1%
  • 0/10

بررسی رابط کاربری گوشی‌های اندرویدی

کدام کمپانی از پوسته‌های جذاب‌تری استفاده می‌کند؟

بررسی رابط کاربری گوشی‌های اندرویدی ۱ ۲۶ آذر ۱۴۰۰ مقالات فناوری کپی لینک
بررسی رابط کاربری گوشی‌های اندرویدی

تمام دستگاه‌های موجود در بازار به جز گوشی‌های شرکت اپل همگی از سیستم عامل اندروید استفاده می‌کنند. شاید به این موضوع فکر کرده‌اید که چرا ظاهر برنامه‌ها در دستگاه‌های مختلف با یکدیگر متفاوت است؟ دلیل این موضوع وجود رابط کاربری های منحصر به فرد بوده که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

کمپانی‌های تولید کننده گوشی‌های هوشمند مثل سامسونگ، شیائومی، وان پلاس و… همگی از سیستم عامل اندروید برای مدیریت گجت‌های خود استفاده می‌کنند. این موضوع می‌تواند به یک دلیل تبدیل شود که کاربران فکر کنند ظاهر برنامه‌ها و نحوه استفاده از آن‌ها همگی با یکدیگر یکسان خواهند بود، اما به دلیل وجود تفاوت در میان سیستم عامل و پوسته نحوه استفاده از هر دستگاه متفاوت است.

سیستم عامل در واقع وظیفه اجرای برنامه‌ها نصب شده و مدیریت آن‌ها را بر عهده دارند و تاثیری روی ظاهر گجت نداشته و کمپانی تولید کننده باید برای نمایش نحوه مدیریت دستگاه، انتقال فایل‌ها، اجرای برنامه‌ها و… یک پوسته تولید و منتشر کند.

همانطور که متوجه شده‌اید رابط کاربری‌های مختلف وظیفه نمایش محتواهای مختلف، اجرای برنامه‌ها و نمایش انیمیشن‌های متفاوت را بر عهده دارند. این موضوع به یک دلیل تبدیل شده که کمپانی‌های تولید کننده گوشی هوشمند نیز می‌توانند با استفاده از رابط کاربری‌های جذاب توجه کاربران بیشتری را به خود جلب کنند.

بر اساس این موضوع شرکت‌های بسیاری به این نرم افزار اهمیت می‌دهند و هر ساله با انتشار نسخه‌های مختلف سعی می‌کنند که ظاهر دستگاه را برای کاربران جذاب‌تر کنند. رابط کاربری‌های جذاب علاوه بر اینکه می‌توانند ظاهر گجت را جذاب‌تر کنند بر ساده‌تر شدن خواسته‌های کاربران از گوشی هوشمند نیز تاثیر گذار هستند.

با توجه به این موضوع می‌توان به پوسته تولید شده توسط غول فناوری کره جنوبی یعنی سامسونگ اشاره کرده که این شرکت کره‌ای در سال ۲۰۱۹ توانست با انتشار نرم افزار One UI توجه کاربران بسیاری را به خود جلب کند. این نرم افزار اولین بار در گوشی گلکسی S8 مشاهده شد و از آن زمان تا به امروز این کمپانی در حال انتشار به روزرسانی‌های مختلف برای این نسخه از رابط کاربری شرکت خود است.

دلیل انتشار نسخه‌های بسیار از این نرم افزار، به روز شدن آن بوده و همچنین اکنون افراد با انجام کارهای کم‌تر و ساده‌تر قادر هستند که نیاز خود را بر طرف کنند. بر اساس این موضوع می‌توان به روشن کردن بلوتوث دستگاه، روشن کردن چراغ قوه و… اشاره کرد که اکنون کاربران با کشیدن انگشت خود از سمت بالای دستگاه به سمت پایین و انتخاب گزینه مورد نظر می‌توانند چراغ قوه دستگاه خود را روشن کنند.

در حال حاضر شرکت وان پلاس و سامسونگ هر دو از سیستم عامل اندروید پشتیبانی می‌کنند و افراد در این گجت‌ها برای انجام یک کار باید از روش‌های مختلفی استفاده کنند. به نوعی ترفندهای نرم افزاری این دو گجت با یکدیگر متفاوت بوده و همچنین ظاهر نمادها (آیکون‌ها) نیز با یکدیگر متفاوت است.

رابط کاربری گوشی‌های اندرویدی

همانطور که در بالا اشاره کردیم شرکت‌های تولید کننده گوشی هوشمند برای اینکه هویت برند خود را به کاربران نشان دهند و همچنین توجه افراد را به دستگاه تولید شده جلب کنند از رابط کاربری‌های مختلف استفاده می‌کنند. در ادامه این مطلب به بررسی بهترین پوسته‌های منتشر شده برای دستگاه‌های اندرویدی می‌پردازیم و هر یک را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

اندروید Stock

اندروید Stock یا به اصطلاح اندروید خام همان سیستم عامل اندروید به شمار می‌رود که نرم افزار خاصی روی آن نصب نشده است. نسخه اصلی اندروید که توسط شرکت گوگل تولید و منتشر می‌شود Android Open-Source Project نامیده می‌شود و کمپانی‌های مختلف با ایجاد تغییرات روی این سیستم عامل و همچنین نصب پوسته‌های مختلف آن را تغییر می‌دهند.

در گذشته گوشی‌هایی از برند شیائومی و گوگل (سری Nexus) وجود داشت که از چنین سیستمی برای مدیریت دستگاه‌ خود استفاده می‌کردند، اما در حال حاضر می‌توان به گوشی‌های برند نوکیا (HMD Global) اشاره کرد که دارای نزدیک‌ترین سیستم عامل و پوسته به نسخه اولیه اندروید خام هستند.

در حال حاضر با استفاده کامپیوتر و انجام اقدامات خاصی همانند روت کردن گوشی اندرویدی، کاربران می‌توانند به نسخه اصلی اندروید دسترسی داشته باشند و دیگر از پوسته نصب شده استفاده نکنند. اما انجام اینکار دشوار است و دلیلی وجود ندارد که افراد بخواهند چنین اقدامی را انجام دهند؛ زیرا کار کردن با دستگاه بسیار سخت خواهد شد و آیکون برنامه‌ها و انیمیشن‌های مختلف چندان جذاب نخواهند بود.

تمام گجت‌های اندرویدی از اندروید خام (استوک) بهره می‌برند و این شرکت‌های تولید کننده هستند که با انتشار رابط کاربری نحوه کار کردن با گجت را تغییر می‌دهند. در این میان کمپانی‌های مختلف با استفاده از تغییرات بسیار زیاد گجت‌های خود را به روزتر به بازار عرضه می‌کنند و شرکت‌های دیگری مثل نوکیا با تغییرات جزئی پوسته را منتشر می‌کنند.

گوگل Pixel UI

نرم افزار Google Pixel UI توسط شرکت گوگل طراحی شده و در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. این در حالی است که بسیاری از کاربران بر این باورند که شرکت گوگل از همان اندروید خام برای مدیریت گجت‌های خود استفاده می‌کند و این موضوع حقیقت ندارد.

در بالا به این نکته اشاره کردیم که شرکت‌های تولید کننده برای ایجاد رقابت و جلب توجه کاربران از رابط کاربری‌های مختلف استفاده می‌کنند. به علاوه دلیل اصلی استفاده شرکت‌های مختلف از پوسته این است که ظاهر اندروید خام، برای گجت‌های عرضه شده در سال ۲۰۲۱ مناسب نیست و باید انیمیشن‌ها، نماد‌ها و… دستخوش تغییرات شوند و به نوعی ظاهر آن‌ها مدرن شود.

یکی از دلایلی که کاربران به اشتباه فکر می‌کنند سری گوگل پیکسل از اندروید خام استفاده می‌کند این است که در گذشته سری گوگل Nexus از اندروید استوک پشتیبانی می‌کرد و حالا این موضوع تغییر کرده و استفاده کردن از گوشی‌های پیکسل بسیار لذت بخش‌تر از سری گوگل Nexus است.

در حال حاضر رابط کاربری این شرکت Google Pixel UI نامیده می‌شود که می‌توان گفت نسخه به روز شده اندروید خام است. این موضوع بدان معنی بوده که پایه و اساس این نرم افزار همانند اندروید Stock است، اما به دلیل ایجاد تغییرات بسیار در ظاهر این نرم افزار استفاده از آن می‌تواند برای افراد لذت بخش باشد.

تولید کننده سیستم عامل اندروید شرکت گوگل است و به همین دلیل این کمپانی می‌داند که چه بخش‌هایی به پوسته خود اضافه کند که باعث ایجاد اختلال در عملکرد سری گوشی‌های پیکسل نشود. به همین دلیل گوشی‌های سری پیکسل مثل پیکسل 6 پرو که به تازگی به بازار عرضه شده، از ویژگی‌های خاصی پشتیبانی می‌کند که مشابه آن در دیگر گجت‌های موجود در بازار حتی آیفون‌های شرکت اپل نیز وجود ندارد.

یکی از این ویژگی‌ها مربوط به حذف‌های نویز (اختلالات) در هنگام تصویر برداری است. این مشکل برای تمام افراد به وجود آمده است که بخواهند از یک شخصی یا منظره‌ای (سوژه) تصویر برداری کنند. اما بعد از گرفتن تصویر متوجه وجود یک جسم یا شخص دیگری در تصویر شده‌اند که آن سوژه باعث ایجاد اختلال در تصویر می‌شود.

اکنون در سری گوشی‌های Pixel 6 کاربران می‌توانند با رفتن به بخش گالری و انتخاب گزینه ویرایش تصویر به ابزارهای مختلف دسترسی پیدا کنند. یکی از این ابزارها که توانست توجه کاربران را به خود جلب کند ابزار حذف کننده نویز تصویر نام دارد. کاربران می‌توانند با انتخاب این گزینه و همچنین انتخاب سوژه‌ای که باعث ایجاد نویز در تصویر شده است آن را به راحتی حذف کنند.

در حال حاضر هیچ دستگاهی در بازار از چنین ویژگی پشتیبانی نمی‌کند و تنها کاربران می‌توانند با نصب برنامه‌های مختلف اینکار را انجام دهند. ناگفته نماند که انجام اینکار به صورت دستی در نرم افزارهای مختلف انجام می‌شود که دارای دو مشکل است؛ مشکل اول این است که احتمال ایجاد خطا هنگام حذف کردن سوژه مزاحم وجود داشته و همچنین افراد باید زمان زیادی را برای انجام اینکار صرف کنند.

در این برنامه‌ها ابزارهای مختلفی وجود دارند که می‌توانند این کار را به صورت خودکار انجام دهند، اما برای انجام چنین کاری افراد باید هزینه‌ای پرداخت کنند تا بتوانند به این بخش دسترسی پیدا کنند. همچنین تعدادی از این اپلیکیشن‌ها دارای دقت بسیار بالایی نیستند و این در حالی است که گوگل در مدت زمان چند ثانیه می‌تواند به صورت کامل و دقیق سوژه مزاحم را حذف کند و مهم‌ترین بخش در مورد این ویژگی رایگان بودن آن است.

این رابط کاربری در مقایسه با دیگر نرم افزارهای مختلف دارای کاربرد بیشتری بوده و استفاده کردن از آن بسیار ساده‌تر است. اما دیگر رابط کاربری‌های گوشی‌های موجود در بازار از رنگ‌ها، نمادها، انیمیشن‌ها و… بیشتری بهره می‌برند و برای مثال می‌توان به پوسته شرکت سامسونگ اشاره کرد.

سامسونگ One UI

در حال حاضر سامسونگ محبوب‌ترین برند تولید کننده گوشی هوشمند در بازار گجت‌های اندرویدی بوده و این موضوع کاملا طبیعی است که از بهترین نرم افزارها و جذاب‌ترین پوسته‌ها پشتیبانی کند. در ابتدای این مطلب به جذابیت پوسته و همچنین تاثیر آن روی فروش گوشی‌های سامسونگ گلکسی اشاره کردیم.

از سال ۲۰۱۹ تا به امروز به روزرسانی‌های بسیار زیادی برای One UI این شرکت منتشر شده است و همین موضوع باعث شد که حجم این پوسته بسیار افزایش پیدا کند. در حال حاضر یکی از سنگین‌ترین پوسته‌های گوشی‌های اندرویدی متعلق به این کمپانی کره‌ای بوده و دلیل این موضوع وجود انیمیشن‌های بسیار زیاد و رنگارنگ بودن ظاهر این نرم افزار است.

با توجه به این موضوع می‌توان گفت شرکت سامسونگ تغییرات بیشتری انجام داده است که باعث ایجاد تفاوت میان پوسته و سیستم عامل اندروید خام شده و همین موضوع توانست توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب کند. در حال حاضر سامسونگ گوشی‌های میان‌رده بسیاری از سری M و سری A به بازار عرضه کرده و به همین دلیل افراد دارای حق انتخاب بیشتری در بازار گوشی‌های میان‌رده هستند.

به علاوه این نرم افزار باعث می‌شود که کاربران بتوانند مدت زمان بیشتری از گوشی خود استفاده کنند؛ دلیل این موضوع این است که جذابیت این پوسته بسیار زیاد است و مدت زمان زیادی طول می‌کشد که باعث خستگی کاربران شود.

همانطور که در بالا اشاره کردیم این رابط کاربری برای سامسونگ بسیار سوددهی داشته و علاوه بر این موضوع باعث شده است که سامسونگ به یکی از برندهای محبوب تولید کننده گوشی هوشمند تبدیل شود. پوسته One UI به شدت با دیگر رابط کاربری‌های کمپانی‌های مختلف متفاوت بوده و دلیل این موضوع وجود طراحی‌های جالب در این نرم افزار است.

شیائومی MIUI

هنگامی که شیائومی از رابط کاربری‌ جدید خود با نام MIUI رونمایی کرد منابع مختلف ادعا کردند که این شرکت از پوسته محبوب گوشی‌های شرکت اپل یعنی iOS تقلید کرده است. از مواردی که این شرکت از کمپانی اپل برای تولید پوسته تقلید کرد می‌توان به حذف منوی برنامه‌ها اشاره کرد. در سیستم عامل گوشی‌های اپل شما تنها یک صفحه در اختیار دارید که می‌توانید با اضافه کردن نرم افزارهای مختلف تعداد این صفحات را افزایش دهید.

این در حالی است که گوشی‌های اندرویدی دارای یک صفحه Home (صفحه اولیه) هستند که کاربران با لمس دکمه‌ای که در میان نوار ابزار در پایین گوشی افراد قرار گرفته می‌توانند به منوی برنامه‌ها دسترسی پیدا کنند. زمانی که MIUI منتشر شد دیگر گوشی‌های شیائومی از منوی برنامه‌ها پشتیبانی نکردند و مستقیما نرم افزارهای مختلف را در اختیار کاربران قرار داد.

در نسخه‌های جدید این پوسته شیائومی کمی از طراحی سیستم عامل iOS فاصله گرفت و سعی کرد که هویت خود را به پوسته MIUI اضافه کند. در حال حاضر منوی برنامه‌ها به این سیستم عامل اضافه شده است، اما به صورت پیش فرض نبوده و کاربران باید در بخش تنظیمات این بخش را فعال کنند.

این نسخه دارای ویژگی‌های جذابی بوده که در سیستم عامل اندروید خام از آن‌ها پشتیبانی نمی‌شود و همچنین همانند پوسته One UI افراد قادر هستند کارهای جذاب و سنگینی را انجام دهند که در دیگر گوشی‌های موجود در بازار امکان پذیر نیست.

شیائومی دارای برندهای دیگری همانند بلک شارک، پوکو و ردمی بوده که از این رابط کاربری در آن‌ها نیز استفاده شده است. جالب است که بدانید سری گوشی‌های بلک شارک شیائومی جزو دسته گجت‌های گیمینگ هستند و همین سیستم عامل باعث افزایش فروش این گجت‌های گیمنیگ شده است.

پوسته MIUI تقریبا همانند One UI شرکت سامسونگ بوده که ویژگی‌های جذابی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. به علاوه در گوشی‌های مجهز شده به این نرم افزار تعدادی برنامه از پیش نصب شده در اختیار کاربران قرار دارد که ممکن است تعدادی از آن‌ها برای دسته خاصی از افراد مناسب باشد.

وان پلاس Oxygen OS

زمانی که رابط کاربری Oxygen OS برای اولین بار توسط کمپانی وان پلاس به بازار عرضه شد نتوانست توجه کاربران زیادی را به خود جلب کند؛ زیرا این پوسته بسیار به اندروید خام نزدیک بود. اما با گذشت زمان کمپانی وان پلاس متوجه این موضوع شد و تغییراتی در این پوسته ایجاد کرد.

اکنون این تغییرات باعث شده است که ظاهر این نرم افزار به One UI شرکت گوگل نزدیک‌تر شود. بر اساس اطلاعات منتشر شده این کمپانی قصد دارد در ماه‌های آینده نسخه جدیدتری از این پوسته را به بازار عرضه کند و به رقابت با بهترین رابط کاربری‌های موجود در بازار بپردازد. متاسفانه اطلاعاتی از تغییرات این پوسته در دسترس نیست و باید تا انتشار نسخه رسمی جدید Oxygen OS صبر کنیم.

در حال حاضر Oxygen OS دارای ویژگی‌های جذابی است که اندروید خام از آن‌ها پشتیبانی نمی‌کند. اما اگر بخواهیم به طور خلاصه این پوسته را مورد بررسی قرار دهیم می‌توانیم بگوییم که ظاهر آن بسیار ساده و روان است. با توجه به این موضوع نمی‌توان این پوسته را یک رقیب جدی برای غول فناوری کره جنوبی یعنی سامسونگ دانست.

اوپو Color OS

پوسته Color OS متعلق به شرکت اوپو است و شباهت‌هایی با One UI شرکت سامسونگ دارد. این پوسته‌ها دارای تفاوت‌های ظاهری بسیاری هستند، اما عملکرد اصلی آن‌ها بسیار به هم شبیه بوده و دلیل این موضوع تقلید اوپو از شرکت سامسونگ است.

این پوسته نسبت به اندروید خام بسیار متفاوت است و همچنین ویژگی‌های خاصی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد که به هیچ وجه مشابه آن را در نسخه اصلی اندروید نیست. به نوعی کمپانی اوپو تمام جزئیات سیستم عامل اندروید Stock را اصلاح کرده و به همین دلیل ظاهر آن برای کاربران جذاب است.

بسیاری از کاربرانی که از گوشی‌های شرکت اوپو استفاده کرده‌اند بر این باورند که این شرکت رابط کاربری جدیدی تولید نکرده و تنها نسخه اصلی اندروید را کمی تغییر داده است. دلیل این موضوع این است که ظاهر این نرم افزار بسیار ساده است و در بعضی از موارد استفاده از دستگاه برای انجام کارهای خاص می‌تواند کمی سخت باشد.

همین موضوع باعث شده است که کاربران زیادی به استفاده از این رابط کاربری علاقه نداشته باشند و به سراغ پوسته‌های بهتری همانند One UI بروند. ناگفته نماند که شرکت اوپو و وان پلاس هر دو در حال کار روی پوسته‌های جدیدی برای گوشی‌های هوشمند شرکت خود هستند و به همین دلیل نمی‌توان گفت که دستگاه‌های این کمپانی‌ها جذابیت خاصی ندارند؛ زیرا به زودی یک به روزرسانی بسیار بزرگ دریافت خواهند کرد که بر اساس اطلاعات منتشر شده توجه کاربران بسیاری به این تغییرات جلب خواهد شد.

همانطور که در بالا اشاره کردیم افراد زیادی به استفاده از این پوسته علاقه ندارند، اما به لطف وجود سیستم عامل اندروید کاربران قادر هستند که شخصی سازی‌های بسیاری را انجام دهند و حداقل ظاهر صفحه Home و آیکون‌های مختلف را بر اساس سلیقه خود تغییر دهند.

ایسوس Zen UI و ایسوس ROG UI

شرکت ایسوس دارای دو پوسته اندرویدی است؛ اولین پوسته Zen UI نام دارد که متعلق به گوشی‌های معمولی این کمپانی است که ظاهری همانند Pixel UI دارد. دومین پوسته ROG UI نامیده می‌شود که برای دستگاه‌های گیمینگ طراحی شده و نسبت به پوسته Zen UI از ظاهری جذاب‌تر بهره می‌برد.

رابط کاربری مختص گوشی‌های معمولی این شرکت دارای ظاهری ساده و عملکردی روان است که چندان نتوانست توجه کاربران را به خود جلب کند. اما دومین پوسته این شرکت که ROG UI نامیده می‌شود ظاهر بسیاری جذابی دارد و همین موضوع به یکی از دلایل مهم برای فروش بسیار زیاد گوشی‌های گیمینگ شرکت ایسوس تبدیل شده است.

همانطور که اشاره کردیم Zen UI دارای ظاهری ساده است و به همین دلیل چندان مورد توجه کاربران قرار نگرفت، اما افرادی وجود دارند که به استفاده از پوسته‌های ساده و روان (همانند Pixel UI) علاقه‌مند هستند.

سونی Xperia UI

آخرین پوسته در این لیست متعلق به شرکت سونی است که Xperia UI نامیده می‌شود. این نرم افزار نیز همانند Zen UI شرکت ایسوس دارای تغییرات بسیار کمی نسبت به اندروید خام است. این موضوع باعث سبک شدن سیستم می‌شود و در صورتی که دستگاه از قدرت سخت افزای بسیار زیادی بهره نبرد، مشکلی در اجرای این رابط کاربری به وجود نخواهد آمد.

به طور کلی می‌توان گفت که اگر در گذشته از پوسته شرکت گوگل استفاده کرده‌اید و به آن علاقه دارید از استفاده از Xperia UI نیز لذت خواهید برد. اما کاربران بسیاری وجود دارند که به استفاده از چنین پوسته‌هایی علاقه ندارند و خرید گوشی‌های هوشمند مجهز شده به One UI و MIUI را ترجیح می‌دهند. این موضوع یکی از دلایل اصلی فروش ضعیف گوشی‌های شرکت سونی است.




نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments