تاریخ چند هزار سالهی ادبیات فرصت خوبی را برای خلق آثار اقتباسی در مدیومهای به نسبت جوانتر مانند ویدیو گیم پدید آورده است. بازیسازان با آگاهی به این فرصت دست به ساخت عناوین جذابی زدهاند و از این رو در این مقاله به بهترین بازیهای اقتباسی میپردازیم.
در سینما و تلویزیون هر ساله آثار اقتباسی زیادی ساخته میشوند. تعداد این آثار به قدری زیاد است که برگزارکنندگان مراسمهای بزرگی مانند اسکار و بفتا جوایز جداگانهای برای فیلمنامههای اقتباسی در نظر گرفتهاند. از سوی دیگر در صنعت بازیهای ویدیویی تعداد آثار اقتباسی نسبت به سینما به مراتب کمتر است اما این امر به معنی نبود آثار با کیفیت نیست. بازیسازان خصوصا در دو دههی گذشته علاقهی بیشتری به توسعهی چنین بازیهایی نشان دادهاند و از این رو شاهد آثاری بودیم که تحت تاثیر یا بر اساس کتابها توسعه پیدا کردند.
برخی از این بازیها مانند Red Dead Redemption 2 با الهام از کتاب ساخته شدهاند. دستهی دیگری مثل سری Middle-earth داستان خود را در دنیای آن مجموعه روایت میکنند و بالاخره دستهی سومی نیز وجود دارند که با اقتباسی تمام و کمال از منبع سعی در انتقال تجربه بین دو مدیوم دارند. با توجه به اهمیت و تعداد روز افزون این عناوین در این مقاله به بهترین بازیهای اقتباس شده از روی کتاب میپردازیم. لازم به ذکر است که این لیست ترتیب خاصی ندارد و اعداد نوشتهشده صرفا برای شمارهگذاری است.
۱۰- سری ویچر
آندژی ساپکوفسکی در چهارمین دههی زندگی خود و با شرکت در یک مسابقهی داستان کوتاه، اولین گام را برای خلق دنیای فانتزیای برداشت که امروز پایش را به تلویزیون و صد البته ویدیو گیم باز کرده است. او در دههی ۹۰ میلادی با نگارش دو داستان کوتاه دیگر و پنج کتاب اصلی مجموعه که با نام حماسهی ویچر «The Witcher Saga» شناخته میشوند، سفر گرالت در کتابها را به پایان رساند اما داستان این شکارچی دوست داشتنی همچنان ادامه دارد.
چند سال پس از اتمام سری اصلی کتابهای ویچر، استودیوی تازه کار CD Projekt RED با خرید لایسنس این مجموعه دست به خلق اولین بازی این سری یعنی The Witcher 1 زد که در سال ۲۰۰۷ عرضه شد. اولین ساختهی این استودیوی لهستانی با استقبال بسیار خوبی مواجه شد و در نتیجه ساخت دومین قسمت آن کلید خورد. کتابهای ویچر نیز از این موفقیت بیبهره نبودند و به زبانهای دیگری از جمله انگلیسی ترجمه شدند. همچنین ترجمهی فارسی این سری توسط دو انتشارات آذرباد و کتابسرای تندیس به چاپ رسیده است.
به جرعت میتوان گفت که عمده شهرت این سری از عملکرد فوقالعادهی قسمت سوم سرچشمه میگیرد. بازی The Witcher 3: Wild Hunt و دو بستهی الحاقی فوقالعادهی آن در رساندن استودیوی سازنده به جایگاه امروزی آن تاثیر به سزایی داشتهاند. حدود پانزده سال پس از عرضهی اولین بازی ویچر، سه نسخهی اصلی و چند عنوان فرعی از این مجموعه توسط CD Projekt RED ساخته شده است که در مجموعه بیش از ۵۰ میلیون نسخه به فروش رسانده است. جالب است بدانید که از این مقدار، ۳۰ میلیون نسخه به قسمت سوم اختصاص دارد. با توجه به رابطهی خوب استودیو با خالق مجموعه یعنی ساپکوفسکی باید انتظار ساخت بازیهای اقتباسی بیشتری بر اساس سری ویچر را داشته باشیم.
۹- سری مترو
سری مترو داستان آخرین بازماندگان بشر پس از جنگ اتمی در سال ۲۰۱۳ را رویت میکند که در متروهای مسکو زندگی میکنند. شخصیت اصلی سری آرتوم ۲۴ ساله است که قبل از انفجارهای هستهای متولد شده و در زمستان سرد روسیه به همراه همرزمانش برای زنده ماندن تقلا میکند. دمیتری گلوخوفسکی نویسنده و ژورنالیست اهل روسیه در ۱۸ سالگی اولین رمان این مجموعه را با نام Metro 2033 نوشت. محبوبیت این رمان با انتشار دو قسمت بعدی آن یعنی Metro 2034 و Metro 2035 چند برابر شد. سهگانه مترو در ایران توسط فربد آذسن ترجمه شده است.
روند توسعهی اولین بازی مترو شباهت زیادی با ویچر داشت؛ این شباهت از این جهت است که هر دو استودیو، کار خود را با ساخت بازیهای اقتباسی آغاز کردند و امروزه برخی از بهترین بازیهای اقتباسی توسط این دو تیم اروپایی ساخته شده است. استودیوی 4A Games با ساخت و عرضهی اولین عنوان از سری مترو یعنی بازی Metro 2033 از همان ابتدا ثابت کرد که آیندهی درخشانی دارد. این بازی با استقبال بسیار خوبی از سوی گیمرها مواجه شد و نمرات بسیار خوبی نیز دریافت کرد. میانگین نمرات نسخهی PC این بازی در متاکریتیک برابر ۹۰ است. موفقیت سری بازیهای مترو با عرضهی نسخهی دوم و سوم ادامه پیدا کرد.
۸- I Have No Mouth, And I Must Scream
قطعا شما هم از دیدن بازی I Have No Mouth, And I Must Scream در لیست بهترین بازیهای اقتباسی تعجب کردهاید. این بازی یکی از آثار جذاب در ژانر ماجراجویی اشاره و کلیک است که در سال ۱۹۹۵ برای دو سیستمعامل MS-DOS و MAC OS عرضه شد. این بازی بعدها برای ویندوز، اندروید و IOS نیز پورت شد. منبع اصلی داستان بازی I Have No Mouth, and I Must Scream، داستان کوتاهی به همین نام به قلم هارلن الیسون است.
داستان جذاب بازی در جهانی دیستوپیایی جریان دارد که سه ابرقدرت یعنی چین، شوروی و آمریکا با توسعهی هوش مصنوعی سعی در شکست دیگری دارند. در این میان ابررایانهی آمریکا (با نام AM) اختیار را در دست گرفته و با جذب دو ابررایانهی دیگر دست به نابودی همهی انسانها به جز ۵ نفر میزند. این هوش مصنوعی انسانهای باقی مانده را یک قرن شکنجه میکند و سپس ماموریتی برای رهایی از این رنج به آنها میدهد که در نهایت به مبارزهی آنها با AM میانجامد. جالب است بدانید که پایان بازی بر اساس نحوهی بازی گیمر متفاوت است و این اثر در مجموع ۷ پایان دارد.
۷- سایبرپانک ۲۰۷۷
بازی جنجال برانگیز و پرحاشیهی Cyberpunk 2077 نیز یکی از بهترین بازیهای اقتباسی است. اولین عنوان از سری نقشآفرینی رومیزی سایبرپانک با نام Cyberpunk 2013 در سال ۱۹۸۸ عرضه و با استقبال خوبی همراه شد. جلدهای بعدی این سری در دههی ۹۰ میلادی داستان را تا سال ۲۰۴۵ ادامه دادند. بازی Cyberpunk 2077 در انتهای خط زمانی مجموعه قرار دارد و داستان وی «V» را در مسیر جاودانگی روایت میکند. این بازی سال گذشته برای کنسولهای نسل هشتم و رایانههای شخصی عرضه شد و بزودی قرار است نسخهی بهبود یافتهی آن برای کنسولهای نسل نهم نیز منتشر شود.
۶- سری Tom Clancy’s Rainbow Six
کتابهای تام کلنسی همیشه یکی از بهترین منابع اقتباس برای آثار جنایی بوده است. این نویسندهی آمریکایی در سال ۱۹۹۸ به همراه چند تن دیگر استودیوی Red Storm Entertainment را با هدف توسعهی بازیهای اقتباسی از کتابهایش تاسیس کرد. اولین بازی آنها یعنی Rainbow Six در همان سال برای پلیاستیشن ۱، نینتندو ۶۴ و دریم کست عرضه شد. چندی بعد یوبیسافت این استودیو و حق ساخت آثار مختلف بر اساس کتابهای تام کلنسی را خریداری کرد.
تفاوت اصلی این سری با دیگر مجموعههای یوبیسافت مانند The Division که تحت برند تام کلنسی عرضه میشوند در این است که سری Tom Clancy’s Rainbow Six از لحاظ داستانی کاملا به رمانها وفادار است اما این مورد برای دیگر IPهای این کمپانی صدق نمیکند. جدیدترین عنوان این مجموعه یعنی بازی Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction بهمن سال جاری برای کنسولهای نسل هشتم و نهم و صد البته رایانههای شخصی عرضه خواهد شد.
۵- سری S.T.A.L.K.E.R.
سری Stalker مانند مترو، روسیهی دیستوپیایی را پس از یک فاجعهی اتمی به تصویر کشیده است. نام بازی از ۷ حرف تشکیل شده که هر کدام مخفف گروههای مختلف در بازی هستند. داستان سری استالکر بیست سال پس از فاجعهی اتمی چرنوبیل و در منطقهای به نام The Zone جریان دارد که برای دومین بار در معرض حجم زیادی از تشعشعات رادیواکتیو قرار گرفته است. داستان سری استالکر اقتباسی از کتاب پیک نیک کنار جاده «Roadside Picnic» به قلم برادران استروگاتسکی است که در ایران توسط فربد آذسن ترجمه شده است. همچنین الهامات زیادی از فیلم Stalker ساختهی آندری تارکوفسکی در این سری وجود دارد.
اولین بازی سری استالکر در سال ۲۰۰۷ با پسوند Shadow of Chernobyl عرضه و موفق به کسب نمرات خوبی شد. دو نسخهی فرعی نیز از این مجموعه طی سال ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ عرضه شدند. دوازده سال پس از این اتفاق، نسخهی جدید این سری یعنی بازی S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chernobyl در کنفرانس امسال مایکروسافت و بتسدا در E3 ۲۰۲۱ به نمایش گذاشته شد. این بازی که با موتور گرافیکی Unreal Engine 5 در حال ساخت است، سال آینده برای کنسولهای نسل نهم مایکروسافت و رایانههای شخصی عرضه خواهد شد.
۴- Dante’s Inferno
استودیوی ویسرال گیمز در سال ۲۰۱۰ بازی اکشنی به نام Dante’s Inferno را برای پلیاستیشن ۳ و ایکس باکس ۳۶۰ منتشر کرد. داستان بازی با اقتباس از کتاب کمدی الهی نوشته شده و ماجرای فردی به نام دانته را روایت میکند. دانته یک شوالیهی معبد است که برای نجات شخصی به نام بئاتریس باید از ۹ حلقهی جهنم عبور کرده و با شیطان مبارزه کند. بازی Dante’s Inferno با یک غافلگیری به پایان میرسد که دری برای ساخت نسخهی دوم آن باز میکند اما با توجه به تعطیلی استودیوی ویسرال گیمز در سال ۲۰۱۷ خبری از توسعهی دنبالهی این بازی نخواهد بود.
۳- Call Of Cthulhu
بدون شک اچ پی لاوکرفت «H. P. Lovecraft» یکی از بزرگترین نویسندگان قرن بیستم است و تاثیر آثارش در بازیهای زیادید دیده میشود. در این بین بازی Call Of Cthulhu نزدیکترین بازی به داستانهای لاوکرفت است و اقتباسی از چند داستان کوتاه به همین نام محسوب میشود. این بازی که توسط استودیوی فرانسوی Cyanide ساخته شده با استفاده از مولفههای وحشت لاوکرفتی سعی در خلق یک تجربهی منحصر به فرد را داشت اما در دستیابی به این مهم ناکام ماند. بازی Call Of Cthulhu سال ۲۰۱۸ برای کنسولهای نسل هشتم و PC عرضه شد و فروش پایینی را تجربه کرد.
۲- سری Parasite Eve
پس از موفقیت رمان Parasite Eve در سال ۱۹۹۵، هیدیاکی سنا «Hideaki Sena» خالق این رمان با کمپانی Square Enix برای خلق یک مجموعه بازی به همین نام برای ادامه دادن داستان رمان همکاری کرد. دو نسخهی اول سری Parasite Eve به ترتیب در سالهای ۱۹۹۸ و ۱۹۹۸ به صورت انحصاری برای پلیاستیشن ۱ عرضه شدند. این سری بازی نقشآفرینی، بازیکن را در نقش پلیس تازهکاری به نام ایا قرار میدهد. همچنین نسخهی سوم این مجموعه با نام The 3rd Birthday در سال ۲۰۱۰ برای PSP عرضه شد که به نسبت دو اثر قبلی با استقبال خیلی کمتری مواجه شد.
۱- Conan Exiles
بازی Conan Exiles آخرین عنوان در لیست بهترین بازیهای اقتباسی است که توسط استودیوی Funcom و بر اساس نوشتههای رابرت هاوارد ساخته شده است. بازی در یک دورهی خیالی به نام عصر هیبورین جریان دارد و بازیکنان در آن باید برای بقا در مقابل دیگر انسانهای تبعید شده و هیولاها تلاش کنند. این بازی در سال ۲۰۱۸ برای کنسولهای نسل هشتم و PC عرضه و به فروش ۱.۴ میلیون نسخهای دست پیدا کرد.
نظر شما در مورد بهترین بازیهای اقتباسی چیست؟ جای کدام بازی در این لیست خالی است؟ نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان این مقاله در وبسایت سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید