عمر مفید آنالوگهای کنترلر پلیاستیشن 5 چقدر است؟
کیفیت نامناسب جویاستیک دوالسنس!
بر اساس بررسیهای دقیق کانال یوتیوب iFixit، عمر مفید آنالوگهای کنترلر پلیاستیشن 5 چیزی در حدود ۴۱۷ ساعت است که البته این مقدار زمان به پارامترهای مختلفی از جمله نحوه استفاده کاربر از دوال سنس وابسته است.
پس از سالها صبر و انتظار سرانجام نسل هشتم با تمام خوبیها و بدیها به کار خود پایان داد و چند ماهی از عرضهی کنسولهای نسل نهم به بازار میگذرد. پلتفرمهای جدیدی که همزمان با همهگیری ویروس کرونا و به اصرار و تلاشهای مایکروسافت و سونی در دسترس بازیکنان قرار گرفتند، اما این عرضه آنطور که باید و شاید نبود و به خاطر مشکلات ناشی از این بیماری، روند تولید بیدردسر آنها از همان ابتدا تا به امروز مختل شده است. به عبارتی، در حال حاضر میزان عرضه و تقاضا برای کنسولهای ایکسباکس سری ایکس | اس و پلیاستیشن 5 برابر نیست و همین امر باعث شده تا برخی از دلالان کنسولهای نسل نهم را تا چند برابر قیمت اصلی به فروش برسانند که این موضوع باب میل هیچ گیمری نیست.
در حالی که مایکروسافت و سونی در تلاش هستند تا مشکل کمبود و عرضهی محدود کنسولهای جدید خود را برطرف کنند، گزارشها نشان میدهد که سونی این بار با چالش جدیتری روبهرو شده است. اگر خبرهای دنیای بازیها را در رسانه سرگرمی دنبال کرده باشید، حتما اطلاع دارید چندی پیش گزارشهای زیادی از خرابی جویاستیک دوالسنس به گوش رسید که گویا کاربران از کیفیت جویاستیک کنترلر پلیاستیشن 5 رضایت ندارند و آنالوگهای آن با گذشت مدت کوتاهی با خرابی مواجه شده یا از کار میافتند.
با وجود این که دوالسنس از گارانتی سونی برخوردار است و در صورت خرابی شرکت سونی تا زمان گارانتی به رایگان آن را تعمیر یا تعویض میکند، اما استفاده از گارانتی در شرایط سخت کنونی و ارسال کالا به مراکز رسمی سونی دردسرهایی را برای بسیاری از بازیکنان به همراه دارد. در پی این خرابیها، تا به امروز اعتراضهای زیادی در خصوص کیفیت نامناسب و پایین استیکهای آنالوگهای کنترلر پلیاستیشن 5 صورت گرفته و در حال حاضر خرابی این کنترلر به یکی از بحث برانگیزترین موضوعات صنعت بازیهای ویدیویی تبدیل شده که ظاهرا کاربران زیادی را درگیر خود کرده است.
در همین راستا، زمانی که تعداد خرابیها بیشتر از حد معمول باشد، میتوان گفت که عمر مفید آنالوگهای کنترلر کنسول بسیار پایین بوده و این کمپانی به جای تعمیر، باید فکر و تصمیم اساسی برای حل مشکلات کاربران خود اتخاذ کند. به دنبال این گفتهها، چندی پیش کانال یوتیوب iFixit که اغلب به کالبد شکافی محصولات مختلف از جمله لپتاپ، موبایل و کنسول میپردازد، به طور دقیق عملکرد کنترلر پلیاستیشن را با فاکتور و شاخصهای متعدد بررسی کرده و گزارشی از عمر مفید آن به اشتراک گذاشته است.
بر این اساس، کنترلر دوال سنس مشابه دیگر کنترلرهای مدرن از جمله کنترلر ایکسباکس و نینتندو سوییچ، در استیکهای آنالوگ خود از یک نوع برد و سخت افزار استفاده میکند. شرکت ALPS به عنوان تولیدکننده اصلی این قطعات محسوب میشود که در برگههای اطلاعاتی محصول خود ادعا کرده عمر مفید جوی استیکها چیزی در حدود دو میلیون بار گردش پتانسیومتر و ۵۰۰ هزار بار عملکرد کلید (اهرم) مرکزی آنها است. حال بررسیهای تخصصی آیفیکسایت نشان میدهد عمر مفید آنالوگهای کنترلر کنسول پلیاستیشن 5 در شرایط استفاده معمول و عادی، تقریبا چیزی در حدود ۴۱۷ ساعت خواهد بود و با گذشت این زمان کم کم میتوان نشانههای خرابی و عملکرد کارکرد صحیح آن را مشاهده کرد.
به گفتهی این منبع، پس از گذشت مدت زمان مذکور کاربران به احتمال قوی با مشکلات رانشی روبهرو میشوند و به بیان دقیقتر، مشکلاتی همچون کشیده شدن یا همان دریفت در جوی استیک دوال سنس دیده خواهد شد. هرچند، آیفیکسایت در خلال بررسی خود اعلام کرده که ممکن است پس از گذشت این مقدار زمان، هیچ مشکلی در عملکرد آنالوگهای کنترلر پلیاستیشن 5 به وجود نیاید، اما به طور کلی کیفیت آنالوگهای دوال سنس چندان قابل قبول نیست و عمر مفید ۴۱۷ ساعته برای یک کنترلر زمان بسیار کوتاهی محسوب میشود.
البته، بدیهی است که نحوه استفاده از کنترلر در کاهش و یا افزایش عمر مفید آنالوگهای کنترلر پلیاستیشن 5 به شدت تاثیرگذار است؛ به طوری که برخی از بازیکنان در هنگام تجربهی بازیها تنشها و فشارهای بیشتری را به جوی استیکها وارد میکنند که در این صورت، طبیعتا میزان عمر مفید آنها کاهش یافته و زودتر از معمول با خرابی آنالوگها روبهرو خواهند شد. در ادامه این گفتهها، iFixit تاکید کرده که جدا از این که شیوه برخورد و استفاده از دوال سنس در این خرابی نقش مهمی دارد، اما صدمههای فیزیکی و همچنین تجمع گرد و غبار در اطراف جوی استیک نیز میتواند عمر مفید را کاهش داده و به مرور خرابی آنالوگها را به همراه آورد.
در هر حال، در حال حاضر شماری از کاربران کنسول پلیاستیشن 5 در اقصی نقاط جهان از کیفیت کنترلر دوال سنس رضایت ندارند و چه بسا برخیها مدعی هستند که از همان بدو خرید کنسول با مشکل جوی استیک و آنالوگها دست و پنجه نرم میکنند. با وجود این که گزارشهایی از تعمیر و تعویض کنترلر توسط مراکز سونی به گوش رسیده و ظاهرا ژاپنیها به خوبی از این ایراد آگاه هستند، اما همانطور که اشاره کردم، استفاده از شرایط تعمیر و گارانتی دردسرهایی را برای برخی از کاربران به خصوص بازیکنان ایرانی به همراه دارد.
از طرفی، خرابی کنترلر مختص یک دکمه نه چندان مهم نیست و جویاستیکهای کنترلر همواره از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. در صورتی که جویاستیک چپ خراب شود، کاربر نمیتواند کاراکترش را در بازی حرکت دهد یا به سمت جهت مورد نظر قدم بردارد. در صورتی هم که جویاستیک راست خراب شود، کاربر قادر نخواهد بود دوربین را بچرخاند یا ممکن است دوربین بدون اینکه جویاستیک سمت راست لمس شود، شروع به حرکت کند. از این رو، خرابی یک یا هر دو آنالوگ، تجربهی بازیها را نیز تحت تاثیر میگذارد و چه بسا شاید تجربهی برخی از بازیها از جمله آثار تیراندازی و یا ریسینگ را غیرممکن کند.
با توجه به این گفتهها، به نظر میرسد که با افزایش اعتراضها و مراجعهی کاربران به مراکز تعمیرات، شرکت سونی بهزودی با انتشار بیانیهای، برنامهی خود برای رفع این مشکلات را به اشتراک میگذارد. ممکن است ژاپنیها طرح و یا فراخوانی برای جمع آوری کنترلرهای معیوب و تعویض آن با دوال سنس جدید اجرا کنند و یا بدون توجه به زمان گارانتی، کنترلر پلیاستیشن 5 را به رایگان تعمیر کنند. علاوه بر این، چندان دور از انتظار نیست که روند تولید دوال سنس کنونی متوقف شود و سونی با ایجاد تغییراتی در قطعات داخلی کنترلر، مدل جدیدی روانه بازار کند.
در هر حال، وجود نقص فنی در محصولات به خصوص در حوزه تکنولوژی موضوع جدیدی نیست و در اغلب مواقع شرکت تولیدکننده با اتخاذ سیاست و تصمیماتی، مشکلات به وجود آمده را برطرف میکند. با توجه به عظمت سونی و جامعهی چند میلیونی آن، با اطمینان میتوان گفت که این کمپانی در راستای پشتیبانی از محصول خود، به مشکل دوال سنس و کیفیت نامناسب آن پایان میدهد.
در پایان این خبر، لازم به ذکر است که این مشکل مختص کنسول جدید سونی نیست و گزارشهایی نیز از خرابی کنترلرهای ایکسباکس و نینتندو سوییچ منتشر شده است. در حال حاضر پروندههای قضایی و دادخواست رسمی شکایت علیه هر دو شرکت سونی و نینتندو ایجاد شده که شاکیان مدعی هستند این دو شرکت علیرغم اطلاع از ایراد فنی محصول خود، آن را در بازار عرضه کردهاند. این پروندههای قضایی هماکنون در دادگاههای منطقهای ایالات متحده در حال پیگیری است و باید منتظر ماند و دید که سونی و نینتندو ضمن دفاع از خود، به پرداخت غرامت و تعویض رایگان محصولات معیوب محکوم میشوند یا خیر!
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید