بررسی انیمیشن Missing Link - پیوند گمشده

بررسی انیمیشن Missing Link – پیوند گمشده

اثری که می‌خواسته خاص باشد

1%
  • 0/10
بررسی انیمیشن Missing Link – پیوند گمشده ۰ ۰۷ مرداد ۱۳۹۸ بررسی انیمیشن (سینمایی) کپی لینک

انیمیشن Missing Link شاید بهترین انیمیشن امسال نباشد اما قطعا یکی از آثار خوش‌ساخت سال ۲۰۱۹ میلادی محسوب می‌شود.

اگر قرار باشد انیمیشن Missing Link را زیر تیغِ نقد ببریم، در ابتدا باید ببینیم که این اثر چه چیزی برای گفتن دارد و چه المان‌هایی در بطن قصه، این انیمیشن را از دیگر آثار مشابهش متمایز می‌کند. آیا اصلا قصه‌ای را که کریس باتلر، روی کاغذ نگاشته و روی پرده‌ نقره‌ای سینما اکران کرده درخور تعریف و تمجید است؟

کریس باتلر در کارگردانی آثار انیمیشنی، فردی تازه‌کار است اما ردپای او را در آثار خارق‌العاده‌ای مثل عروس مرده (Corpse Bride)، پارانورمن (Paranorman) و انیمیشن استثنایی کارولاین (Coraline) می‌بینیم. آثار منحصر به فردی که توسط انیماتورهای استودیو لیکا (Laika) به مرحله اکران رسید. او فرد خوش‌ذوقی است و برخلاف سایر کارگردان‌ها تلاش نکرده قصه‌ای عامیانه را تعریف کرده تا اثرش تنها در گیشه سودآوری داشته باشد. باتلر در انیمیشن Missing Link به سراغ یکی از مهجورترین مباحث در میان انیمیشن‌ها یعنی تکامل بشر می‌رود. ایده تکامل شاید برای بزرگسال‌ها جذابیت زیادی داشته باشد اما برای نوجوانان و کودکان چندان خوشایند به نظر نمی‌رسد. با این اوصاف در طول چند دهه اخیر تلاش کارگردان‌های دیگری را در تهیه آثاری مثل سری انیمیشن‌های عصر یخبندان (Ice Age) به چشم دیدیم که چگونه تلاش کردند چندین و چند اثر در این مضمون بسازند اما به خوبی سیر افول عصر یخبندان را به مرور زمان مشاهده کردیم.

انیمیشن Missing Link
پیوند گمشده با استفاده از تکنیک استاپ موشن از نوع آبجکت (اشیا) تهیه شده است. سازندگان، مدل‌ها را آماده کرده و سپس پشت زمینه آنها را با پرده سبز می‌پوشانند تا در نهایت با استفاده از نرم‌افزارهای کامپیوتری، جانبخشی صورت پذیرد.

انیمیشن پیوند گمشده همانطور که از اسمش بر می‌آید، در رابطه با کشف هیولایی است که در سرتاسر دنیا، کمتر کسی از وجودش خبر داشته و چه بسا به ماهیتش اعتقاد دارد. کاراکتر اصلی قصه، سر لیونل فراست نام دارد که یک کاوشگر و به قول اهالی دنیای این انیمیشن، شکارچی هیولاها شناخته می‌شود. لیونل فراست بنا بر اتفاقاتی به منطقه‌ای روانه می‌شود تا موجودی نخستین را کشف کند. او پس از کشف این موجود که دست بر قضا به زبان آدمیزاد صحبت می‌کند، تصمیم می‌گیرد خواسته‌ این موجود را برآورده کند. این هیولا که فراست او را آقای لینک صدا می‌زند، تنها دلش می‌خواهد به هیمالیا برود. جایی که اعتقاد دارد هم‌نوعانش در آنجا به زندگی عادی خود مشغول هستند.

در پیوند گمشده همه چیز روی یک روال پیش می‌رود. شخصیت‌ها نه در یک تنگنای بدی می‌افتند و نه چالش سختی پیش روی آنها قرار می‌گیرد. گویا فراست به همه چیز علم و آگاهی دارد و از پس هر کاری برمی‌آید. شخصیت فراست، فردی به شدت مغرور است و با این وجود، باتلر در نقش کارگردان می‌بایست مثل دیگر آثار این چنینی از غرور کاراکتر اصلی علیه پیشرفت داستانی استفاده می‌کرد اما تنها با چند برداشت سطحی، قائله در نهایت ختم به خیر می‌شود.

پیوند گمشده با استفاده از تکنیک نام‌آشنای استاپ موشن تهیه شده و چقدر زیبا و استادانه دنیای این انیمیشن طراحی شد

از سوی دیگر به مرور، چند شخصیت جدید به قصه‌ این اثر اضافه می‌شود که چند نفر از آنها، حکم شخصیت‌‌های منفی این ماجرا را دارند. هر چند کاراکترهای منفی به قدری پر و بال نمی‌گیرند که تهدیدهایشان را جدی‌تر بگیریم. شاید به همین علت است که چالش خاصی پیش روی فراست و لینک قرار نمی‌گیرد.

پیوند گمشده با استفاده از تکنیک نام‌آشنای استاپ موشن تهیه شده و چقدر زیبا و استادانه دنیای این انیمیشن طراحی شد. بی‌انصافیست به صداگذاری شخصیت‌ها انتقادی وارد کنیم. چرا که افراد برجسته هالیوود مثل هیو جکمن، تسا تامپسون، دیوید ویلیامز و استفن فرای در این اثر همکاری کرده‌اند. گل سر سبد تیم صداگذاری این انیمیشن را باید بدون هیچ شک و تردیدی هیو جکمن بدانیم که از شخصیت فراست، یک کاراکتر دوست‌داشتنی و تو دل برو ساخته است.

انیمیشن Missing Link
بر اساس روایت داستان در سال ۱۸۸۶ لباس کاراکترها طراحی جالبی دارد. جالب است بدانید در آن دوران هنوز زیپ اختراع نشده بود اما شلوار آقای لینک، زیپ دارد!

جدا از مشکلات ریز و درشت پیوند گمشده، قصه این اثر حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد. شاید این انیمیشن همانند سایر آثار استاپ موشن‌ مثل جزیره سگ‌های (Isle of Dogs) وس اندرسن، اشاره‌های فرامتنی نداشته باشد اما مفاهیم و رویکردهای اخلاقی زیبایی دارد تا برای تماشای این انیمیشن وقت بگذاریم. این اثر، رده‌بندی سنی بالای ۱۳ دارد اما خنده دار است که بیشترین لذت از تماشای انیمیشن پیوند گمشده را تنها افرادی می‌برند که سن و سالی از آنها گذشته. البته به این معنا نیست که نوجوانان از تماشای ماجراجویی‌های فراست و لینک لذت نمی‌برند، بلکه انتقال مفاهیمی که در بطن قصه نهفته است، کمی کار را سخت می‌کند که یک بیننده کم سن و سال، به این نکات پراهمیت دقت کند.

در حقیقت قصه مجالی برای تفکر نمی‌دهد. با نزدیک شدن به پایان انیمیشن، همه چیز روی دور تند به جلو پیش می‌رود. کاراکترها بدون هیچ عامل محرکی در مسیر پیش‌روی خود، انگیزه‌شان بیشتر و قوی‌تر می‌شود. از آن سو شخصیت‌های منفی قصه از ناکجاآباد و درست سر بزنگاه سر و کله‌شان پیدا می‌شود تا جلوی فراست را بگیرند. البته اینکه آدم منفی قصه با چه انگیزه‌ای کیلومترها راه را پیموده تا از به سرانجام رسیدن سفر فراست جلوگیری کند، هنوز درست و حسابی در ذهنم حلاجی نشده. در ظاهر همه چیز منطقی است و در ماجراجویی‌های فراست و دوستانش، اتفاقی نمی‌افتد که تعجبمان را برانگیزد اما انگیزه کاراکترهای قصه و رفتارهایشان کمی می‌لنگد چرا که شروع یک سفر طولانی توسط فراست و از آن سو مورد تعقیب قرار گرفتن این کاوشگر، به یک دلیل و انگیزه بسیار قوی‌تری نیازمند بود؛ حداقل قوی‌تر از آن چیزی که در فیلم‌نامه شاهد بودیم.

با تمام این تفاسیر انیمیشن Missing Link جزء آن دسته از آثاری است که ارزش دارد برای تماشایش وقت بگذاریم اما نباید توقع داشته باشید «پیوند گمشده» به یکی از بهترین انیمیشن‌های عمرتان تبدیل شود.


7 خوب
با تمام این تفاسیر انیمیشن Missing Link جزء آن دسته از آثاری است که ارزش دارد برای تماشایش وقت بگذاریم اما نباید توقع داشته باشید «پیوند گمشده» به یکی از بهترین انیمیشن‌های عمرتان تبدیل شود.
  • قصه‌ای پر از مفاهیم ارزنده اخلاقی
  • تکنیک موشن کپچر
  • حضور افراد خوش‌نام دنیای سینما در بخش صداگذاری شخصیت‌ها
  • جذب مخاطبین بزرگسال به ماجرا
  • ماجرا چالش چندان سختی ندارد که از تقلای کاراکترها به وجد بیاییم
  • شخصیت‌های منفی پرداخت نشده

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments