پردازنده A17 پرو داغ
1%
  • 0/10

پردازنده A17 پرو به شدت داغ می‌کند، اما مشکل از کجاست؟

آیا طراحی آیفون ۱۵ پرو مشکل دارد؟

پردازنده A17 پرو به شدت داغ می‌کند، اما مشکل از کجاست؟ ۰ ۰۲ مهر ۱۴۰۲ علم و فناوری کپی لینک

پردازنده A17 پرو اگرچه توانایی بسیار بالایی دارد اما به شدت داغ می‌کند و مشکل عجیبی در پایداری دارد. اما دلیل این اتفاق چیست؟

پردازنده‌ی A17 پرو قدرتمندترین پردازنده‌ای است که تاکنون تولید شده و به عنوان قلب تپنده در سری آیفون ۱۵ پرو به کار گرفته شده است. در تعریف از این پردازنده همین بس که اپل مدعی شده حتی بازی‌های کنسولی را هم به راحتی می‌تواند اجرا کند؛ ادعایی که بنچمارک‌ها آن را تا حدودی تأیید کرده‌اند.

این حجم از قدرت پردازشی و گرافیکی قطعا باید با یک بهای سنگینی هم همراه باشد که ظاهرا اینطور هست. در بررسی‌های مربوط به آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس، متوجه شدیم این محصولات زیر فشار سنگین داغ می‌کنند. در واقع گاهی اوقات اصلا نیاز نیست فشار سنگینی به آن‌ها وارد شود؛ همینکه بتوان کاری را «سنگین» خطاب کرد کافی است تا آیفون‌ها را به مرحله‌ی داغی برساند. اما چه چیزی باعث شده A17 پرو با لیتوگرافی پیشرفته‌ی ۳ نانومتری با چنین مشکل غیر منتظره‌ای روبرو شود؟

TSMC که در حال حاضر با اختلاف، بهترین شرکت تولیدکننده‌ی تراشه در جهان محسوب می‌شود، تراشه‌ی A17 پرو اپل را با لیتوگرافی ۳ نانومتری خود تولید کرده است. این فناوری ساخت از سال ۲۰۲۰ که لیتوگرافی ۵ نانومتری معرفی شده تاکنون، بزرگ‌ترین پیشرفت از لحاظ پردازشی، گرافیکی و مصرف انرژی محسوب می‌شود به گونه‌ای که اپل مدعی شده قدرت پردازنده و گرافیک در A17 پرو به ترتیب ۱۰ و ۲۰٪ سریع‌تر از نسل گذشته شده است.

اما با توجه به خبری که به تازگی راجع به داغ شدن تراشه‌ی A17 پرو منتشر شده، ظاهرا این پردازنده معماری مشابهی با A16 دارد و پیشرفتی هم که نسبت به آن داشته غالبا به خاطر یک سری بهینه‌سازی حافظه‌ی کش، افزایش فرکانس هسته‌ها و یک هسته‌ی اضافه‌تر برای گرافیک است. با این حال چرا باید با کوچک‌ترین کار سنگینی به سرعت و به شکل آزاردهنده‌ای داغ شود؟

طبق گفته‌های وادیم یوریوف از شرکت مکس تک و افشاگری به نام رویگنوس، ظاهرا TSMC در کار با فرآیند 3 نانومتری دچار مشکل شده و به عبارت دیگر، اپل استانداردهای خود را برای تراشه A17 Pro پایین آورده است تا فقط به میزان سفارشات برسد. به نظر می‌آید که TSMC در واحد تولید تعداد کمی تراشه با کیفیت تولید کرده که این یعنی تعداد تراشه‌ی خوب و باکیفیت با مدل A17 پرو بسیار محدودتر از آن چیزی است که فکرش را بکنیم.

اینطور که پیداست، اپل برا اینکه سری آیفون ۱۵ پرو را در موعد مشخص به دست مردم برساند، به TSMC اعلام کرده که تراشه‌های غیر استاندارد را از چرخه‌ی تولید خارج نکند. طبق گفته‌ی یوریف، ظاهرا اپل از روی عمد مصرف انرژی را در این تراشه افزایش داده تا بتواند در بنچمارک‌ها باز هم رتبه‌ی نخست را از آن خود کند؛ موضوعی که طی چند سال اخیر خیلی خوب توانسته ذهنیت کاربران را به بهترین بودن آیفون‌ها از لحاظ پردازشی هدایت کند. اما همین موضوع نه تنها باعث کاهش طول عمر باتری بلکه باعث داغی بیش از حد دستگاه هم می‌شود.

از آن جایی که آیفون ۱۵ پرو خیلی زود داغ می‌شود، سیستم خنک‌کننده‌ی آن زودتر از انتظار وارد عمل می‌شود و با کاهش قدرت سخت‌افزاری، سعی می‌کند دما را کاهش دهد. این کار برای محافظت از قطعات داخلی گوشی صورت می‌گیرد که بسیار هم واجب است چون دمای آیفون‌ها زیر فشار تا ۴۹ درجه هم افزایش پیدا می‌کند که می‌تواند به راحتی باعث صدمه دیدن قطعات حساس شود.

البته اپل تلاش کرده با قابلیت‌هایی نظیر فناوری MetalFX، کیفیت بازی‌ها را بدون نیاز به مصرف انرژی بیشتر افزایش دهد و این خبر خوبی برای گیمرهاست. اما اینکه بعد از ۲ دقیقه فشار، ۲۵٪ توان گوشی کاسته می‌شود و بعد از ۲۰ دقیقه، ۳۴٪  توان گرافیک را از دست رفته می‌بینید، اصلا اتفاق جالبی نیست و اپل حتما باید فکری به حال این وضعیت بکند.

پیش از اپل، سامسونگ هم یک سری ترفند برای گرفتن نتیجه‌ی خوب در بنچمارک داشت. این شرکت کره‌ای یک لیست برای گوشی خود در نظر گرفته بود که نام بیش از ۱۰ هزار بازی و نرم‌افزار در آن وجود داشت. سامسونگ به گونه‌ای گوشی‌هایش را برنامه‌ریزی کرده بود که زیر فشار سنگین در اجرای تمام این چند هزار برنامه، بخش بزرگی از توان خود را از دست بدهند تا گوشی داغ نشود.

نتیجه‌ی بنچمارک آیفون ۱۵ پرو در گیک‌بنچ تک هسته‌ای، چند هسته‌ای و 3D Mark در مقایسه با گوشی‌هایی نظیر گلکسی اس ۲۳ اولترا، آیفون ۱۴ پرو، آیفون ۱۳ پرو و گوگل پیکسل ۷ پرو

این کار خوب است اما زمانی عجیب می‌شود که بدانید در این لیست، خبری از اپ‌های بنچمارک نبود. این یعنی سامسونگ اجازه می‌داد در بنچمارک‌ها، گوشی‌هایش حتی در صورت داغ شدن تا نهایت توان خود کار کنند تا نتایج دلخواه خود را کسب کند. با اعتراض بسیاری از کاربران و در واقع لو رفتن این کار، سامسونگ تصمیم گرفت امکان کاهش قدرت سخت‌افزار را با اضافه کردن یک کلید قابل تنظیم به خود کاربر محول کند.

حالا هم اپل با پردازنده داغ A17 پرو دست به چنین کاری زده و باید دید واکنش کاربران به این اتفاق چیست. البته حتی اگر A17 پرو داغ هم بشود، بعید است روی فروش سری آیفون ۱۵ تأثیری داشته باشد. حداقل هجوم کاربران برای خرید گوشی‌های جدید اپل که چنین چیزی را نشان می‌دهد.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments