین شورای هماهنگی گروه‌های فرهنگی حوزه علمیه قم با ارسال نامه‌ای به شورای عالی فضای مجازی، خواستار فیلتر دایمی اینستاگرام و واتساپ شده‌اند.

به‌روزرسانی ۲۳ آبان‌ماه ۱۴۰۱

احتمال رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ وجود دارد

دو عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی دیروز در دانشگاه ادبیات دانشگاه تهران، اعلام کردند که با توجه به اینکه روش فیلترینگ فضای مجازی جواب نداده، مجلس به دنبال رفع فیلتر این فضا است.

محسن دهنوی و احمد نادری، در خصوص فیلترینگ فضای مجازی اعلام کردند که این روش پس از انقلاب بارها مورد امتحان قرار گرفته و جواب نداده است، به این ترتیب به دنبال تغییر روش هستیم.

به گفته‌ی آنها رئیس مجلس و تعداد زیادی از نمایندگان به شکل ویژه به دنبال آن هستند که فیلترینگ برداشته شود و پیگیر رفع فیلتر اینترنت هستند.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

14 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments