آپدیت نرم‌افزاری
1%
  • 0/10

کدام شرکت بهترین سیاست آپدیت نرم‌افزاری را دارد؟

کدام شرکت بهترین سیاست آپدیت نرم‌افزاری را دارد؟ ۰ ۱۸ مهر ۱۴۰۲ علم و فناوری کپی لینک

اگر قصد دارید بدانید چه شرکت‌هایی در زمینه‌ی آپدیت نرم‌افزاری بهترین عملکرد را دارند در این مطلب همراه ما باشید.

از گذشته تاکنون شرکت‌های اندرویدی هیچوقت به خاطر سیاستشان در زمینه‌ی آپدیت نرم‌افزاری معروف نبوده‌اند. اما طی چند سال اخیر، به خصوص سامسونگ پیشرفت قابل توجهی در این زمینه داشته‌اند. حالا برای پرچم‌داران اندرویدی، خیلی عادی است که تا چند سال آپدیت دریافت کنند، حال می‌خواهد نرم‌افزاری باشد یا امنیتی. حتی گوشی‌های میان‌رده و اقتصادی هم حداقل ۲ و ۱ سال آپدیت می‌شوند. با این حال همه‌ی شرکت‌ها سیاست مشخصی در این زمینه ندارند و عملکرد آن‌ها کاملا با هم فرق دارد.

سامسونگ و گوگل دو بازیگر اصلی آپدیت نرم‌افزاری به حساب می‌آیند. گوگل تا قبل از عرضه‌ی سری پیکسل ۸ به بازار گوشی‌هایش را به مدت ۳ سال از لحاظ نرم‌افزاری آپدیت می‌کرد اما حالا و با عرضه‌ی سری پیکسل ۸ اوضاع کاملا فرق کرده و حتی اپل هم هیچ حرفی در مقابل رقیب آمریکایی خود برای گفتن ندارد. با این اقدام شگفت‌انگیز گوگل، حالا رقابت در این زمینه بیش از پیش داغ‌تر و حساس‌تر شده که البته جز معدود درگیری‌هایی است که نتیجه‌ی آن به سود کاربران خواهد بود چون هیچکس بدش نمی‌آید گوشی هوشمندش برای مدت زمان طولانی آپدیت دریافت کند.

گوگل پادشاه جدید آپدیت نرم‌افزاری است

گوشی‌های گوگل پیکسل از لحاظ دریافت آپدیت نرم‌افزاری یکی از بهترین گوشی‌های اندرویدی بودند تا اینکه سامسونگ با سری گلکسی اس ۲۲ اعلام کرد قرار است ۴ سال از گوشی‌هایش به صورت نرم‌افزاری پشتیبانی کند. اما گوگل ظاهرا اصلا از این بابت راضی نبود چرا که این شرکت خودش سازنده‌ی سیستم‌عامل اندروید است و برایش خیلی سنگین بود که یک شرکت دیگر از این حیث بهتر از آن عمل کند.

در نتیجه، پیکسل ۸ و ۸ پرو با پشتیبانی نرم‌افزاری بسیار طولانی مدت رونمایی شدند. شاید برایتان عجیب باشد اما گوگل قرار است ۷ سال از این گوشی‌ها به صورت نرم‌افزاری و امنیتی پشتیبانی کند. بدین ترتیب گوشی پیکسل شما فقط سه سال کمتر از یک دهه آپدیت دریافت می‌کند و این فوق‌العاده است. حتی اپل هم تا این اندازه به صورت منظم و رسمی اعلام نکرده که گوشی‌هایش را آپدیت می‌کند. در واقع گوگل این میزان پشتیبانی، استاندارد بسیار دست نیافتنی را ایجاد کرده که هر شرکتی به سادگی نمی‌تواند به آن دست پیدا کند.

البته چند نکته وجود دارد که باید به آن‌ها اشاره کنیم. نخست اینکه سیاست جدید گوگل فقط برای پیکسل ۸ و ۸ پرو صدق می‌کند و نه گوشی‌های نسل گذشته که همچنان سه سال آپدیت دریافت می‌کنند. این یعنی گوشی‌های سری پیکسل ۷ و ما قبل آن و حتی گوشی تاشوی پیکسل فولد هم مشمول این سیاست جدید نیستند. باید به این نکته هم اشاره داشته باشیم که گوگل قطعا اعلام نکرده تمام گوشی‌های خود را ۷ سال آپدیت خواهد کرد.

این یعنی شاید سری پیکسل ۹ و حتی پیکسل فولد ۲ اصلا به این میزان آپدیت دریافت نکنند. حتی پیکسل ۸a هم به احتمال زیاد این میزان آپدیت دریافت نخواهد کرد. هرچند بعید به نظر می‌رسد پرچم‌دارهای بعدی این شرکت آمریکایی کمتر از این میزان آپدیت دریافت کنند چون این اتفاق بسیار عجیب خواهد بود.

اپل از لحاظ پایداری بهترین عملکرد را در زمینه‌ی ارائه‌ی آپدیت نرم‌افزاری دارد

همانطور که گفته شد، اندرویدی‌ها اصلا در گذشت به مسئله‌ی آپدیت نرم‌افزاری اهمیت نمی‌دادند اما حالا وضعیت بهتر شده است. با این حال حتی حالا هم اوضاع پایداری را از این حیث بین شرکت‌ها شاهد نیستیم. ولی در مقایسه با سایر شرکت‌ها، اپل تنها شرکتی است که از گذشته تاکنون بسیار در زمینه‌ی آپدیت نرم‌افزاری پایدار بوده و این روند حتی از زمان آیفون ۶ هم بوده و ادامه دارد. حتی بهتر از آن، آیفون ۶ اس بود که با iOS 9 راهی بازار شد و تا ۶ سال دیگر هم آپدیت دریافت کرد (iOS 15).

البته اپل هیچوقت در این زمینه با کاربرانش شفاف نبوده است؛ هیچوقت نمی‌بینید اپل اعلام کند می‌خواهد به مدت فلان سال از گوشی‌هایش پشتیبانی کند. برای مثال آیفون ۸ و آیفون X سال‌ها بعد از آیفون ۶ اس راهی بازار شدند اما با این حال این دو گوشی فقط ۵ سال آپدیت دریافت کردند ولی آیفون ۶ اس یک سال بیشتر از آن‌ها آپدیت شد.

به صورت کلی، اپل آنقدر گوشی‌هایش را آپدیت می‌کند که دیگر تغییری وجود نداشته باشد که روی عملکرد سخت‌افزاری سیستم تأثیر منفی بگذارد. همچنین محبوبیت بسیار زیاد آیفون‌ها حتی در درازمدت هم مزید بر علت شده تا اپل تصمیم بگیرد مدت زمان پشتیبانی از آن‌ها را افزایش دهد. خبر خوب اینجاست که مهم نیست شما چه مدل آیفونی از اپل را خریداری می‌کنید، این گوشی‌ها صرف نظر از قیمت و مشخصات فنی، ۵ سال از زمان عرضه به بعد آپدیت دریافت می‌کنند.

سامسونگ، یکی از بهترین شرکت‌ها در زمینه‌ی آپدیت نرم‌افزاری است

اگرچه گوگل سری پیکسل ۸ را قرار است به مدت ۷ سال آپدیت کند اما این سیاست فقط به این سری و نهایتا پرچم‌داران بعدی محدود می‌شود و نه سری a که میان‌رده‌های این شرکت به حساب می‌آیند. اما سامسونگ عملکرد به مراتب مشخص‌تری در این زمینه دارد. شاید گوگل گوشی‌هایش را بیشتر آپدیت کند اما گوشی‌های سامسونگ از گلکسی اس ۲۱ به بعد، از جمله گوشی‌های سری گلکسی A3X و A5X و حتی A2X، سری زد فولد و زد فلیپ، گلکسی واچ ۴ به بعد و سری گلکسی تب اس ۸، همگی ۴ سال آپدیت دریافت می‌کنند.

سامسونگ دستگاه‌های زیادی را مبتنی بر سیستم‌عامل اندروید راهی بازار کرده و این پرسش به وجود می‌آید که سری گلکسی M کجای این سیاست قرار دارند؟ ظاهرا سامسونگ به گوشی‌های سری گلکسی M توجه زیادی نمی‌کند ولی با این حال حتی گوشی‌های خوب این سری هم حداقل ۳ سال آپدیت نرم‌افزاری و ۴ سال آپدیت امنیتی دریافت می‌کنند.

این آپدیت نرم‌افزاری طولانی مدت دلیل اصلی محبوبیت بالای سامسونگ در میان کاربران اندروید است چون هیچ شرکتی تا این اندازه گوشی‌هایش را پشتیبانی نمی‌کند. بهتر از همه اینکه سامسونگ تنها شرکتی است که رابط کاربری آن به شکل قابل توجهی با اندروید خام فرق دارد؛ در نتیجه طراحی آن برای این تعداد مدل اصلا کار راحتی نیست. در واقع ارزش کار سامسونگ به مراتب بیشتر از اپل و گوگلی است که خودشان تولیدکننده‌ی نرم‌افزار و سخت‌افزار هستند.

شیائومی، عاشق گوشی‌های پرچم‌دار

شیائومی اخیرا اعلام کرده که گوشی‌های پرچم‌دار جدید خود یعنی سری ۱۳ تی را ۴ سال از لحاظ نرم‌افزاری و ۵ سال از لحاظ امنیتی آپدیت خواهد کرد و این روند را برای سایر پرچم‌داران بعد از این گوشی هم ادامه خواهد داد. تفاوت شیائومی و سامسونگ در اینجاست که شرکت چینی فقط گوشی‌های بالارده را مشمول این سیاست کرده و توجه زیادی به میان‌رده‌ها و گوشی‌های اقتصادی‌ ندارد.

همچنین ضعف دیگری که شیائومی دارد، دیر آپدیت کردن گوشی‌هاست. شما اگر گوشی سامسونگ را خریداری کنید، به محض اینکه گوگل اندروید جدید را رسما معرفی و برای گوشی‌هایش عرضه کرد، می‌شنوید که سامسونگ هم دست به کار شده و قصد دارد گوشی‌هایش را آپدیت کند. اما برای شیائومی اوضاع کاملا متفاوت است. این شرکت گاهی اوقات ۶ ماه بعد از عرضه‌ی رسمی اندروید، گوشی‌هایش را آپدیت می‌کند

طبق گفته‌های شیائومی، تمام محصولات این شرکت حال چه تبلت، چه ساعت هوشمند و چه گوشی، حداقل باید دو سال از لحاظ امنیتی آپدیت دریافت کنند، اما چنین سختگیری یا سیاستی را در رابطه با آپدیت نرم‌افزاری شاهد نبوده‌ایم. بنابراین باید شیائومی را از این حیث یک شرکت کاملا معمولی و حتی ضعیف بدانیم.

وان‌پلاس و اوپو

اگر خبرهای مربوط به شرکت‌های چینی تولیدکننده‌ی گوشی‌های هوشمند را دنبال کرده باشید، احتمالا می‌دانید که وان‌پلاس و اوپو در واقع یک شرکت به حساب می‌آیند چرا که تقریبا تمام سیاست‌های کلی آن‌ها با هم برابر است. از کارکنان گرفته تا منابع، تفاوتی بین دو شرکت وجود ندارد و همین موضوع هم سبب شده سیاست آپدیت نرم‌افزاری آن‌ها هم یکسان باشد.

اوپو اخیرا اعلام کرده که پرچم‌داران سال ۲۰۲۳ خود را حداقل تا ۴ سال از لحاظ نرم‌افزاری و ۵ سال از لحاظ امنیتی آپدیت خواهد کرد؛ دقیقا مشابه سیاستی که سامسونگ و شیائومی در پیش گرفته‌اند. عالی به نظر می‌رسد اما فقط روی کاغذ چون اگر با دقت به قضیه نگاه کنیم می‌بینیم خیلی هم شرایط جالب نیست.

اوپو و وان‌پلاس مثل شیائومی، سابقه‌ی خوبی در عرضه‌ی زودهنگام آپدیت باکیفیت ندارند. برای مثال وان‌پلاس ۹ اگرچه خیلی زود آپدیت اندروید ۱۲ را دریافت کرد اما این آپدیت آنقدر باگ داشت که خود شرکت مجبور شد روند انتشار آن را متوقف کند. گویا وان‌پلاس یک آپدیت بتا را به نام آپدیت اصلی برای گوشی‌هایش منتشر کرد تا فقط ثابت کند در زمینه‌ی آپدیت نرم‌افزاری عملکردش از خیلی از شرکت‌های دیگر بهتر است.

بنابراین اگر بخواهیم آپدیت باکیفیت را در نظر بگیریم، همچنان این سامسونگ است که با اختلاف در صدر قرار دارد با اینکه شرکت کره‌ای رابط کاربری بسیار پیچیده‌تری از رابط کاربری وان‌پلاس دارد و آماده سازی آن متناسب با انواع و اقسام گوشی‌ها واقعا کار سختی است. این دقیقا چیزی است که تفاوت شرکتی مثل سامسونگ را با شرکتی مثل وان‌پلاس، اوپو و حتی شیائومی نشان می‌دهد.

مهم‌تر از همه اینکه وان‌پلاس اصلا اهمیتی به گوشی‌های میان‌رده یا اقتصادی خود نمی‌دهد. آخرین باری که این شرکت سیاست مشخصی در این رابطه داشت اعلام کرد میان‌رده‌ها ۲ سال آپدیت سیستم‌عامل و ۳ سال آپدیت امنیتی دریافت می‌کنند اما برای اقتصادی‌ها این میزان به ترتیب به ۱ و ۲ سال کاهش پیدا می‌کند که ناامیدکننده است. عملا اگر گوشی اقتصادی وان‌پلاس را تهیه کنید، در منطقه‌ی توجه این شرکت نخواهید بود.

فیرفون (Fairphone)؛ عالی اما روی کاغذ

فیرفون یکی از شرکت‌های فعال در زمینه‌ی تولید گوشی‌های اندرویدی است که در واقع بیشترین میزان آپدیت نرم‌افزاری را در تاریخ گوشی‌های هوشمند دارد. حتی گوگل هم به اندازه‌ی فیرفون گوشی‌هایش را آپدیت نمی‌کند و قطعا بعد از شنیدن این جمله کنجاو خواهید شد بدانید این چه شرکتی است که تاکنون نامی از آن برده نشده است.

فیرفون در واقع به خاطر استفاده از مواد بازیافتی در ساخت گوشی‌هایش معروف است تا بدین ترتیب کمترین تأثیر را روی محیط زیست داشته باشد. جنبشی که اکثر شرکت‌ها نظیر اپل و سامسونگ هم به آن پیوسته‌اند و در مراسم رونمایی از محصولات‌شان به وضوح به آن اشاره می‌کنند. علاوه بر این‌ها، فیرفون همچنین گوشی‌هایی تولید می‌کند که از لحاظ تعمیرپذیری شرایط فوق‌العاده‌ای دارند. یعنی شما به راحتی می‌توانید آن‌ها را درون خانه هم تعمیر کنید.

از لحاظ آپدیت نرم‌افزاری، هیچ شرکتی رقیب فیرفون نیست. برای مثال فیرفون ۲ در سال ۲۰۱۵ راهی بازار شد اما ۷ سال و نیم آپدیت دریافت کرد. اخیرا هم سیاست این شرکت در رابطه با آپدیت فیرفون ۵ تغییر کرد و حالا این گوشی ۵ نسخه اندروید و ۸ سال آپدیت امنیتی را دریافت خواهد کرد. البته مشکل اینجاست که فیرفون گوشی‌هایش را به صورت منظم آپدیت نمی‌کند. یعنی شما شاید ۵ سال آپدیت اندروید دریافت کنید اما این ۵ سال در واقع شاید در عمل، ۷ سال طول بکشد چون عملکرد منظم و پایداری در این زمینه وجود ندارد و این ضعف بسیار بزرگی به حساب می‌آید.

اوضاع شرکت‌های اندرویدی خوب است

اگرچه گوگل، سامسونگ و اپل بهترین عملکرد را در زمینه‌ی ارائه‌ی آپدیت‌های نرم‌افزاری دارند و کاربرانشان واقعا از این حیث از آن‌ها راضی هستند، اما باز هم یک سری شرکت وجود دارند که باید خود را در این مسیر سخت و دشوار به سمت بالا هدایت کنند. البته خبر خوب اینجاست که شیائومی، وان‌پلاس و اوپو هم ظاهرا دارند به این عرصه به صورت جدی‌تری قدم می‌گذارند و در واقع مطابق انتظارات ظاهر می‌شوند.

با این حال هر سه‌ی این شرکت‌ها روی هم رفته منابعی به اندازه‌ی یک بخش سامسونگ ندارند و طبیعی است که نباید از آن‌ها انتظار داشت حتی گوشی‌های میان‌رده و اقتصادی خود را هم برای مدت زمان طولانی آپدیت کنند. اگرچه رابط کاربری آن‌ها اصلا سنگین و به پیچیدگی One UI نیست اما با این حال زمان می‌برد تا آن را متناسب با گوشی‌های مختلف سفارشی کرد. تنها چیزی که از این شرکت‌ها انتظار داریم، آپدیت منظم و پایدار است. یعنی اگر هم ۱ سال است، منظم، پایدار و سریع باشد نه اینکه ماه‌ها طول بکشد.

موتورولا هم یکی از شرکت‌های اندرویدی است که اگر بخواهیم بگوییم سابقه‌ی خوبی در این زمینه ندارد، به آن لطف کرده‌ایم چون موتورولا اصلا سابقه‌ای ندارد که بخواهد خوب یا بد باشد. مهم نیست شما کدام گوشی این شرکت را خریداری می‌کنید، اگر یک آپدیت برایتان منتشر شد باید سپاس‌گذار شرکت باشید چون برای همان یک آپدیت هم اصلا برنامه‌ای وجود نداشت. با این حال برای موتورولا اج پلاس که پرچم‌دار ۲۰۲۳ این شرکت به حساب می‌آید، قرار است ۳ سال آپدیت نرم‌افزاری و ۴ سال آپدیت امنیتی عرضه شود. حال آیا این روند پایدار خواهد بود یا خیلی طول خواهد کشید مشخص نیست.

شرایط قطعا در حال بهبودی است، اما بهترین شرکت از لحاظ آپدیت نرم‌افزاری کدام است؟

این پرسشی بود که در ابتدای متن مطرح کردیم و قصد داشتیم در طول متن به آن پاسخ دهیم. حالا و با توجه به تفکیک شرکت‌ها از لحاظ سیاست آپدیت نرم‌افزاری و امنیتی گوشی‌هایشان، کاملا مشخص شده که هر شرکت در واقع در این زمینه چه عملکردی دارد؛ به عبارتی دیگر، مشخص شده که بهترین شرکت کدام است. شاید با خود بگویید انتخاب برنده سخت است به خاطر اینکه هر شرکت مزیت خاص خود را دارد.

برای مثال شما هیچوقت نمی‌توانید فیرفون را بهترین بدانید چون هیچوقت نمی‌خواهید گوشی شما ۵ سال آپدیت غیرمنظم را با سیاستی کاملا گنگ و عجیب و غریب دریافت کند. یا نمی‌توانید به وان‌پلاسی اعتماد کنید که شاید پرچم‌دارانش را ۴ سال آپدیت کند (به اندازه‌ی سامسونگ) اما اصلا سابقه‌ی خوبی در عرضه‌ی آپدیت‌های پایدار و باکیفیت ندارد.

حتی گوگل هم شاید نتواند اعتماد کاربران را جلب کند چون فقط قصد دارد پرچم‌دارانش را تا این اندازه آپدیت کند با اینکه چون خودش سازنده‌ی اندروید است و گوشی‌های بسیار کمی هم دارد، اصلا برایش سخت نیست که حتی میان‌رده‌ها را هم تا این اندازه مشمول سیاست جدیدش قرار دهد. البته فعلا کمی زود است بخواهیم در این رابطه گوگل را قضاوت کنیم چون شاید برای میان‌رده‌هایش هم برنامه‌ی مشابهی داشته باشد اما همین شفاف نبودن خودش یک مسأله‌ی مهم است.

اما می‌رسیم به اپل و سامسونگ؛ دو غول بزرگ فناوری و شرکت‌های قابل احترام که با کاربران خود کاملا روراست هستند و با خرید گوشی‌های این دو شرکت کاملا می‌دانید چه زمانی و تا چه مدتی آپدیت دریافت خواهید کرد. مهم نیست کدام گوشی این شرکت را خریداری می‌کنید، خیالتان راحت است که حداقل ۳ نسخه اندروید به صورت منظم برایتان عرضه می‌شود و همین خوب است.

البته اگر بخواهیم یک برنده مشخص کنیم، قطعا باید به اپل اشاره کنیم. شرکتی که وقتی اعلام کرد آیفون ۱۳ می‌تواند آپدیت iOS جدید را دریافت کند، فرقی ندارد کجای جهان زندگی کنید، کافی است به بخش مورد نظر در تنظیمات رفته و آپدیت را دانلود کنید. اگرچه سامسونگ هم کم و بیش به این شکل عمل می‌کند اما ممکن است منطقه به منطقه، زمان دریافت آپدیت‌ها برای یک گوشی یکسان متفاوت باشد و این دقیقا همان چیزی است که سبب شده اپل را بهترین برند در این زمینه بدانیم.

با این حال خبر خوب اینجاست که شرکت‌های اندرویدی به واسطه‌ی رقابتی که گوگل و سامسونگ با افزایش مدت زمان آپدیت نرم‌افزاری گوشی‌هایشان ایجاد کرده‌اند، در تلاش هستند تا عملکرد بهتری از این حیث داشته باشند تا رقابت حفظ شود و کاربران علاقه‌ی خود را از دست ندهند در حال حاضر به نظر می‌رسد یک مسابقه‌ی جذاب و مهیج را بین شرکت‌های اندرویدی در زمینه‌ی آپدیت نرم‌افزاری شاهد هستیم که نتیجه‌ی آن قطع به یقین به سود کاربران خواهد بود؛ مسابقه‌ای که حتی شاید اپل را هم وادار کند سیاست خود را در این زمینه بهبود ببخشد.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments