تاریخچهی جهان تعمیمیافتهی دی سی
دی سی کامیکس قصد داشت با فیلمی به کارگردانی تیم برتون اولین جهان سینمایی مشترک را پایهگذاری کند
با گذشت این همه سال و وارد شدن مفهوم جهانهای توسعهیافته به دنیای سرگرمی، حتما تا کنون در دنیای وسیع یکی از فرنچایزهای بزرگ جای خود را پیدا کردید و ساعات زیادی را در آن به ماجراجویی پرداختید؛ مانند دنیای جادوگری هری پاتر، سرزمین میانهی ارباب حلقهها یا جهانی که امروز قرار است به آن سفر کنیم، دنیای توسعهیافتهی دی سی (DC Extended Universe/DCEU). دههی گذشته که عصر تولد جهانهای سینمایی مختلف بود، برخی از کمپانیهای بزرگ که حق امتیاز استفاده از محتویات یک فرنچایز قدیمی و پرسودی را در اختیار داشتند، شروع به ایجاد دنیای سینمایی اختصاصی فرنچایز خود کردند. اگر بخواهم لیستی از موفقترین نتایج این سیاست را ارائه کنم، بدون شک جهان سینمایی مارول (Marvel Cinematic Universe) اولین نامی است که به چشمتان خواهد خورد؛ جهانی که با فروش خارقالعادهی فیلمهایش، گوی سبقت را از استار وارز (Star Wars) ربود و مارول را به پرفروشترین فرنچایز تاریخ سینما تبدیل کرد. البته امروز کاری با مارول و استار وارز نداریم و قرار است سراغ یکی از قدیمیترین کمپانیهای تاریخ دنیای سرگرمی یعنی دی سی کامیکس (DC Comics) برویم.
همانطور که میدانیم، قدمت جهان سینمایی مارول از رقیبش بیشتر است و به تعبیری دیگر، الهامبخش ظهور دنیای توسعهیافتهی دی سی، جهان سینمایی مارول بود. جالب است که بدانید دی سی کامیکس یک دهه پیش از تاسیس جهان سینمایی مارول، قصد داشت با فیلمی به کارگردانی تیم برتون (Tim Burton) اولین جهان سینمایی مشترک در دنیای سرگرمی را پایهگذاری کند. نیکولاس کیج (Nicholas Cage) و جرج کلونی (George Clooney) قرار بود در این فیلم به ترتیب در نقش سوپرمن (Superman) و بتمن (Batman) ظاهر شوند که به عقیدهی بسیاری از طرفداران کمیک بوک، خوشبختانه این پروژه به سرانجام نرسید. این آخرین باری نبود که دی سی کامیکس در انجام چنین سیاستی با شکست روبهرو شد. یک دهه بعد، در سال ۲۰۱۱ قرار شد جهانی مشترک از سوپرهیروهای دی سی به واسطهی فیلم Green Lantern ایجاد شود که این پروژه نیز به دلیل شکست تجاری فیلم به بنبست خورد. سال ۲۰۱۲ فرا رسید و اکران موفق فیلم Avengers از سوی مارول، سران کمپانی برادران وارنر (Warner Bros) را متقاعد کرد تا به فکر ایجاد یک دنیای سینمایی دیگر برای دی سی بیفتند و از رقیب قدرتمندش جا نمانند. این جهان سینمایی سرانجام با فیلم Man of Steel به کارگردانی زک اسنایدر بنا شد و آرزوی دیرینهی طرفداران دی سی، حداقل در آن زمان به حقیقت پیوست. از همان ابتدا نامهای مختلفی بر این جهان سینمایی گذاشته میشد تا اینکه به صورت رسمی، نام «دنیای توسعهیافتهی دی سی» یا به اختصار «DCEU» بر آن نهاده شد.
پس از جدایی زک اسنایدر، داستانهای دی سی به کلونی بیکیفیت از مارول در سینما تبدیل شد
دنیای توسعهیافتهی دی سی شامل ۹ فیلم سینمایی است که وقایع و اتفاقاتشان به صورت مستقیم به یکدیگر ارتباط دارند و در برخی موارد، دنبالهی همدیگر محسوب میشوند. همانطور که ذکر شد، نخستین فیلم جهان سینمایی دی سی، فیلم Man of Steel و آخرین فیلمش، Wonder Woman 1984 است که چندی پیش منتشر شد. یک اشتباه متداول که در میان سینمادوستان رایج است، دخالت دادن سهگانهی بتمن کریستوفر نولان (Christopher Nolan)، Joker و … در DCEU است. توجه کنید که این آثار تنها با اقتباس از شخصیتهای دی سی کامیکس ساخته شدند و اتفاقاتشان در راستای اتفاقات فیلمهای جهان سینمایی دی سی نیست. ۹ فیلم DCEU را میتوان به دو روش مشاهده کرد؛ به ترتیب سال انتشار و به ترتیب تاریخی. اگر میخواهید به ترتیب سال انتشار این فیلمها را مشاهده کنید، به راحتی کافی است که با توجه به سال اکرانشان به تماشایشان بنشینید. در سوی دیگر، کمی جلوتر در این مقاله، ترتیب دیگری به شما معرفی خواهیم کرد که به ترتیب سیر اتفاقات داستانی است و پیشنهاد میکنیم از این ترتیب استفاده کنید. لازم به ذکر است که ارتباط داستانی فیلمهای دی سی مانند مارول نیست و آنچنان ارتباط پیچیدهای با همدیگر ندارند.
پیدایش جهانی مشترک از سوپرهیروهای دی سی نظیر سوپرمن، بتمن و دیگر سوپرهیروهایی که چندین دهه از خاطرات مردم دنیا را با ماجراهای خود تزیین کرده بودند، خبر جذابی بود که حتی طرفداران دوآتیشهی مارول را نیز هیجانزده میکرد. طرح کلی زک اسنایدر از DCEU با چیزی که امروز بر پردهی سینما میبینیم، تفاوت زیادی داشت؛ تفاوتی که از اختلافات این کارگردان و برادران وارنر سرچشمه میگرفت. جدایی زک اسنایدر از جهان سینمایی دی سی در همان سالهای ابتدایی این پروژه، سیاست برادران وارنر را به کلی تغییر داد. رفته رفته اصالت آثار دی سی کامیکس رنگ باخت و داستانهای دی سی به کلونی بیکیفیت از مارول در سینما تبدیل شد. تقلید برادران وارنر از رویکرد مارول به از بین رفتن هویت سوپرهیروهای قدیمی دی سی ختم شد تا اکنون شاهد فیلم عجیبی نظیر Wonder Woman 1984 در سینما باشیم. اینکه چرا «عجیب» است را در نقد فیلم واندروومن ۱۹۸۴ پیشتر گفتهایم. طرفداران دی سی امیدوارند فیلمهایی نظیر Flash که قرار است قیامی در جهان سینمایی دی سی ایجاد کنند، ناجی سوپرهیروهای خاطرهانگیزشان شوند و آنان را به رقیبی درخور سوپرهیروهای مارول تبدیل کند. حال که نگاهی به دنیای توسعهیافتهی دی سی داشتیم، به سراغ ارائهی ترتیب موعود میرویم.