1%
  • 0/10

معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت از سوی بریتانیا رد شد؟

گسترش تحقیقات و بررسی دقیق‌تر

معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت از سوی بریتانیا رد شد؟ ۰ ۱۲ شهریور ۱۴۰۱ اخبار بازی کپی لینک
معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت

سازمان نظارت بر رقابت و بازار بریتانیا در فاز اول بررسی‌های خود در خصوص معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت به نتیجه نرسید و با اشاره به چندین نگرانی مهم، اعلام کرد که احتمالا به‌زودی فاز دوم تحقیقات خود را آغاز می‌کند.

اوایل سال جاری میلادی بود که خبر خرید شرکت اکتیویژن بلیزارد توسط مایکروسافت حسابی غوغا به پا کرد؛ معامله‌ای به ارزش ۶۸.۷ میلیارد دلار که مالکیت تمام استودیوها و بازی‌های این کمپانی سرشناس از جمله کال آو دیوتی را در اختیار ردموندی‌ها قرار می‌دهد. این خرید نگرانی‌هایی را برای شرکت سونی به همراه داشته و آن‌طور که به نظر می‌رسد، رقابت با مایکروسافت و پلتفرم ایکس باکس دشوارتر از همیشه می‌شود.

با توجه به اهمیت این معامله، سازمان‌های نظارتی شماری از کشورها نظیر آمریکا، برزیل و بریتانیا قرارداد مایکروسافت و اکتیویژن بلیزارد را به طور دقیق بررسی می‌کنند. بر اساس قوانین، اگر این سازمان‌ها قراردادهای بزرگ را تایید نکنند، آن معامله علی‌رغم توافق طرفین به کلی لغو می‌شود. به همین خاطر، مایکروسافت در طول چند ماه اخیر همواره تلاش کرده تا اهداف خود از این معامله را به طور شفاف برای مسئولان مربوطه مشخص کند.

در این میان، سازمان رقابت و بازار بریتانیا مدتی پیش اعلام کرد که تحقیقات خود را درباره معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت را آغاز کرده تا عواقب و نتایج این توافق تاریخی در کوتاه مدت و بلند مدت را مشخص کند. این سازمان پیش‌تر گفته بود که موضع خود را در روز یکم سپتامبر (دهم شهریور) اعلام می‌کند که حال در تازه‌ترین خبرها، به نظر می‌رسد که این نهاد چندان موافق تایید معامله نیست.

ماجرا از این قرار است که سازمان رقابت و بازار بریتانیا ساعاتی قبل در بیانیه‌ای اعلام کرد که در این پرونده چند نگرانی برجسته و مهم وجود دارد. نگرانی اول در خصوص بازار بازی‌های ویدیویی است که در صورت ادغام مایکروسافت و اکتیویژن بلیزارد، تاثیر منفی روی رقابت بازار می‌گذارد. جدا از این مورد، این سازمان نگرانی‌هایی درباره بازارهای نوظهور دیگر همچون سرویس‌های اشتراکی و بازی‌های ابری مطرح کرد.

مهم‌تر از این موارد، سازمان رقابت و بازار انگلستان معتقد است که بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، اولین و اصلی‌ترین رقیب مایکروسافت که می‌تواند تحت تاثیر معامله اکتیویژن بلیزارد قرار بگیرد، سونی است. طبق بیانیه این نهاد، مایکروسافت و سونی از نظر محتوا، مخاطبان و فناوری کنسول رقابت نزدیکی با یکدیگر دارند.

از این رو، سازمان نظارتی بریتانیا نگران کاهش قدرت سونی است. به گفته این نهاد، اگر خرید اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت تایید و تکمیل شود، شاید در کوتاه مدت تاثیر چندانی در رقابت بازار بازی‌های ویدیویی نگذارد. با این حال، زمانی که کنسول‌های نسل جدید ایکس باکس و پلی استیشن به بازار عرضه شوند، بسیاری از بازیکنان (حتی کاربران قدیمی پلی استیشن) احتمالا ایکس باکس را به عنوان کنسول بعدی خود انتخاب خواهند کرد.

در حالی که پلی استیشن سهم بیشتری از بازار بازی‌ها و کنسول‌ها را در اختیار دارد، اما این نهاد بر این باور است که سری کال آو دیوتی به خاطر محبوبیت بیش از اندازه خود در صنعت بازی‌های ویدیویی به شدت تاثیرگذار بوده و تصاحب این فرنچایز می‌تواند بخش قابل توجهی از درآمدها و مخاطبان پلی استیشن را کاهش دهد.

از طرفی، در حالی که مایکروسافت  بارها تاکید کرده که هیچ برنامه‌ای برای تصاحب فرنچایزهای پرطرفدار از جمله کال آو دیوتی ندارد و این کمپانی همچنان به انتشار بازی‌های چند پلتفرمی ادامه می‌دهند، اما سازمان نظارتی انگلستان با اشاره به خرید قبلی ایکس باکس، اذعان داشت که این شرکت بعد از خرید بتزدا در سال ۲۰۲۱ میلادی اعلام کرد که دو بازی Starfield و Elder Scrolls VI در انحصار ایکس باکس خواهد بود.

سازمان رقابت و بازار انگلستان در ادامه بیانیه خود به گسترش سرویس ایکس باکس گیم پس نیز پرداخت. این نهاد معتقد است که ردموندی‌ها با انتشار بازی‌های اکتیویژن بلیزارد در گیم پس، می‌تواند برتری بزرگی نسبت به سایر سرویس‌های اشتراکی از جمله پلی استیشن پلاس داشته باشد؛ اقدامی که بازار ویدیو گیم را متمرکز و یکپارچه می‌کند و از همه مهم‌تر، هیچ شرکت دیگری به راحتی قادر به رقابت با گیم پس نخواهد بود.

سازمان رقابت و بازار بریتانیا در این خصوص توضیح می‌دهد:

پس از تحقیقات فاز اول، ما شدیدا نگران هستیم که مایکروسافت بعد از تصاحب کمپانی اکتیویژن بلیزارد، از کنترل خود روی بازی‌های پرطرفداری از جمله کال آو دیوتی برای آسیب رساندن به رقبا استفاده کند. در واقع، ممکن است که این شرکت با منع دسترسی به آثار اکتیویژن بلیزارد به رقیبان خود آسیب برساند که این موضوع شامل رقیبان کنونی و آینده صنعت بازی‌های ویدیویی می‌شود.

مایکروسافت کنسول گیمینگ (ایکس باکس)، سرویس ابری (Azure) و سیستم عامل (ویندوز) برجسته‌ای دارد که همه آن‌ها در موفقیت سرویس ابری شرکت نقش مهمی را ایفا می‌کنند. سازمان نگران است که مایکروسافت از قدرت بازی‌های اکتیویژن بلیزارد در کنار قدرت مایکروسافت در کنسول، سرویس ابری و سیستم عامل استفاده کند تا در بازار نوظهور سرویس‌های کلاود گیمینگ به رقیبان خود ضربه بزند.

به علاوه، اگرچه بازار سرویس‌های اشتراکی بسیار نوپا است، اما تاثیر ادغام مایکروسافت و اکتیویژن بلیزارد می‌تواند تراکم بازیکن‌ها را به نفع مایکروسافت تغییر دهد. از این رو، رقبای دیگر هیچ شانسی برای توسعه بیشتر پیدا نمی‌کنند و به معنای دیگر، رقابت در این حوزه به کلی از بین می‌رود.

بر این اساس، شرکت مایکروسافت موظف است ظرف ۵ روز آینده با ارائه مدارک و اسناد معتبر، به این نگرانی‌ها پاسخ دهد و با توجیه نهاد نظارتی انگلستان، ثابت کند که این معامله هیچ تاثیر مخربی در بازار بازی‌های ویدیویی، بازی‌های ابری، سرویس‌های اشتراکی در بریتانیا نمی‌گذارد. در غیر این صورت، این سازمان فاز دوم تحقیقات خود را آغاز می‌کند تا با طور عمیق‌تر به بررسی این معامله بپردازد.

برد اسمیت، نایب رئیس مایکروسافت، در پاسخ به بیانیه سازمان نظارت بر رقابت و بازار بریتانیا اعلام کرد که این کمپانی همچنان به همکاری خود با نهادهای نظارتی ادامه می‌دهد و با ارائه اسناد رسمی، تمامی نگرانی‌های مطرح شده را برطرف می‌کند. او بار دیگر خاطرنشان کرد که بازی‌های کال آو دیوتی به انحصاری ایکس باکس تبدیل نمی‌شود.

برد اسمیت در این‌باره می‌‎گوید:

ما آماده همکاری با سازمان نظارت بر رقابت و بازار انگلستان هستیم تا همه نگرانی‌ها را رفع کنیم. سونی به عنوان رهبر صنعت بازی‌های ویدیویی نگران سری کال آو دیوتی است. ما بارها اعلام کرده‌ایم که عناوین این مجموعه را به طور همزمان برای ایکس باکس و پلی استیشن منتشر می‌کنیم.ما قصد داریم افراد بیشتری به بازی‌ها دسترسی داشته باشند و نمی‌خواهیم محدودیتی در دسترسی گیمرها ایجاد کنیم.

سونی مدتی پیش در پیامی اعلام کرد که تصاحب سری کال آو دیوتی و عرضه انحصاری آن به طور مستقیم در انتخاب کنسول از سوی طرفداران تاثیرگذار است. این کمپانی معتقد است که ایکس باکس با خرید اکتیویژن بلیزارد به دنبال تصاحب تمام و کمال بازار ویدیو گیم بوده و در صورت تایید این معامله، رقابت سایر شرکت‌ها با مایکروسافت غیرممکن خواهد شد.

در پاسخ به این ادعاها، مایکروسافت در پرونده‌ای به انجمن دفاع اقتصادی کشور برزیل که برای توجیه خرید اکتیویژن بلیزارد تنظیم شده، اعلام کرد که سونی با جلوگیری از انتشار بازی‌ها در گیم پس، همواره مانع پیشرفت این سرویس اشتراکی می‌شود. آن‌ها مدعی هستند که سونی با پرداخت مبالغ هنگفت به توسعه‌دهندگان، جلوی انتشار عناوین پرطرفدار در این سرویس را می‌گیرند.

در ادامه، سخنگوی مایکروسافت خاطرنشان کرد که انحصارگرایی یکی از اصلی‌ترین سیاست‌‎های سونی است و به همین خاطر، خرید اکتیویژن بلیزارد تهدید بزرگی برای رهبری آن‌ها در صنعت بازی‌های ویدیویی است. مایکروسافت توضیح می‌دهد که رویکرد کنونی سونی نشان می‌دهد که آن‌ها بار دیگر با ارائه محتوای باکیفیت با کمترین هزینه به کاربران مخالف هستند.

در هر حال، هنوز تایید این معامله از سوی نهادهای نظارتی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و باید منتظر ماند و دید که در آخر کدام یک از این دو شرکت می‌تواند سازمان‌های مربوطه را قانع کند. اگر همه چیز مطابق با برنامه‌ریزی‌ها پیش برود و سازمان‌های نظارتی نیز این معامله را تایید کنند، خرید اکتیویژن بلیزارد در سال مالی ۲۰۲۳ میلادی نهایی خواهد شد.

در این میان، چند روز پیش بود که آقای فیل اسپنسر (Phil Spencer)، رئیس کل ایکس باکس، در گفت‌وگو با رسانه بلومبرگ اعلام کرد که مذاکرات صورت گرفته در زمینه تایید معامله از سوی سازمان‌های نظارتی مثبت به نظر می‌رسند و او به شخصه نسبت به موافقت نهادها با این خرید خوش‌بین است.

در این میان، ساعاتی قبل فیل اسپنسر (Phil Spencer)، رئیس کل ایکس باکس، در گفت‌وگویی اعلام کرد که اگر معامله اکتیویژن بلیزارد نهایی شود، بازی‌های کال آو دیوتی، اورواچ و دیابلو در ایکس باکس گیم پس عرضه خواهند شد. به علاوه، او چند روز پیش در مصاحبه با رسانه بلومبرگ اعلام کرد که مذاکرات صورت گرفته در زمینه تایید معامله از سوی سازمان‌های نظارتی مثبت به نظر می‌رسند و او به شخصه نسبت به موافقت نهادها با این خرید خوش‌بین است.

فیل اسپنسر در این زمینه توضیح می‌دهد:

من درباره روندی که تا به امروز طی شده، حس خوبی دارم. اما برخی از افرادی که چندان با حوزه ویدیو گیم آشنا نیستند، همواره سوال‌های متعددی نظیر اهداف مایکروسافت از این خرید چیست؟ این معامله چه معنایی دارد؟ آیا بعد از گذشت پنج سال از این توافق، به رقابت در بازار فشار وارد می‌شود؟ آیا این یک بازار در حال رشد است؟ مطرح می‌کنند. من هرگز یک قرارداد ۷۰ میلیارد دلاری انجام نداده‌ام، پس نمی‌دانم که اعتمادم نسبت به این قضیه به چه معنا است. با این حال، می‌توانم بگویم که گفت‌وگوهایی که در این زمینه داشته‌ایم، مثبت به نظر می‌رسند.

سازمان نظارت بر رقابت بازار عربستان سعودی اولین نهادی است که موافقت خود با خرید اکتیویژن بلیزارد توسط ایکس باکس را اعلام کرد. از طرفی، به نظر می‌رسد که کمیسیون تجارت فدرال ایالات متحده و دپارتمان عدالت آمریکا نیز در روزهای آینده موضع خود در قبال این معامله را مشخص می‌کنند. هرچند، بسیاری از تحلیل‌گران و فعالان حوزه ویدیو گیم معتقد هستند که پروسه این معامله طولانی‌تر از انتظارها خواهد بود و نباید به این زودی‌ها منتظر تایید و تکمیل آن باشید.

در پایان این خبر، دیدگاه شما در رابطه با بیانیه سازمان رقابت و بازار انگلستان در خصوص معامله اکتیویژن بلیزارد و مایکروسافت چیست؟ به نظر شما، آیا مایکروسافت سرانجام می‌تواند این خرید تاریخی را تکمیل و نهایی کند؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments