فیلم انیمه ای استودیو جیبلی
1%
  • 0/10

چرا Whisper of the Heart یکی از بهترین فیلم های انیمه ای استودیو جیبلی است؟

جواهری در میان انیمه‌های ژاپنی

چرا Whisper of the Heart یکی از بهترین فیلم های انیمه ای استودیو جیبلی است؟ ۲ ۰۶ بهمن ۱۴۰۲ مقالات جانبی انیمه کپی لینک

موفقیت فیلم های انیمه ای استودیو جیبلی (Studio Ghibli) تقریبا همیشه به هایائو میازاکی (Hayao Miyazaki) نسبت داده می‌شود. اما یکی از بهترین انیمه‌های این استودیو توسط او کارگردانی نشده است.
عموم مخاطبان، استودیو جیبلی را با فیلم‌های میازاکی مانند شهر اشباح (Spirited Away) و شاهزاده مونونوکه به یاد می‌آورند. اما یکی از بهترین آثار این استودیو که قرار است به معرفی آن بپردازیم، توسط او کارگردانی نشده است. انیمه نجوای دل یا زمزمه قلب (با عنوان اصلی Whisper of the Heart) اثری به کارگردانی مرحوم یوشیفومی کوندو است که در دسته فیلم‌های بی‌همتا و ماندگار استودیو جیبلی قرار می‌گیرد. این فیلم به‌خوبی توانسته است که آزمون زمان را پشت سر بگذارد و به عنوان میراث ارزشمندی از کارگردان درگذشته‌اش شناخته شود.

داستان انیمه Whisper of the Heart چیست؟

شخصیت اصلی فیلم، یک دختر دانش‌آموز به نام شیزوکو است که علاقه زیادی به خواندن و نوشتن دارد. با وجود این، او احساس بی‌حوصلگی و بی‌قراری می‌کند و هنوز هیچ انگیزه‌ای برای نویسندگی ندارد. اما یک روز، شیزوکو با پسر عجیبی به نام سی‌جِی مواجه می‌شود که همراه با او در یک مدرسه درس می‌خواند. سی‌جی مایل است که در آینده به یک ویولون‌ساز تبدیل شود و اشتیاق او برای انجام این کار، شیزوکو را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین او نیز تصمیم می‌گیرد که مثل سی‌جی، دانش و مهارت خود را در حرفه مورد علاقه‌اش افزایش دهد.

اما این فیلم انیمه ای استودیو جیبلی، فقط روایتگر داستان ساده‌ای در مورد یافتن هدف نیست. شیزوکو کاملا غرق در کارش می‌شود و تمام وقت خود را صرفا به نوشتن اختصاص می‌دهد. او خودش را در اتاقی دربسته حبس می‌کند تا بی‌وقفه به تمرین نویسندگی بپردازد. تلاش‌های پیوسته و مستمر شیزوکو حتی در زمان امتحانات نیز متوقف نمی‌شود زیرا او نمی‌خواهد از نوشتن داستانی که در سر دارد، دست بکشد. در نهایت، او رمانش را در ظرف دو ماه کامل می‌کند و آن را به پدربزرگ سی‌جی (که نقش تاثیرگذار و مهمی در داستان فیلم دارد) نشان می‌دهد.

او رمان شیزوکو را به طور کامل می‌خواند و آن را داستان لذت‌بخش و درخشانی توصیف می‌کند که عجولانه به اتمام رسیده است. بعد از این اتفاق، شیزوکو با احساسی مواجه می‌شود که ممکن است هر هنرمندی آن را در طول زندگی‌اش تجربه کند. او احساس می‌کند که در این مدت به اندازه کافی، تلاش نکرده است و نتیجه کارش – آن‌طور که باید و شاید – راضی کننده نیست. سوال این‌جاست که اگر هنرمندی از هنرش راضی نباشد، چگونه باید با احساس بی‌کفایتی و ناکارآمدی کنار بیاید؟ آیا تلاش او برای خلق یک اثر هنری، ناکافی و بی‌ثمر بوده است؟

سعی نابرده در این راه به جایی نرسی

عمق موجود در داستان و شخصیت‌پردازی این فیلم، همان چیزی است که از یک فیلم انیمه ای (آن هم متعلق به استودیو جیبلی) انتظار داریم. پدربزرگ سی‌جی به شیزوکو می‌گوید که خلق کردن مانند کندن سنگ‌های قیمتی است. پس از یافتن جواهر، کار تمام نمی‌شود بلکه از این پس باید زحمت بیشتری را متحمل شد تا به یک نتیجه دلخواه رسید. حتی ممکن است که صیقل دادن جواهر، کاری سخت‌تر و دشوارتر باشد. اما اکنون که شیزوکو مسیر خود را در زندگی‌اش پیدا کرده است، آیا همچنان به این کار ادامه می‌دهد یا اینکه مایوس و بی‌انگیزه خواهد شد؟

دو شخصیت اصلی فیلم، شیزوکو و سی‌جی، به قدری دلنشین و باورپذیر هستند که احتمالا دوران خوش نوجوانی را در ذهنتان تداعی خواهند کرد. آن‌ها به‌تدریج با هم آشنا می‌شوند، عشق پرشور و حالی در قلبشان جوانه می‌زند و از این رابطه دونفره به عنوان انگیزه‌ای برای خودسازی استفاده می‌کنند. سایر شخصیت‌ها نیز به اندازه حضورشان، نقش مهمی ایفا می‌کنند و گاهی هم به داستان فیلم عمق می‌بخشند. مثلا اعضای خانواده شیزوکو (پدر، مادر و خواهر بزرگتر او) افراد عاقل و مهربانی هستند که در همه لحظه‌ها به حمایت و پشتیبانی از شیزوکو می‌پردازند.

انیمه‌ای که همزمان واقع‌گرایانه و خیال‌انگیز است

اما مهم‌ترین عاملی که Whisper of the Heart را به فیلم انیمه ای جذاب و موفقی تبدیل کرده، کارگردانی یوشیفومی کوندو (از نوابغ استودیو جیبلی) است. اگرچه تمام صحنه‌های فیلم به روش دستی (سنتی) طراحی شده‌اند، اما به قدری واقع‌گرایانه هستند که انگار یک فیلم زنده را تماشا می‌کنید. حتی در صحنه‌هایی که تخیلات و رویاهای شیزوکو را نشان می‌دهند، عنصر واقع‌گرایی از میان نمی‌رود. انیمه Whisper of the Heart دنیایی را به تصویر می‌کشد که هرچند پندارگونه و خیال‌انگیز به نظر می‌رسد، اما همچنان شباهت زیادی به دنیای واقعی دارد.

موسیقی انیمه Whisper of the Heart نیز جذابیت این فیلم را دوچندان کرده است. ساخت موسیقی این فیلم برعهده یوجی نومی، آهنگساز ژاپنی، بوده که نخستین همکاری او با استودیو جیبلی محسوب می‌شود. موسیقی نومی، تاثیر بسزایی در شخصیت‌پردازی شیزوکو و سی‌جی دارد و فضایی عاشقانه را ایجاد می‌کند که مختص به این فیلم است. علاوه بر این، یوجی نومی از آهنگ «Take Me Home, Country Roads» به عنوان یک موتیف تکراری استفاده می‌کند که اقدام هوشمندانه‌ای در جهت بیان احساسات شیزوکو به حساب می‌آید.

اگرچه یوشیفومی کوندو عمر کوتاهی داشت، اما میراث ماندگار و باارزشی از خود به جای گذاشت. او فقط یک فیلم را کارگردانی کرد، ولی آن فیلم به یکی از بهترین انیمه‌های استودیو جیبلی تبدیل شد. شاید اگر یوشیفومی کوندو زنده می‌ماند، می‌توانست جانشینی شایسته برای هایائو میازاکی باشد و مسیر فیلمسازی او را ادامه دهد. اما کوندو قبل از اینکه فرصتی برای این کار داشته باشد، به بیماری آنوریسم مبتلا شد و به شکل غیرمنتظره‌ای درگذشت. با وجود این، انیمه Whisper of the Heart نشان می‌دهد که او عمر کوتاه اما بسیار پرباری داشته است.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments