چرا مود جدید بازی League of Legends انقلابی در سبک بازی‌های موبا به پا خواهد کرد؟

چرا مود جدید بازی League of Legends انقلابی در سبک بازی‌های موبا به پا خواهد کرد؟

جنگ میان دوتا ۲ و لول به پایان راه خود رسید. وقت تاکتیک چیدن رسیده!

1%
  • 0/10
چرا مود جدید بازی League of Legends انقلابی در سبک بازی‌های موبا به پا خواهد کرد؟ ۰ ۰۲ شهریور ۱۳۹۸ یادداشت (گیم) کپی لینک

در پچ ۹.۱۳ بازی League of Legends مود جدیدی به نام Team Fight Tactics به صورت بتا در دسترس تمام بازیکنان قرار گرفت که اعتقاد داریم انقلابی در سبک بازی‌های موبا به شمار می‌رود.

انگار همین دیروز بود که شرکت رایِت گیمز (Riot Games) با معرفی و انتشار بازی League of Legends باعث شد دوباره تب و تاب بازی‌های سبک موبا (multiplayer online battle arena) بالا بگیرد. عشاق و طرفداران سینه‌‌چاک این دسته از بازی‌ها در آن دوران به مقایسه بازی Dota و LoL می‌پرداختند. هنوز عده‌‌ای پس از این همه سال در سرتاسر این کره خاکی حضور دارند که یکی از این دو بازی پرطرفدار را بر دیگری ارجح بدانند. اگر پای صحبت‌ بازیکن‌های ایرانی بنشینید، بیشتر آنها بازی دوتا ۲ را می‌پسندند.

نقشه موجود در هر دو بازی LoL و Dota شباهت‌های زیادی با یکدیگر دارند و این شباهت در طول زمان به سایر بازی‌های سبک موبا نیز  سرایت کرده است. شرکت والو (Valve) و رایت گیمز (Riot Games) به ترتیب خالق دو بازی Dota 2 و LoL از این مود برای ساخت و توسعه گیم‌پلی خاص خود استفاده کرده‌اند. هر چند چیدمان آیتم‌ها در دو بازی مورد نظر زمین تا آسمان با یکدیگر تفاوت دارد.

این دو شرکت هر کدام طرز فکر و سیاست‌های خاص خودشان را به رخ یکدیگر کشیدند. رایت گیمز در طول این همه سال تلاش کرد تا با ارائه جلوه‌های بصری و گرافیکی بهتر در بازی‌ لیگ آو لجندز بستر را برای جذب مخاطبین کم سن و سال‌ هم فراهم کند. از آنجایی که هر دو بازی به صورت رایگان در اختیار بازیکن‌ها قرار دارد، مخاطب که ما باشیم، جدا از جنس و صد البته سن و سالمان، به سمت بازی مورد نظر تمایل پیدا می‌کنیم. از سوی دیگر شرکت والو جامعه هدفش را تغییر نداد و جهت تدارک‌ چیدن حملات گروهی بازیکن‌ها درون مپ بازی، روز به روز تاکتیک‌های بیشتری به گیمرها عرضه کرد. به گونه‌ای که شاید امروزه دوتا ۲ طیف وسیعی از مخاطبین جهان را در بر نگرفته باشد اما همچنان جزء بازی‌های محبوب استراتژی است و کار هر فردی نیست در نقشه‌ بازی به اصطلاح «کیل» بگیرد.

همه چیز از این مپ عجیب استارکرفت شروع شد

ماجرا اینجاست که قدمت مود این دو بازی به سال‌های دور و درازی برمی‌گردد؛ زمانی که بخش چندنفره بازی Starcraft به شدت روی بورس بود. در آن دوران بود که اولین نقشه ۵ به ۵ در سه محور مجزا تحت عنوان Aeon of Strife تعریف شد اما به علت سختی بیش از اندازه استارکرفت و مکانیک پیچیده‌ای که گیم‌پلی بازی داشت، بسیاری از بازیکن‌ها دنباله این مود را نگرفتند و پس از مدتی این مپ فراموش شد.

مدت‌ها گذشت و پس از عرضه بازی Warcraft III عده‌ای تصمیم گرفتند رنگ و روی بهتری به نقشه مورد نظر بدهند تا مورد پسند دیگران واقع شود. بلیزارد دست مخاطبینش را باز گذاشت تا هر فردی بتواند با ارائه یک پچ جدید به صورت سلیقه‌ای (Costum) با استفاده از موتور بازی وارکرفت، به بازی بپردازد. در همین گیر و دار بود که DotA Allstars به شدت سر و صدا کرد.

توسعه‌دهنده اصلی نقشه دوتا آل استارز فردی به نام Guinsoo بود که با ارائه پچ ورژن ۴ توانست خودش را به دیگران معرفی کند. در مپ دوتای گوینسو با هیولای «روشن» آشنا شدیم. پس از مدت زمانی این مپ به شدت طرفدار پیدا کرده و گوینسو به همراه دو فرد دیگر به نام‌های پندراگون و آیس‌فراگ با عشق و علاقه دوتا آل استارز را مثل یک نوزاد شیرخواره بزرگ کردند تا اینکه بالاخره در اواخر سال ۲۰۰۴ اتحادیه بین‌المللی صنعت بازی‌های ویدیویی (IGS) رسما لیگ دوتا آل استارز را به عنوان یک بازی رقابتی معرفی کرد.

بنا به دلایلی که هنوز کاملا مشخص نیست، گوئینسو از گروه توسعه‌دهندگان اصلی دوتا جدا شد. گویا گوئینسو تنها دوست داشت بازیکن‌ها برای مدتی سرگرم شوند و هیچ ایده‌ای نداشت که چگونه باید بین آیتم‌ها و حتی هیروهای موجود در دوتا آل‌استارز یک تعادل اصولی برقرار کند.

پس از این جدایی، آیس‌فراگ با جدیت بیشتری روی دوتا کار کرد. او در سال ۲۰۰۵ میلادی به آرزویش رسید. بلیزکان قرار بود برای اولین بار تورنومنت رسمی مپ دوتا را برگزار کند. مپ دوتا آل استارز تبدیل به یک انقلاب و نهضت در صنعت بازی‌های ویدیویی، الکترونیک و صد البته بازی‌های سبک موبا شد.

واقعا کسی هست که با این تصویر خاطره نداشته باشد؟

هنوز معلوم نیست چرا و به چه علت اما آیس‌فراگ حق امتیاز این مپ را به صورت انحصاری ثبت نکرد. شاید اگر از لحاظ قانونی اطلاعات بیشتری داشت و شاید اگر به موفقیت جهانی زحمت‌هایش ایمان داشت، حق امتیاز نقشه و مود دوتا را تنها برای خود نگه می‌داشت. در این سناریو شاید هیچ وقت بازی League of Legends متولد نمی‌شد. چرا که پندراگون نیز پس از مدتی از آیس‌فراگ جدا شد و به گوئینسو پیوست. این دو تن برای اینکه ثابت کنند چیزی از پروژه آیس‌فراگ کم ندارند، بازی League of Legends را با الهام از دوتا آل استارز توسعه دادند.

افراد پشتِ شرکت رایت گیمز، آدم‌های بسیار خلاق و با ذهنی باز هستند که برای توسعه اهداف و ایده‌های جدیدشان هیچ ترسی از خود نشان نمی‌دهند

آیس‌فراگ طی یک اقدام عجولانه حق امتیاز هیرو و نقشه را به کمپانی S2 Games فروخت تا دوتا آل استارز در کالبد بازی مستقل Heroes of Newerth به مسیر خود ادامه بدهد اما مدتی نگذشت که آیس‌فراگ تصمیم گرفت قرادادی با شرکت والو ببندد تا بازی دوتا آنگونه که باید برازنده‌اش باشد، توسعه یافته و با به کارگیری از نیروهای مجرب، به طور منظم بروزرسانی‌های گوناگون دریافت کند.

اگر اهل بازی‌های موبا نیستید شاید پیش خودتان اینگونه فکر کنید که چرا بازیکنان از تجربه صد هزار باره این مپ خسته نمی‌شوند؟ در جواب به این سوال باید سوال دیگری را مطرح کرد: چرا مردم از تجربه و حتی تماشای بازی‌های رقابتی مثل فوتبال خسته نمی‌شوند؟ شاید چون زمین فوتبال تنها یک عامل ثابت برای قدرت‌نمایی است و قوانین حاکم بر ورزش فوتبال تنها جهت نظم‌دهی به شیوه بازی مهیا شده و اگر فردی بخواهد خلاف آن را در زمین اجرا کند، شاید تا مرز اخراج هم پیش برود. ماجرای مپ موجود در اکثر بازی‌های موبا از این قرار است. کسی فکرش را هم نمی‌کرد که شرکتی بتواند مود دیگری را روی کار بیاورد که مثل دوتا آل استارز در عین سادگی، اعتیادآور باشد اما رایت گیمز با LoL دنیای بازی‌های موبا را دگرگون کرد.

افراد پشتِ شرکت رایت گیمز، آدم‌های بسیار خلاق و با ذهنی باز هستند که برای توسعه اهداف و ایده‌های جدیدشان هیچ ترسی از خود نشان نمی‌دهند. آنها عوامل مختلفی را آزمایش کرده، ایده‌های جدید ارائه داده و محدودیت‌ها را به چشم یک فرصت برای اهداف خود در نظر می‌گیرند. به عنوان مثال بیشه‌های موجود در جنگل و محورهای نقشه در بازی دوتا، صرفا یک مخفی‌گاه موقتی برای بازیکن‌ها محسوب می‌شود اما در بازی LoL قضیه اندکی فرق دارد. به عنوان مثال یکی از مهارت‌های هیروی مئوکی (Maoki) در پرتاب مینیون‌هایی به درون بیشه‌هاست و اگر حریف در نزدیکی یا درون بیشه‌ باشد، مئوکی با پرتاب یک مینیون به او آسیب بیشتری می‌زند به گونه‌ای که حریف بالاخره در می‌یابد خزیدن در بیشه‌ استراتژی مناسبی برای از پا در ‌آوردن مئوکی نیست. توسعه‌دهندگان LoL‌ پیرو همین موضوع، هیروی رنگار (Rengar) را خلق کردند که مثل یک ببر از درون بیشه به سمت حریف‌های نزدیک پریده و آسیب زیادی به حریف بخت برگشته وارد می‌کند. به همین منظور قرار دادن Ward و Control Ward درون بیشه برای از پا در آوردن رنگار و جلوگیری از کمین زدن‌هایش یک استراتژی حیاتی به شمار می‌رود.

یاسو، یکی از هیروهایی که به وفور در ابتدای بازی‌‌های رده‌بندی LoL بن می‌شود

با این حال رایت گیمز اشتباهات زیادی هم داشته و قهرمان‌هایش مثل دوتا ۲ تعادل ندارند. آنها هیروهای ساده‌ای مثل لوکس (Lux) و زوئی (Zoe) را معرفی کردند که بازیکن صرفا با فشردن تصادفی دکمه‌ها امکان دارد کیل گرفته یا از مخمصه فرار کند. اصلا چرا راه دور برویم؟ بازیسازان در فصل نهم بازی LoL برای اولین بار در طول صنعت بازی‌های موبا هیرویی را خلق کردند که مثل یک انگل (بله درست خواندید؛ یک انگل!) به هم‌تیمی خود می‌چسبد. نام این هیرو یومی (Yummi) است و صرفا ۳ مهارت جهت ساپورت تیم در دسترس دارد که یکی از آنها التیام (Heal) بخشی از آسیب وارده به هم‌تیمی‌اش است. در زمان ارائه‌ این هیرو بازیکن‌های تازه‌وارد جهت بازی در نقش ساپورت، بدون استثنا یومی را  انتخاب می‌کردند؛ غافل از اینکه یومی به شدت آسیب‌پذیر طراحی شده و در نبردهای گروهی تنها یک بار اضافه به حساب می‌آید.

در فصل ششم یا هفتم بود که طراحان شرکت رایت گیمز، هیروی دیگری به نام یاسو (Yasuo) را خلق کردند. بعد از این همه سال هنوز یاسو به شدت روی اعصاب هواداران قدیمی و کهنه‌کار بازی LoL راه می‌رود. چرا که یاسو، نوار مانا نداشته و مهارت‌های این هیرو به گونه‌ای است که در اوایل بازی به شدت به کمک جانگلر نیاز دارد. به همین خاطر در بازی‌های رده‌بندی لیگ آو لجندز، معمولا یاسو جزو گزینه‌های بن به شمار می‌رود.

زمزمه رایت گیمز در فصل نهم پیرامون معرفی یک مود جدید توجه رسانه‌ها و طبیعتا هواداران دو آتشه بازی‌‌های موبا را به خود جلب کرد. بالاخره در پچ ۹.۱۳ این مود جدید تحت عنوان تاکتیکِ جنگِ گروهی (Teamfight Tactis یا به اختصار TFT) به صورت بتا و رایگان برای کلیه بازیکن‌ها در دسترس قرار گرفت. انقلابی را که آیس‌فراگ در آن زمان به واسطه توسعه دوتا آل استارز باعث شد، ظاهرا این بار قرار است رایت گیمز با مود TFT دنیای بازی‌های موبا را تکان بدهد.

همیشه کنار یکدیگر قرار دادن قهرمان‌ها به صرفه نیست. در طول بازی از این دست آموزش‌ها را خودتان کشف می‌کنید

مود TFT در حقیقت یک بازی کارتی است اما متفاوت با هر آنچه تا به امروز تجربه کردید. این مود در عین پیچیدگی‌هایی که دارد، به شدت لذت‌بخش و اعتیادآور طراحی شده. هر چند در حال حاضر که این یادداشت در دست نگارش قرار دارد، در پچ ۹.۱۳ هنوز تعادل مناسبی میان کارت‌های مود TFT حس نمی‌شود و هر از گاهی ناعدالتی‌ و همچنین باگ را تجربه می‌کنیم. از آنجایی که این مود در حالت بتا قرار دارد، حتم داریم رایت گیمز به زودی باگ‌هایش را تا حد امکان مرتفع می‌کند.

مود TFT بازی League of Legends در حقیقت یک بازی کارتی است اما متفاوت با هر آنچه تا به امروز تجربه کردید

ماجرا از این قرار است ما به همراه ۷ بازیکن دیگر در نقش روح‌های رودخانه به یک مپ مربعی شکل وارد می‌شویم که به ۸ + ۱ قسمت کوچک‌تر تقسیم شده است. در ابتدای بازی ۸ کاراکتر که هر کدام یک آیتم به خصوص دارند، جلو روی ما قرار می‌گیرد که می‌توانیم به صلاحدید خودمان یکی را انتخاب کنیم. ما پس از ۳ مرحله ابتدایی که با مینیون‌ها می‌جنگیم، تجربه و طلا کسب می‌کنیم و با خریداری کارت‌های جدیدتر خودمان را برای مبارزه اصلی آماده می‌کنیم. در فاز بعدی وارد نبرد با حریف‌های انسانی می‌شویم که هر کدام کاراکتر و آیتم خاص خودش را تدارک دیده‌اند. پس از هر پیروزی، میزان آسیبی به روح‌ حریف وارد می‌شود. این پروسه طی ۶ فاز ادامه پیدا می‌کند تا جان هفت بازیکن‌ به صفر برسد. سه نفر اول برنده این نبرد خواهند بود.

باید به نوع چینش کاراکترها روی صفحه نبرد هم اشاره کنیم که به نوعی کار را سخت می‌کند چرا که اگر کلاس کاراکترهایتان یکی باشد، می‌توان قدرت آسیب یا حتی دفاع قوی‌تر از حد معمول داشت. شما در یک بازه محدود زمانی می‌بایست هم کارت‌های مناسبی انتخاب کنید، هم برای آنها آیتم بسازید، هم کاراکترهایتان را ارتقا بدهید، هم روح رودخانه‌تان را ارتقا بدهید، هم حواستان به مصرف طلایتان باشد و در نهایت چینش درستی را هم روی صفحه به کار بگیرید. پیچیده شد؛ مگر نه؟

با گذشت زمان پیروزی در درگیری‌ها به مراتب سخت‌تر و چالش‌برانگیزتر می‌شود

شاید در چند دست ابتدایی به شما در مود TFT سخت بگذرد اما پس از چند بار شکست و تجربه رتبه هشتم، رفته رفته قلق کار دستتان می‌آید. در صورتیکه بازی‌سازها هیچ گونه راهنمای درست و حسابی به شما ارائه نمی‌دهند و شما تنها با تجربه بازی، به صورت تدریجی کشف می‌کنید که ماجرا از چه قرار است. به عنوان مثال یاد می‌گیرید کاراکترهای ADC را باید در انتهای صف قرار دهید تا در معرض صدمه نباشند یا می‌آموزید قرار دادن دو تانکِ کلاس «نگهبان» در یک خط افقی، حکم یک سد غیر قابل عبور را جهت مقابله با نفوذ اساسین‌های حریف ایفا می‌کند.

رایت گیمز بارها اعلام کرده که مود TFT بازی League of Legends را بیشتر برای آموزش تاکتیک به بازیکن‌ها توسعه می‌دهد تا در بازی‌‌های رده‌بندی درک درستی از موقعیت هیروهای تیم خود داشته باشند و برای پیشروی به سمت نکسوس حریف برنامه درست و حسابی بچینند اما این مود پتانسیلش را دارد تا حتی به عنوان یک بازی مجزا و مستقل راه خود را ادامه بدهد. عقیده دارم مود TFT نه تنها در گذر زمان جذابیتش کم نمی‌شود، بلکه سازنده‌ها می‌توانند کارت‌های جذاب‌تری به این مود اضافه کنند تا پیروز شدن در این شطرنج عجیب و غریب، امری چالش‌برانگزتر باشد. حداقل این بار بعید می‌دانم کمپانی رایت گیمز مثل آیس‌فراگ قصد داشته باشد حق امتیاز این مود را به دیگران بفروشد. با این تفاسیر در آینده نزدیک رشد قارچی شکل این مود را در شکل و شمایل دیگر در سایر بازی‌های موبا شاهد خواهیم بود.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments