امروزه اکثر گوشیهای موجود در بازار از فناوری شارژ سریع (Fast Charge) پشتیبانی میکنند. جالب است که بدانید فناوری فست شارژ بر محبوبیت و فروش گوشیهای هوشمند تاثیر بسیار زیادی دارد.
تکنولوژی شارژ سریع این امکان را در دسترس کاربران قرار میدهد تا گوشی هوشمند خود را در مدت زمان کوتاهی شارژ کنند. لازم به ذکر است که نوع فناوری فست شارژ به کار رفته در گوشیهای هوشمند با یکدیگر تفاوت دارند و دلیل این موضوع این است که شرکتهای سازنده آنها متفاوت هستند.
برای مثال شرکت اپل در گوشی iPhone 11 Pro پشتیبانی از فناوری USB Power Delivery را قرار داد و این دستگاه را به همراه یک شارژر ۱۸ واتی به بازار عرضه کرد. اما آخرین پرچمداران شرکت اپل یعنی گوشیهای سری iPhone 12 بدون شارژر در دسترس کاربران قرار گرفتند.
غول فناوری کره جنوبی یعنی سامسونگ در ابتدا این شرکت را به دلیل حذف آداپتور از جعبه دستگاه مورد تمسخر قرار داد. اما پس از گذشت مدتی این کمپانی به تقلید از اپل تصمیم گرفت تا خانواده Galaxy S21 را بدون شارژر به بازار عرضه کند. البته این کمپانیها به بهانه حفاظت از محیط زیست چنین اقدامی انجام دادند. همین موضوع باعث شد تا بسیاری از منابع مختلف عوامل زیست محیطی را به عنوان یک دلیل اصلی برای حذف کردن شارژر از جعبه دستگاه اعلام کنند.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، شرکت اپل گوشی هوشمند خود را به فناوری شارژ سریع ۱۸ واتی مجهز کرده و این در حالی است که بسیاری از گوشیهای هوشمند میانرده در بازار، از آداپتورهای سریعتری پشتیبانی میکنند. برای مثال میتوان به یکی از محبوبترین میانردههای شیائومی یعنی Redmi Note 10 اشاره کرد. این دستگاه با آداپتور در دسترس کاربران قرار میگیرد و از شارژر ۳۳ واتی پشتیبانی میکند.
شارژر ۳۳ واتی این دستگاه میتواند باتری ۵۰۰۰ هزار میلی آمپر ساعتی را در مدت زمان ۲۵ دقیقه ۵۰ درصد شارژ کند. به علاوه اگر به این شارژر ۷۴ دقیقه زمان بدهید میتواند باتری این گجت را به صورت کامل شارژ کند. احتمالا این موضوع برای شما جالب است که چرا این آداپتور در مدت زمان ۷۴ دقیقه باتری دستگاه را شارژ میکند؟
این شارژ در مدت زمان ۲۵ دقیقه میتواند باتری ۵۰۰۰ هزار میلی آمپر ساعتی را ۵۰ درصد شارژ کند و انتظار میرود که این آداپتور در مدت زمان ۵۰ دقیقه باتری این گوشی هوشمند را به صورت کامل شارژ کند. اما به دلیل موجود Optimized Battery Charging سرعت شارژر شدن دستگاه هنگامی که میزان شارژ باتری به ۸۰ درصد میرسد، کاهش پیدا میکند.
دلیل کند شارژ شدن دستگاه این است که اگر سرعت شارژر به همان میزان زیاد باشد و گوشی هوشمند از Optimized Battery Charging پشتیبانی نکند، این امکان وجود دارد تا آداپتور به باتری آسیب برساند. اما به لطف وجود این فناوری به گجت و باتری آسیبی نخواهد رسید و کاربران میتوانند حدود چند سال از باتری گوشی خود استفاده کنند.
نحوه عملکرد فناوری شارژ سریع
برای اینکه آداپتور بتواند سرعت شارژ را افزایش دهد در ابتدای شارژ جریان الکتریکی افزایش پیدا میکند و این موضوع باعث میشود تا ولتاژ بیشتر شود. زمانی که ولتاژ افزایش پیدا میکند، جریان الکتریکی (انرژی) بسیار زیادی به گوشی هوشمند منتقل میشود.
سپس این فرآیند تا زمانی ادامه پیدا میکند که گوشی هوشمند به صورت کامل شارژ شود. این مراحل در تمام شارژرهای سریع موجود در بازار یکسان بوده و تنها میزان جریان الکتریکی و ولتاژ است که باعث میشود تا سرعت شارژر گجت تغییر پیدا کند.
گوشیهای هوشمند هر کدام دارای یک مدار شارژ هستند که این مدار به اندازه میزان توان خود، برق مصرف میکند. ناگفته نماند که در صورت خرید شارژر جداگانه باید به این موضوع توجه داشت که آداپتور و کابل خریداری شده باید با مدار شارژ گوشی هوشمند سازگار باشند، در غیر اینصورت آداپتور میتواند به دستگاه و باتری آسیب برساند.
انواع فناوری شارژ سریع
همانطور که در بالا اشاره کردیم، اکثر شارژرهای سریع موجود در بازار از یک پایه و اساس بهره میبرند. اما سرعت و تکنولوژی شارژ آنها با یکدیگر متفاوت بوده و به همین دلیل در ادامه به بررسی تکنولوژی فست شارژر دستگاههای مختلف میپردازیم.
تکنولوژی شارژ سریع اپل
شرکت اپل در سال ۲۰۱۷ زمانی که گوشی آیفون ۸ و آیفون ایکس را معرفی کرد، برای اولین بار از فناوری شارژ سریع پشتیبانی کرد. این دستگاهها با آداپتور ۵ واتی به بازار عرضه شدند، اما اپل در مراسم رونمایی از این دستگاهها اعلام کرد که این گوشیهای جدید از آداپتور ۱۵ واتی پشتیبانی میکنند، اما باید به صورت جداگانه خریداری شود.
کمپانی اپل این سیاست خود را تا سال ۲۰۱۹ ادامه داد و در این سال سری گوشیهای آیفون 11 را معرفی کرد. سری گوشیهای آیفون 11 از فناوری شارژ سریع ۱۸ واتی پشتیبانی میکنند، اما تنها نسخه iPhone 11 Pro و iPhone 11 Pro Max به همراه این آداپتور به بازار عرضه شدند و نسخه پایه این سری به همراه شارژر ۵ واتی در دسترس کاربران قرار گرفت.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، این اقدام شرکت اپل تنها برای یک سال دوام آورد و در سال ۲۰۲۰ این شرکت تمام دستگاههای خود را بدون آداپتور به بازار عرضه کرد. به هر حال اپل برای شارژ کردن تمام دستگاههای خود از فناوری USB Power Delivery استفاده میکند و ادعا دارد که این تکنولوژی میتواند باتری پرچمداران خود را در مدت زمان ۳۰ دقیقه حدود ۵۰ درصد شارژ کند.
برای اینکه کاربران بتوانند دستگاه خود را همانند آنچه که اپل ادعا کرده است شارژ کنند، باید ابتدا یک آداپتور ۱۸ واتی تولید شده شرکت اپل (یا دارنده تاییدیه این کمپانی) و کابل USB-C به Lightning خریداری کنند. لازم به ذکر است که استفاده از آداپتور قدرتمندتر نمیتواند به دستگاه شما آسیب برساند، اما تاثیری نیز در سرعت شارژ شدن نخواهد داشت؛ زیرا کابل USB-C به Lightning تنها جریان مشخصی را از خود عبور میدهد.
فناوری Rapid Charging و TurboPower شرکت موتورولا
شرکت موتورولا از دو فناوری مختلف برای شارژ گوشیهای هوشمند خود استفاده میکند. فناوری اول Rapid Charging نام دارد که مختص گوشیهای میانرده و پایین رده این کمپانی بوده و برای مثال میتوان به گوشیهای Moto G و Moto E اشاره کرد. این تکنولوژی سرعت شارژ بیشتر از ۵ وات دارد، اما نمیتوان انتظار سرعت شارژ فوقالعاده را از این فناوری داشت.
فناوری دومی که تعدادی از گوشیهای میانرده و پرچمدار این کمپانی از آن پشتیبانی میکنند، TurboPower نام دارد. این تکنولوژی یک فناوری کاملا پیچیده بوده و استفاده از آن باعث شده است تا کاربران بتوانند این دسته از گوشیهای هوشمند را با آداپتور ۱۵ و ۱۸ واتی شارژ کنند. ناگفته نماند که تمام دستگاههای مجهز شده به این فناوری، از Qualcomm Quick Charge 3.0 نیز پشتیبانی میکنند.
فناوری Dash Charge و Warp Charge کمپانی وان پلاس
دو تکنولوژی Dash Charge و Warp Charge هر دو توسط شرکت اوپو (Oppo) تایید شدهاند. این فناوریها میتوانند با افزایش ولتاژ، به کاربران خروجی ۲۰ وات بدهند. با استفاده از چنین آداپتوری این امکان وجود دارد تا باتری گوشی OnePlus 5T در مدت زمان ۳۰ دقیقه ۶۰ درصد شارژ شود.
دستگاههای دیگر این کمپانی مانند OnePlus 8 Pro به لطف وجود فناوری Warp Charge، این امکان را به کاربران میدهد تا به صورت بیسیم گوشی هوشمند خود را با توان ۳۰ وات شارژ کنند.
شرکت وان پلاس از پمپهای شارژ در آداپتورهای خود استفاده میکند تا بتواند از گرم شدن بیش از حد گجت جلوگیری کند.
ناگفته نماند که شرکت وان پلاس در زمینه شارژر یک کمپانی موفق بوده و به همین دلیل چندی پیش توانست شارژر بسیار سریع ۲۰۰ واتی را تولید و معرفی کند. همانطور که متوجه شدهاید، شارژر ۲۰۰ وات یک آداپتور بسیار سریع بوده و میتواند باتری گوشی Mi 11 Pro را در مدت زمان ۸ دقیقه به صورت کامل شارژ کند.
فناوری SuperVooc شرکت اوپو
شرکت اوپو نیز جزو بهترین کمپانیهای تولید کننده آداپتور سریع است. این کمپانی از فناوری SuperVooc پشتیبانی میکند و به کاربران این امکان را میدهد تا گوشی هوشمند خود را با سرعت بسیار زیادی شارژر کنند. در سال گذشته این کمپانی آداپتور ۶۵ واتی خود را معرفی کرد و توانست به یک کمپانی محبوب در این زمینه تبدیل شود.
چندی پیش شرکت اوپو از آداپتور ۱۲۵ واتی رونمایی کرد و به تنها کمپانی تبدیل شد که از فناوری شارژ سریع بالای ۱۰۰ وات پشتیبانی میکند. پس از گذشت مدتی شرکت شیائومی برای رقابت با این کمپانی آداپتور ۲۰۰ واتی خود را معرفی کرد.
فناوری شارژ سریع شرکت اوپو به کمک شارژر ۱۲۵ واتی میتواند باتری پرچمدار Realme را که دارای ظرفیتی معادل ۴۰۰۰ میلی آمپر ساعتی است را در مدت زمان ۵ دقیقه ۴۱ درصد شارژ کند. ناگفته نماند که این شارژر میتواند در مدت زمان ۲۰ دقیقه باتری این دستگاه را به صورت کامل شارژ کند.
فناوری Quick Charge کمپانی کوالکام
محبوبترین فناوری شارژ سریع متعلق به شرکت کوالکام است و Quick Charge نام دارد. کمپانی کوالکام در زمینه تولید پردازنده برای گوشیهای هوشمند فعالیت بسیار زیادی داشته و بیشتر گوشیهای هوشمند موجود در بازار به چیپستهای تولید شده توسط این شرکت مجهز شدهاند. به همین دلیل است که دستگاههای بسیاری از فناوری Quick Charge کمپانی کوالکام پشتیبانی میکنند.
محبوبترین تکنولوژی این کمپانی Quick Charge 3.0 نام دارد که اکثر گوشیهای میانرده از آن پشتیبانی میکنند. به علاوه فناوری دیگری به نام +Quick Charge 3 وجود دارد که مختص گوشیهای مجهز شده به تراشههای سری Snapdragon 700 است.
اکثر گوشیهای پرچمدار از استاندارد جهانی پشتیبانی میکنند و این استاندارد که مختص دستگاههای پرچمدار است، +Quick Charge 4 نام دارد. دستگاههایی که از فناوری Quick Charge 3.0 پشتیبانی میکنند، معمولا دارای ظرفیت باتری بین ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ ملی آمپر ساعت هستند. این فناوری به کمک شارژر مناسب که همراه دستگاه عرضه میشود، میتواند ۸۰ درصد ظرفیت باتری این دسته از گوشیهای هوشمند را در مدت زمان ۳۵ دقیقه شارژ کند.
تکنولوژی +Quick Charge 4 میتواند باتری گوشیهای پرچمدار را با سرعت قابل توجهی شارژ کند. این فناوری باعث میشود که تا خروجی ۲۸ وات، آداپتور افزایش دما نداشته باشد. در آزمایشهای انجام شده، گوشی LG V60 ThinQ که از این فناوری پشتیبانی میکند در مدت زمان ۱۸ دقیقه قادر است ۵۰ درصد باتری را شارژ کند.
چندی پیش شرکت کوالکام اعلام کرد که قصد دارد از تکنولوژی جدیدی پشتیبانی کند و این فناوری جدید Quick Charge 5 نام خواهد داشت. با توجه به گزارشهای منتشر شده این فناوری میتواند از آداپتورهای ۱۰۰ واتی پشتیبانی کند. بر اساس اطلاعات به دست آمده در ابتدا از این فناوری در تراشههایی مانند Snapdragon 865 پشتیبانی خواهد شد.
این فناوری به کمک یک شارژر ۱۰۰ واتی میتواند باتری ۴۵۰۰ میلی آمپر ساعتی یک گوشی هوشمند را در مدت زمان ۱۵ دقیقه به طور کامل شارژ کند. به علاوه این موضوع تایید شده است که در آینده از این فناوری در تراشههای سری Snapdragon 700 و Snapdragon 600 نیز پشتیبانی خواهد شد.
فناوری Adaptive Fast Charging شرکت سامسونگ
شرکت سامسونگ اطلاعات چندان زیادی درباره فناوری شارژ سریع گوشیهای خود در اختیار کاربران قرار نمیدهد. همچنین هیچ ادعایی نیز در رابطه با سرعت شارژ شدن دستگاههای خود ندارد. لازم به ذکر است که تنها این موضوع مشخص بوده که این فناوری، Adaptive Fast Charging نام دارد و به نحوه عملکرد فناوری شارژر سریع شرکت کوالکام شباهت بسیار زیادی دارد.
جدیدترین گوشی پرچمدار شرکت سامسونگ Galaxy S21 Ultra نام دارد که به همراه شارژر ۲۵ واتی به بازار عرضه میشود. لازم به ذکر است که این دستگاه دارای باتری ۵۰۰۰ میلی آمپر ساعتی بوده و با استفاده از این آداپتور در مدت زمان یک ساعت و ۳۳ دقیقه باتری این گجت به صورت کامل شارژ خواهد شد.
با توجه به فناوریهای نام برده گوشی هوشمند شما از کدام تکنولوژی بهره میبرد؟ آیا از سرعت شارژ شدن گوشی هوشمند خود رضایت دارید؟
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید