چرا تلسکوپ فضایی جیمز وب مهم است؟
بسیاری از دانشمندان باور دارند که سیارهای درست مانند زمین، در جهان هستی وجود دارد و در جستجوی آن هستند. JWST از تمامی پیشینیان خود قویتر است و و نگاهی دقیقتر و عمیقتر به اعماق فضا خواهد داشت تا سیارههای کهکشان های دوردست را کشف کند. تلسکوپ وب ابزاری دارد که به کمک آن میتوان اتمسفر سیارات را به منظور امکان حفظ حیات بررسی کرد.
البته تلسکوپهای بزرگ تری در سطح زمین وجود دارند، اما همانطور که از نام تلسکوپ فضایی جیمز وب بر میآید، این تلسکوپ در خارج از جو زمین قرار خواهد گرفت تا دیدی بدون مانع از جهان هستی فراهم کند.
بلیک بولاک، فیزیک اخترشناس و سرپرست سامانههای هوایی نورث روپ گرومان میگوید:
برای شناخت کهکشانهای اولیه به آینه بزرگتری احتیاج داشتیم؛ این آینه بزرگتر به فرکانسهای بالاتر نور خواهد نگریست و آنها را بررسی خواهد کرد. این تلسکوپ باید سرد نیز نگاه داشته شود؛ به همین دلیل سایبانی به اندازه یک زمین تنیس دارد که مانند یک مانع با SPF یک میلیون عمل میکند و اجازه عبور هیچ نوری از خورشید را نمیدهد.
اما دلیل اهمیت وافر این تلسکوپ فضایی چیست؟
۱)تلسکوپ فضایی جیمز وب قدرتمند است.
بولاک میگوید:
تلسکوپ فضایی جیمز وب بزرگترین و قدرتمندترین تلسکوپی است که تاکنون در فضا قرار گرفته است. تلسکوپ های بزرگی در سطح زمین وجود دارند؛ اما تلسکوپی با این ساختار و پیچیدگی تاکنون در فضا قرار نگرفته است.
تلسکوپ فضایی وب جانشین تلسکوپ فضایی هابل است و در حدود ۱۰۰ برابر از آن قدرتمندتر است و آینه بزرگتری نیز دارد. سطح جمعآوری نور بزرگتر به این معنا است که وب بسیار فراتر از توان هابل میتواند به گذشته بنگرد. هابل در مداری نزدیک به زمین قرار گرفته است؛ اما جیمز وب در فاصله ۱.۵ میلیون کیلومتری از زمین خواهد بود.
۲)تلسکوپ وب نوعی ماشین زمان محسوب میشود.
تلسکوپ فضایی هابل با به کار بردن نهایت توان خود میتوانست کهکشانها را در زمان نوجوانیشان رصد کند؛ اما با استفاده از تلسکوپ وب، مشاهده این کهکشانها در زمان نوزادیشان امکان پذیر میشود. بولاک میگوید:
تلسکوپ وب به ما امکان میدهد تا به گذشته بنگریم و نخستین اجرام جهان را برای اولین بار ببینیم. همچنین قادر خواهیم بود تا دیگر سیاراتی که به دور دیگر ستارهها میچرخند و سیارات فراخورشیدی دوردست را شناسایی کنیم. همچنین میتوانیم وجود اقیانوس، اتمسفر یا مواد شیمیایی اتمسفرهای این سیارات را بررسی کنیم.
تلکسوپ وب به دانشمندان امکان میدهد تا سیارک های دوردست و قمرهای آنها را بررسی کنند تا در مورد نحوه تشکیل و تاریخچه منظومه شمسی به اطلاعات دقیقتری دست پیدا کنند.
گروه های پژوهشی امید دارند که با مشخص کردن تاریخچه ی برخی سیارکها در مورد گذشته منظومه شمسی بیشتر بدانند و به اطلاعاتی که تاکنون از سایر تلسکوپها به دست آوردهایم، عمق بیشتری ببخشند.
اندرو ریوکین، از اعضای آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جان هاپکینز میگوید:
وب به ما امکان میدهد تا سیارکهای بیشتری را با کیفیت بالا رصد کنیم؛ دادههایی که با استفاده از تلکسوپهای روی زمین قابل دستیابی نیستند.