فاز چهارم دنیای سینمایی مارول در سال ۲۰۲۱ میلادی آغاز شد اما با گذشت مدتی نسبتا طولانی و انتشار فیلمها و سریالهای متعدد، از پس گروهی از طرفداران برنیامد.
دوست داشته باشیم یا نه، مارول به واسطه آثار ابرقهرمانی خود به یکی از بازیگران اصلی صنایع فیلم و سریال تبدیل شده و نقش غیرقابل انکاری را در آن ایفا میکند. این استودیو آمریکایی فرنچایز خود را به صورت رسمی در سال ۲۰۰۸ میلادی ایجاد کرد و طی این مدت، آثار زیادی را روی پرده نقرهای برد. تمامی آثاری که بین ۲۰۰۸ و ۲۰۲۰ میلادی به سینماها آمدهاند، به سه فاز ابتدایی Marvel Cinematic Universe تعلق داشته و روایتگر تلاشهای ابرقهرمانان برای مقابله با تانوس هستند. به بیان دقیقتر، فاز نخست روی معرفی ابرقهرمانان و نحوه شکلگیری گروه انتقامجویان تمرکز دارد؛ فاز دوم، ضمن معرفی چهرههای تازه، سنگهای ابدیت را به نمایش گذاشته و مخاطب را با تانوس آشنا میکند. فاز سوم هم با اختلاف میان ابرقهرمانان شروع شده و با اتحادشان برای مقابله نهایی با تانوس به انتها میرسد.
اگرچه نمیتوان با اطمینان گفت، ریشه تقسیم شدن آثار دنیای سینمایی مارول به فازهای مختلف را باید در صفحات کمیک بوکها یافت. این شرکت سالها قبل کمیک بوکی به نام Civil War را روانه بازار کرد که برخلاف کمیکهای پیشین به چهار بخش اصلی تقسیم شده بود. همین موضوع هم باعث شد مخاطبان روایت بهتری را شاهد باشند. روایت جنگ داخلی در چهار بخش و دریافت بازخوردهای مثبت، دستاندرکاران استودیو فیلم و سریالسازی مارول را بر آن داشت تا سیاست مشابهی را در سینما اتخاذ کنند؛ اقدامی که از قضا موفقیت آمیز بوده است.
فاز چهارم دنیای سینمایی مارول در مقایسه با فازهای پیشین تفاوتهای قابل توجهی دارد: یکی از تفاوتها به شخصیتهای حاضر در داستانها مربوط میشود. در انتهای فاز سوم، شخصیتهای شاخصی از جمله تونی استارک و بلک ویدو جانشان را از دست دادند و در آثار فاز چهارم، شاهد معرفی چهرههای جدیدی بودهایم. دومین تفاوت، به روش روایت ربط دارد. مارول برای به تصویر کشیدن داستانش در فازهای یک الی سه از آثار سینمایی استفاده کرد اما در فاز چهارم شاهد ساخت و انتشار سریال هستیم؛ سریالهایی که همگی برای سرویس استریم دیزنی پلاس در نظر گرفته شدهاند.
تعداد قابل توجهی از مخاطبانی که از عملکرد مارول در سه فاز نخست رضایت داشتهاند، آثار این استودیو آمریکایی در فاز چهارم را به باد انتقاد گرفتهاند. آنها معتقد هستند فاز چهارم از هیچ جهت به خط داستانی اینفینیتی شباهت ندارد؛ موضوعی که اتفاقا بد نیست. مارول قصد دارد به واسطه فازهای چهارم الی ششم «چند جهانی» (The Mulriverse Saga) را مورد کندوکاش قرار داده و این خط داستانی را نهایتا با اکران Avengers: Secret Wars به انتها برساند.
برخلاف ادعای بسیاری از طرفداران که فاز چهارم دنیای سینمایی مارول هدف مشخصی ندارد، همه چیز مانند تکههای کوچک یک پازل بزرگ در حال چیده شدن در کنار هم هستند. استودیو مارول نخستین بار در فیلم سینمایی Doctor Strange به چند جهانی اشاره کرد و سپس آن را به صورت دقیق بررسی کرد تا مخاطب با قوانین و ساز و کارهایش آشنا شود؛ اتفاقی که به وضوح در سریال Loki رخ داد. دستاندرکاران MCU همچنین چندین بار در آثار خود به کمیک بوک Secret Wars اشاره داشتهاند.
فاز چهارم دنیای سینمایی مارول داستانی بهم پیوسته را روایت میکند
یکی از بزرگترین ایراداتی که برخی طرفداران به فاز چهارم دنیای سینمایی مارول میگیرند، معرفی شخصیتهای جدید و کمتر شناخته شده است؛ روندی که در مقایسه با گذشته سرعت زیادی به خود گرفته است. معرفی شخصیتهای متعدد اتفاقا گام مثبتی است که باید دست اندرکاران Marvel Cinematic Universe را بابتش تحسین کرد.
بسیاری از خوانندگان کمیک بوکها ترجیح میدهند بجای مطالعه همه داستانها تنها به سراغ موارد مورد علاقهشان بروند؛ برای مثال، طرفداران مرد عنکبوتی به احتمال زیاد کمیک House of M را خواندهاند؛ زیرا پیتر پارکر در آن حضور دارد اما بعید به نظر میرسد یک صفحه از Decimation را ورق زده باشند. این اتفاق به دلیل عدم وابستگی زیاد داستانهای کمیک بوکها به یکدیگر رخ میدهد.
شرایط برای دنیای سینمایی مارول کاملا متفاوت است. آثار این فرنچایز به قدری در هم تنیده و وابسته به یکدیگر هستند که امکان ندارد فردی با تماشای گزینشی بتواند به درک درستی از داستان برسد؛ برای مثال، تصور کنید یک مخاطب بدون تماشای سریالهای لوکی و وانداویژن، به سینما رفته و Doctor Strange in the Multiverse of Madness را تا انتها ببیند. او قطعا نمیتواند بفهمد چرا واندا ماکسیموف به نقطهای رسیده که مجبور است مقابل یکی از متحدان خود بایستد؟ یا حتی امکان دارد با تماشای مامور کارتری که سپر مخصوص را بدست دارد، کاملا سردرگم شود.
پیچیدگی چند جهانی؛ خوب یا بد؟!
اگر آثار متعلق به فاز چهارم دنیای سینمایی مارول را تماشا کرده باشید، باید یک چیز را به خوبی بدانید؛ مفهوم چند جهانی بسیار پیچیده است. بسیاری از طرفدارانی که از فیلمها و سریالهای اخیر مارول رضایت ندارند، یکی دیگر از دلایل خود را همین پیچیدگی عنوان میکنند.
در نگاه اول، پیچیدگی چند جهانی را باید یک ویژگی منفی و آزاردهنده در نظر گرفت اما بهتر است از جهات دیگری به ماجرا نگاه کنیم. پیچیدگی فرضیه چند جهانی به حدی است که مارول نتوانسته آن را در یک فیلم یا سریال به تصویر بکشد. از همین رو، تعداد قابل توجهی از آثار فاز چهارم روی این موضوع تمرکز دارند. وجود قوانین و موارد مختلف پیرامون چند جهانی را باید به پای وقت و سرمایه فراوانی نوشت که مارول برای خلق آن خرج کرده است.
چند جهانی همچنین این فرصت را برای دستاندرکاران Marvel Cinematic Universe مهیا کرده تا تمرکز خود را از روی فرهنگ آمریکایی برداشته و به واسطه وجود جهانهای متعدد در فرنچایز خود، از فرهنگهای غنی دیگر کشورها برای خلق جهانهای تخیلی بهره ببرد؛ موضوعی که میتواند به جلب نظر مخاطبان با سلیقههای متفاوت و حتی متضاد کمک کند.
دیگر جنبه مثبت پیچیدگی چند جهانی، به فرصتهایی مربوط میشود که در آینده پیش روی تیمهای نویسندگی مارول قرار میدهد. آنها این شانس را خواهند داشت تا بر اساس هر یک از جهانهایی که در فیلمها و سریالها به تصویر کشیده میشوند، یک خط داستانی کاملا جدید ایجاد کرده و ماجراجوییهای کاراکتری تازه را نشان دهند.
تازه اول راه است!
ضرب المثلی در زبان فارسی وجود دارد که میگوید: «طرف تنها تا نوک دماغش را میبیند». به این معنی که فرد مورد نظر نگاهی کوتاه مدت به همه چیز داشته و آینده در برنامهریزیهایش جایگاهی ندارد. اگر شما در این دسته از افراد قرار میگیرید، قطعا فاز چهارم دنیای سینمایی مارول نمیتواند برایتان جذاب و میخکوب کننده باشد؛ زیرا اکثر داستانها پیوستگی چندانی با یکدیگر ندارند، برخلاف چیزی که در فیلمهای انتهایی فاز سوم دیدیم. اما اگر نگاهی بلند مدت داشته باشید، متوجه میشوید فاز چهارم حکم یک زمینه چینی را برای فازهای پنجم و ششم دارد تا شاهد ماجراهایی هیجان انگیز و نفسگیر باشیم.
در انتها، بد نیست بدانید فاز چهارم MCU با انتشار فیلم Black Panther: Wakanda Forever و سریال The Guardians of the Galaxy Holiday Special در ماههای پایانی سال جاری میلادی، به انتهای خود میرسد. پس از آن، شاهد از راه رسیدن فاز پنجم با آثاری از جمله Ant-Man and the Wasp: Quantumania خواهیم بود.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید