برگزیده
پانیشر علیه جان ویک
خرید آیفون
1%
  • 0/10

چرا مردم تا این اندازه برای خرید آیفون هزینه می‌کنند وقتی اندروید امکانات بیشتری دارد؟

چرا مردم تا این اندازه برای خرید آیفون هزینه می‌کنند وقتی اندروید امکانات بیشتری دارد؟ ۰ ۱۷ دی ۱۴۰۲ یادداشت فناوری کپی لینک

وضعیت نابسامان شرکت‌های اندرویدی در فروش گوشی‌های هوشمند بالارده مصادف شده با عملکرد خیره‌کننده‌ی اپل در متقاعد کردن مردم برای خرید آیفون. اما چرا؟

بر کسی پوشیده نیسد که بر خی از کاربران آیفون، به خصوص نوجوانان، غالب اوقات از بالا به کاربران اندروید نگاه می‌کنند و مهم هم نیست که آن کاربر اندروید از چه گوشی و با چه برندی استفاده می‌کند. این کاربران که اکثر اوقات پز چت‌های آبی رنگ‌شان در iMessage را می‌دهند، برایشان مهم نیست گوشی اندرویدی پرچم‌دار دارید یا میان‌رده و یا اقتصادی، شما مستحق تمسخر خواهید بود. این موضوع به خصوص در آمریکای شمالی بین نوجوانان بیشتر رواج دارد.

حال مهم نیست اپل چه کاری انجام می‌دهد، کاربرانش چه در آیفون می‌بینند و چرا اندرویدی‌ها اینجای داستان حضور دارند، اپل توانسته تا اینجا توجه میلیون‌ها کاربر را به خود جلب کند و آن‌ها را متقاعد کند که خرید یک آیفون به مراتب ارزشمندتر و منطقی‌تر از خرید یک گوشی اندرویدی در هر سطحی است. شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌های اندروید هم ظاهرا خودشان متعجب شده‌اند و بزرگ‌ترین پرسشی که ذهن‌شان را طی چند سال اخیر مشغول کرده احتمالا این باشد که «چطور ممکن است؟»

آیا خرید آیفون به خاطر مشخصات فنی بهتر آن است؟ قطعا خیر!

بخش بزرگی از این اتفاق به بازاریابی هوشمندانه‌ی اپل مربوط است. کاربر متوسط که احتمالاً نیمی از مشخصات فنی در صفحه‌ی مشخصات گوشی را نمی‌فهمد، برای خرید گوشی آیفون قیمت بیشتری پرداخت نمی‌کند صرفا به این خاطر که این گوشی بهترین فناوری را دارد. اتفاقا اگر کسی به دنبال فناوری‌های جذاب و بدیع باشد باید آن را در گوشی‌های اندرویدی جست و جو کند. بنابراین، کاربران آیفون، برای خرید این گوشی هزینه می‌کنند چون این گوشی «آیفون» است!

درست مثل این است که شما برای خرید یک ساعت رولکس میلیون‌ها تومان هزینه کنید اما بی‌طرفانه بخواهیم نظر بدهیم، ساعت‌های بهتر از برند اومگا با قیمتی به مراتب پایین‌تر هم همان کار را انجام می‌دهند. هر دو ساعت ساخت شرکت‌های سوییسی هستند، شرکت سازنده‌ی هر دو از بهترین مواد در ساخت ساعت‌هایشان استفاده می‌کنند و طول عمر هر دو ساعت هم عالی است؛ اما یکی پریمیوم و دیگری معمولی در نظر گرفته می‌شود.

اگر پول دارید و می‌خواهید پزش را بدهید، در پاسخ این پرسش که چه ساعتی بخرم؟ «خب معلوم است، رولکس» را می‌شنوید. اصلا هم برای شخص توصیه‌کننده اهمیت ندارد که چه ساعت‌های دیگری با امکانات بهتر و قیمت مناسب‌تر می‌توان خریداری کرد.

فناوری حریف حرف مردم نمی‌شود!

وقتی تصمیمات خرید یک شخص بر اساس این باشد که دیگران در رابطه با محصولی که استفاده می‌کنید، چه فکری می‌کنند، داستان پیچیده می‌شود. کاربران اندروید نسل Z به خاطر اینکه امکان خرید آیفون ندارند مورد تمسخر واقع می‌شوند؛ حال شما شاید بگویید این قصه است و مردم آمریکا از صغیر و کبیر بافرهنگ هستند، اما این نظرسنجی توسط خود آمریکایی‌ها صورت گرفته است.

جوانان و نوجوانان امروزی بهترین فرصت برای شرکت‌های گوشی‌هوشمند هستند تا آن‌ها بتوانند گوشی‌های خود را با قیمت بالا بفروشند. از طرفی هرچه زودتر آن‌ها را وارد این اکوسیستم کنید، با بزرگ‌تر شدن و افزایش قدرت خریدشان، تمایل‌شان به ماندن در اکوسیستم بیشتر هم می‌شود. کودکان امروزی نسل شبکه‌های اجتماعی هستند و این یعنی بیشتر از هر زمان دیگری در معرض تبلیغات اینفلوئنسرها. وقتی یک سلبرتی حتی نمی‌داند چطور باید با یک گوشی سلفی بگیرد، آیفون دستش می‌گیرد و طبیعی هم هست که طرفدار نوجوانش بگوید هرچه هست و نیست، آیفون است!

از طرفی قضاوت شدن توسط افراد مختلف هم برای این نسل خیلی مهم است. نگاه به شعارهای توخالی افراد نکنید که «من برای خودم زندگی می‌کنم و کسی نمی‌تواند مرا قضاوت کند». این نسل با کوچک‌ترین انتقاد از کوره در می‌رود و در نتیجه قضاوت شدن برایشان خیلی اهمیت دارد. حال خودتان در نظر بگیرید، چرا وقتی می‌توانید فقط به خاطر گوشی هوشمندی مثل آیفون 15 پلاس، بین مردم جایگاه بزرگ‌تر و بهتری کسب کنید، این فرصت را رها کرده و مثلا یک گلکسی S23 پلاس خریداری کنید که از نمای پشتی شبیه به اقتصادی‌های سامسونگ است؟

گوشی پرچم‌دار سامسونگ فرقی با اقتصادی آن ندارد! چطور می‌توان با آن پز داد؟

نکته‌ی خوبی بود! طراحی که شبیه به اقتصادی‌های سامسونگ است. یک نکته‌ی مهم؛ نوجوانان عاشق آیفون وقتی نتوانند نشان دهند که روی پنل پشتی گوشی‌شان دوربین‌ها به صورت مورب تعبیه شده‌اند، روزشان شب نمی‌شود. اما شما وقتی گلکسی S23 را چه از پنل جلو و چه پشت به صورت کسی هم بکوبانید، تا وارد تنظیمات نشود و نام گوشی را نبیند باور نمی‌کند که این گلکسی A54 نه،‌ بلکه یک پرچم‌دار همه‌فن حریف است.

حالا شرکت‌های اندرویدی تلاش می‌کنند و به این در و آن در می‌زنند تا بلکه بتوانند جلوی این حکومت اپل را در بازار گوشی‌های بالارده بگیرند. اما نمی‌شود؛ اپل تا مغز و استخوان در ذهن نوجوانان ریشه زده و امکان ندارد حسی که درون این افراد وجود دارد تغییر کند. اگر دقت کنید، اپل عملا با عرضه‌ی آیفون 13، آیفون 14 و آیفون 15 بدون دوربین تله‌فوتو، بدون نمایشگری 120 هرتزی، بدون نمایشگر همیشه روشن، بدون پورت‌های شارژر سریع و عرضه‌ی آن‌ها با قیمتی قریب به 800 دلار عملا دارد به کاربرانی که این گوشی‌ها را خریداری می‌کنند، توهین می‌کند چون با این 800 دلار شما می‌توانید بهترین تجربه را در اکوسیستم اندروید داشته باشید.

تصور کنید حتی خود اپل هم نمی‌خواهد کاربران به سراغ مدل‌های استاندارد برود چون سودش در فروش مدل‌های گران‌تر است و در نتیجه هر سال آن‌ها را ضعیف‌تر و بی‌امکانات‌تر در مقایسه با مدل‌های پرو و پرو مکس عرضه می‌کند اما باز هم خیل عظیمی از کاربران را به سمت این گوشی‌ها روانه شده می‌بینیم و آمار خرید آیفون هم سال به سال بیشتر می‌شود.

از حق نگذریم، اپل اکوسیستم بسیار جذاب و بی‌رقیبی دارد!

این همه نقد کردیم، طرف مثبت داستان را هم باید ببینیم. اپل در طول چند سال اخیر سخت کوشیده تا بتواند اکوسیستم خود را به بهترین شکل ممکن بهینه کند. سامسونگ و سایر شرکت‌های اندرویدی خیلی دیر به فکر راه‌اندازی یک اکوسیستم افتادند و اپل حالا دارد به خاطر همین تفکر هوشمندانه‌اش سود می‌بیند و شرکت‌های اندرویدی هم چوب بی‌خیالی‌شان را می‌خورند.

همین اکوسیستم درون خودش محصولاتی را ارائه می‌دهد که از لحاظ ظاهری و امکانات در مقایسه با قبل تفاوت چندانی ندارند اما واویلا از تبلیغات اپل؛ شرکتی که به استفاده از پورت USB-C در گوشی‌هایش معترض بود اما وقتی این کار را انجام داد در مراسم معارفه به گونه‌ای صحبت کرد که گویا این ارتقا از لایتنینگ به USB-C ایده‌ی خودش بوده، نه اصرار اتحادیه‌ی اروپا.

در این بین شرکت‌های اندرویدی هم در ترغیب کاربران به خرید آیفون کم مقصر نبوده‌اند. مثلا سامسونگ؛ گاهی اوقات این شرکت تصمیماتی می‌گیرد که یک قدم آن را رو به جلو حرکت می‌دهد ولی در عوض، دو قدم به عقب بر می‌گرداند. مثلا برداشتن شارژر از درون جعبه‌ی گوشی‌های اقتصادی، عدم ارتقای سرعت شارژر، تغییراتی که نه تنها بهتر نیستند بلکه بدتر هستند مثل تغییر پنل اعلانات در One UI 6 که کار با یک دست را بسیار مشکل‌تر کرده است و کلی اشتباهات دیگر.

اپل در شرایطی است که برای رقابت با آن باید بدون اشتباه پیش رفت و شرکت‌های اندرویدی آنقدر اشتباهات بدیهی انجام می‌دهند که کاربران را کاملا از خودشان دور می‌کنند. البته اپل هم از این اشتباهات کم ندارد منتهی کسی به این اشتباهات اهمیتی نمی‌دهد و ای بسا که برخی‌ها فکر می‌کنند چون اپل این کار را انجام داده پس حتما درست بوده است! مثل حذف شارژر از درون جعبه!



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments