نرم افزار های اندرویدی

چرا تبدیل فرمت APK نرم افزار های اندرویدی به AAB امری ضروری است؟

بررسی علت تغییر فرمت برنامه‌های اندرویدی

1%
  • 0/10
چرا تبدیل فرمت APK نرم افزار های اندرویدی به AAB امری ضروری است؟ ۰ ۲۳ تیر ۱۴۰۰ مقالات فناوری کپی لینک

بر اساس گزارش‌های منتشر شده شرکت گوگل قصد دارد تا فرمت نرم افزار های اندرویدی را تغییر دهد. در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم و اینکه آیا این تغییر به نفع کاربران خواهد بود یا خیر؟

برنامه Google Play Store در اکثر مواقع در حال بهروزرسانی بوده تا بتواند نیازهای کاربران مختلف را برطرف کند. بسیاری از این تغییرات بر پیشرفت توسعه دهندگان نرم افزارهای مختلف تاثیر گذار بوده تا آن‌ها بتوانند برنامه‌های خود را راحت‌تر از گذشته در این فروشگاه قرار دهند.

اما اخیر یک خبر منتشر شده که بر اساس آن فروشگاه Google Play در حال تغییر فرمت اصلی نرم افزار های اندرویدی است. درگذشته برنامه‌های اندرویدی با فرمت Apk در اینترنت و فروشگاه گوگل آپلود می‌شدند و گوگل قصد دارد تا این فرمت را پس از سال‌ها تغییر دهد.

در گزارشی که در اینترنت قرار گرفت تایید شده که این فرمت جدید Android App Bundle نام دارد که به اختصار Aab نامیده می‌شود. این تغییر علاوه بر توسعه دهندگان نرم افزار های اندرویدی، کاربران این سیستم عامل محبوب را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دلیل تغییر فرمت نرم افزار های اندرویدی به Aab

فرمت حال حاضر یعنی Android Packages که به اختصار Apk نامیده می‌شود مدت زمانی طولانی است که قالب اصلی برنامه‌ها و بازی‌های اندرویدی بوده و از نظر گوگل این فرمت باید تغییر پیدا کند. عملکرد این قالب همانند فرمت قدیمی JAR (جاوا) بوده که کاربران می‌توانستند تنها با لمس یک گزینه تمام فرآیند نصب را به صورت خودکار انجام دهند.

این فرمت به گونه‌ای است که کاربران می‌توانند فایل‌های مختلف مانند کدها یا برنامه‌ها و بازی‌ها را تنها با یک لمس نصب و اجرا کنند. همین سادگی در نصب و اجرا باعث شد تا تعداد برنامه‌های اندرویدی افزایش پیدا کند و کاربران بتوانند حتی خارج از Google Play Store نرم افزارهای مورد نیاز خود را دانلود کنند.

با این حال این فرمت برای پیشرفت سیستم عامل اندروید چندان مناسب نبوده و گوگل مجبور شد تا برای برنامه‌ها و بازی‌های مختلف فایل‌های اضافی را تحت عنوان دیتا در دسترس کاربران قرار دهد. اکنون شما می‌توانید مشاهده کنید که کاربران اندرویدی برای دانلود بازی‌هایی مانند Call Of Duty: Mobile باید فایل‌های یک گیگابایتی را دانلود کنند.

این مورد یکی از مشکلاتی بود که گوگل توانست به لطف وجود OBB آن‌ها را بر طرف کند. اما با این وجود چندی پیش گوگل اعلام کرد که به زودی این مشکل را به صورت کلی بر طرف خواهد کرد و کاربران را در جریان نحوه رفع این مشکل قرار خواهد داد. بر اساس اخبار منتشر شده این موضوع بر طرف و به زودی نحوه حل کردن این مشکل به کاربران اعلام خواهد شد.

فایل‌های دیتا سنگین در فرمت جدید نرم افزار های اندرویدی که Aab نام دارد وجود نخواهند داشت و به نوعی تغییر پیدا خواهند کرد. در این قالب جدید به اصطلاح نحوه بسته بندی برنامه‌ها عوض خواهد شد. این موضوع می‌تواند بر سرعت پردازش برنامه‌ها تاثیر بگذارد و همچنین حجم آن‌ها را کاهش دهد. اکنون سرعت دانلود و نصب برنامه در سیستم عامل اندرویدی افزایش خواهد یافت و همچنین حجم اپلیکیشن‌ها بیشتر از ۱۵۰ مگابایت نخواهد بود.

روش جدید برای بر طرف کردن مشکلات فرمت Apk

اگر کاربران نیاز پیدا کنند تا برنامه‌هایی با حجم بیش از ۱۵۰ مگابایت را دانلود کنند، دیگر به جای استفاده از OBB ویژگی جدیدی جایگزین آن خواهد شد که Play Asset Delivery نام دارد. این روش فشرده سازی جدید می‌تواند باعث شود تا برنامه‌های مختلف سریع‌تر از گذشته دانلود شوند.

به علاوه این جایگزینی می‌تواند حجم به روزرسانی‌ها را کاهش دهد؛ زیرا PAD شامل تمام فایل‌ها (همان Asset) نمی‌شود و تنها بخش‌هایی را دریافت خواهد کرد که فاقد آن‌ها خواهد بود. این موضوع بر حجم به روزرسانی‌ها تاثیر گذار بوده و دیگر فایل‌هایی که تکراری هستند برای دانلود در دسترس کاربران قرار نمی‌گیرند.

ویژگی Play Asset Delivery از امنیت بیشتری برخوردار خواهد بود؛ زیرا این قسمت در Google Play ذخیره خواهد شد. در قالب Apk بسیاری از داده‌ها در CDN ذخیره می‌شوند و این بخش توسط توسعه دهندگان نرم افزار مورد نظر ساخته می‌شود. به همین دلیل امکان دسترسی به این بخش توسط توسعه دهندگان وجود دارد.

یکی دیگر از ویژگی‌های جدیدی که در این قالب اضافه خواهد شد و با Apk سازگاری ندارد Play Feature Delivery نام دارد. اضافه شدن این بخش بر سرعت دانلود برنامه و همچنین اجرای آن تمرکز دارد که یک ویژگی بسیار کاربردی محسوب می‌شود.

اصل کار این بخش جدید این است که زمانی که کاربران یک برنامه را دانلود و بلافاصله آن را نصب می‌کنند، تنها بخش‌هایی دانلود و در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت که از آن‌ها استفاده می‌کنند. مشابه این ویژگی در گذشته در دسترس کاربران کنسول پلی استیشن 4 قرار داشت که افراد در هنگام دانلود عنوان مورد نظر خود می‌توانستند انتخاب کنند که در ابتدا بخش Campaign (داستانی) در دسترسی آن‌ها قرار بگیرد یا بخش‌های دیگری مانند Multiplayer (چند نفره) در ابتدا قابل اجرا باشد.

زمان در دسترس قرار گرفتن این قابلیت به صورت دقیق فعلا مشخص نبوده و کاربران باید منتظر باشند تا در ماه آگوست (مرداد یا شهریور) این قابلیت جدید در دسترس آن‌ها قرار بگیرد. لازم به ذکر است که این قابلیت تنها مختص برنامه‌های جدید خواهد بود و فعلا شامل نرم افزار های قدیمی اندرویدی نمی‌شود.

تغییرات جدید دنیای سیستم عامل گوگل

نکته جالب توجه در رابطه با این قالب جدید این است که AAB تنها در فروشگاه Google Play در دسترس کاربران قرار خواهد داشت و این موضوع باعث می‌شود تا توسعه دهندگان بسیاری دیگر قادر به تولید برنامه‌های اندرویدی نباشند. به علاوه اپلیکیشن‌های پشتیبانی کننده از این قالب در ابتدا تنها در داخل برنامه Google Play Store قرار خواهند گرفت و کاربران قادر نخواهند بود تا برنامه‌ها را همانند فرمت Apk از سایت‌های مختلف دانلود کنند.

ناگفته نماند که گوگل تایید کرده است در دیگر فروشگاه‌های معتبر نرم افزارهای پشتیبانی کننده از این قالب برای دانلود در دسترس کاربران قرار خواهند گرفت. همچنین اطلاعاتی برای انتشار برنامه‌های Apk ایمن شده به توسعه دهندگان منتقل خواهد شد و این بخش بر امنیت کاربران تاثیر گذار خواهد بود. این موضوع بدان معنی است که پس از انجام آزمایش‌های مختلف به توسعه دهندگان اجازه داده خواهد شد تا اپلیکیشن‌های پشتیبانی کننده از قالب Aab را در دسترس کاربران قرار بدهند.

در بالا به این موضوع اشاره کردیم که امنیت کاربران به دلیل ذخیره شدن فایل‌ها در CDN به خطر خواهد افتاد. یکی از مواردی که می‌تواند سلامت دستگاه کاربران را تهدید کند، مصرف بیش از حد اپلیکیشن‌ها از فضای رم است. به نوعی می‌توان گفت که تعدادی از برنامه در حالت پیش فرض باز خواهند ماند و از رم دستگاه کاربر استفاده می‌کنند.

این موضوع می‌تواند باعث شود تا گوشی هوشمند کاربر رم کمتری در اختیار داشته باشد و سرعت پردازش آن کاهش یابد. به همین دلیل در ادامه نحوه مشاهده میزان مصرف نرم افزار های اندرویدی را به شما آموزش خواهیم داد.

میزان مصرف برنامه‌های اندرویدی

تمام گوشی‌های هوشمند به بخشی به نام Digital Wellbeing مجهز هستند که به کاربران اطلاعاتی از میزان مصرف و عملکرد برنامه‌ها را نشان می‌دهند. افراد با استفاده از این بخش می‌توانند برنامه‌های سالم را از اپلیکیشن‌های دارای باگ (مشکلات نرم افزاری) تشخیص دهند.

نحوه مشاهده برنامه‌های پر مصرف در گوشی‌های اندرویدی مانند سامسونگ

برای دسترسی به این بخش در اکثر گوشی‌های اندرویدی باید ابتدا وارد تنظیمات شوید. سپس گزینه Digital Wellbeing & Parental Controls را جستجو کنید و وارد صفحه بعدی شوید.

در صفحه باز شده گزینه‌ای که دارای علامت نمودار بوده (در قسمت بالا سمت راست) را لمس کرده و شما به یک بخش دیگر هدایت خواهید شد. در این قسمت می‌توانید نموداری از عملکرد برنامه‌ها را مشاهده کنید و اگر متوجه مصرف بیش از حد برنامه‌ای از رم گوشی هوشمند خود در چند روز اخیر شدید، می‌توانید آن را حذف کنید.

نحوه مشاهده برنامه‌های پر مصرف در گوشی‌های پیکسل شرکت گوگل

برای مشاهده میزان مصرف برنامه‌ها شما باید همانند روش بالا به قسمت تنظیمات بروید و گزینه Digital Wellbeing and Parental Controle را جستجو کنید. پس از انجام این کار به یک صفحه جدید وارد خواهید شد و گزینه‌ی دارای علامت نمودار را در سمت بالا سمت راست لمس کنید.

پس از انجام این کار یک نمودار دایره‌ای شکل مشاهده خواهید کرد که میزان مصرف و استفاده از برنامه‌ها را در چند روز اخیر نشان خواهد داد. در این قسمت اگر متوجه استفاده بیش از حد یک برنامه از فضای رم دستگاه خود شدید، می‌توانید نرم افزار مورد را حذف کنید.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments