عکاسی تبلیغاتی

چگونه عکاسی تبلیغاتی کنیم؟

از عکاسی با دوربین‌های حرفه‌ای تا گوشی‌های موبایل

1%
  • 0/10
چگونه عکاسی تبلیغاتی کنیم؟ ۰ ۲۸ آذر ۱۳۹۹ علم و فناوری کپی لینک

در دنیایی زندگی می‌کنیم که حالا شبکه‌های اجتماعی به نوعی به بخش جدانشدنی از زندگی‌مان تبدیل شده‌اند و هر روز با حجم وسیعی از اطلاعات و تبلیغات روبه‌رو هستیم که هر کدام به نوعی جنبه‌ی درآمدی برای افراد دارند؛ اما این افراد چطور از این راه درآمد کسب می‌کنند و عکاسی تبلیغاتی چه تاثیری در کسب و کار آنها دارد.

وارد شبکه‌های اجتماعی از جمله اینستاگرام که می‌شویم غیر از عکس‌های دوستان و آشنا، گاهی تصاویری می‌بینیم که حتی اگر تخصصی در عکاسی هم نداشته باشیم چنان تاثیری روی ما می‌گذارند که علاوه بر جزییات تصویر، نحوه‌ی نورپردازی و زاویه‌ی عکس، جذب‌مان می‌کند؛ به این نوع عکس‌ها که از کالای خاصی گرفته می‌شود، عکاسی تبلیغاتی گفته می‌شود. در این مقاله قصد داریم بیشتر با این نوع عکاسی آشنا شویم و روش‌هایی را برای یادگیری این نوع عکس‌برداری با استفاده از دوربین‌های حرفه‌ای و گوشی‌های هوشمند به شما آموزش دهیم.

اصلا هدف از عکاسی تبلیغاتی، نمایش کالایی خاص به بهترین شکل ممکن برای اینکه مشتری ترغیب به خرید آن کالا شود.

این نوع عکس‌ها نه تنها در شبکه‌های اجتماعی، بلکه در کاتالوگ‌ها، بروشورها، مجلات و روزنامه‌ها و حتی بیلبوردها دیده می‌شوند.

اگر به عکس‌های تبلیغاتی توجه کنید، می‌بینید که معمولا این تصاویر بدون سایه و پس‌زمینه هستند. البته همیشه به این شکل نیست اما هدف نمایش بهتر یک کالا است که بتواند نظر مخاطب را به خود جلب کند.

بر این اساس ترکیب بندی و کیفیت تصویر نقش مهمی در عکاسی تبلیغاتی دارد.

اگرچه عکاسی استودیویی با عکاسی تبلیغاتی که حالا عکاسان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، متفاوت است؛ اما زمانی مشکلات زیادی برای عکاسان وجود داشت؛ از جمله نبود فضا و نور کافی برای عکاسی، نداشتن دوربین و لنزهای حرفه‌ای و ابتدایی بودن ابزارها که امکان استفاده از لنزهای مختلف، عدم دسترسی به نور فلش و فلش‌های قدیمی یک بار مصرف را به عکاسان نمی‌داد.

عکاسی تبلیغاتی

اما با پیشرفت تکنولوژی بسیاری از مشکلات رفع شده و این روزها شاهدیم که عکس‌های تبلیغاتی چه تاثیری در کسب و کارها گذاشته‌اند و نه تنها این حرفه روی صنایع مختلف تاثیر مستقیم دارند که شغل‌های مهم و حیاتی در این زمینه ایجاد شده که هر کدام از عکاسان در زمینه‌ی خاصی مثل عکاسی صنعتی، مد، عکاسی غذا و غیره فعالیت می‌کنند.

در این میان توسعه‌ی دوربین دیجیتال نیز نقش مهم و بزرگی در راستای پیشرفت عکاسی تبلیغاتی داشته است.

مهم‌ترین عناصر در عکاسی تبلیغاتی 

عناصری که در عکاسی تبلیغاتی تاثیر گذارند شامل ترکیب‌بندی، عمق میدان و نهایت استفاده از نور و سایه است که در ادامه به تفضیل به هر کدام از این موارد می‌پردازیم.

عمق میدان

عمق میدان یکی از ارکان مهم در عکاسی تبلیغاتی است که برای در نظر گرفتن آن باید سوژه و موضوع عکس، انتظار مشتری و هدف تصویر، مورد توجه قرار گیرد؛ بر این اساس عکاس لازم است عمق میدان را به شکلی تغییر دهد که موضوع تصویر را به بهترین شکل ممکن به نمایش بگذارد. اگر عکاس قصد داشته باشد روی کل تصویر تاکید کند، به عمیق میدان بیشتری نیاز دارد. نورپردازی، بر عمق میدان تاثیر می ‌گذارد.

ترکیب بندی

ترکیب ‌بندی را شاید بتوان مهم‌ترین رکن عکاسی تبلیغاتی دانست؛ بر این اساس باید ارتباطی بین عناصری که قرار است داخل تصویر قرار گیرد، ایجاد کنیم تا پیامی که قرار است به مخاطب ارایه شود را با این زبان منتقل کنیم. اگرچه هیچ قائده‌ی خاصی در ترکیب بندی وجود ندارد، اما باز هم لازم است یک سری قوانین رعایت شوند تا تصویر تناسب داشته باشد و وزن بخشی از عکس سنگین‌تر از بخش‌های دیگر نشود و تصویر مطلوبی به دست آوریم.

نور و سایه

در نهایت استفاده درست از نور و سایه، یکی دیگر از مهم‌ترین ارکان عکاسی تبلیغاتی است. همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم در بسیاری از عکس‌های تبلیغاتی کمتر عکاسان از سایه استفاده می‌کنند؛ چرا که عکس بدون سایه، وضوح بیشتری دارد؛ اگرچه قانونی مبنی بر عدم استفاده از سایه وجود ندارد، اما به هر حال گاهی سایه می‌‌تواند تاثیر بسیار شگرفی روی تصویر بگذارد. بر این اساس لازم است عکاس بهترین استفاده را از نور و سایه بکند.

عکاسی تبلیغاتی

اصولی که باید برای عکاسی تبلیغاتی در نظر بگیرید:

  • منبع نوری مناسب پیدا کنید
  • از ابزارهای مختلف برای بازتاب نور روی سوژه استفاده کنید
  • از لنزهای استاندارد استفاده کنید
  • پیامی که می‌خواهید با تصویرتان به مخاطب انتقال دهید را در نظر بگیرید؛ بر این اساس لازم است با مشتری صحبت کنید و نظر دقیق او را بدانید.

هدف از عکاسی تبلیغاتی چیست؟

از اول باید بدانید که هدف از این نوع عکاسی چیست؛ هدف از عکاسی تبلیغاتی، برانگیختن هیجان یا احساس بیننده از مواجهه با عکس مورد نظر است تا در مشتری احساس نیاز و خرید ایجاد کنند؛ بر این اساس عکاسان تبلیغاتی با هنر خود از طریق رنگ، نور و قاب‌ بندی، مشتری را جذب می‌کنند.

البته معمولا از عکاسی تجاری به عنوان عکاسی تبلیغاتی یاد می‌شود، اما این دو با هم متفاوت هستند.

هر دو عکاسی تجاری و عکاسی تبلیغاتی به منظور تبلیغات مورد استفاده قرار می‌گیرند و این مدل عکاسی با سایر انواع عکاسی فرق دارد.

عکاسانی که به کار تصویربرداری و عکاسی تجاری مشغولند اصولا از ساختمان‌‌ها، کالاها، محصولات و مناظر عکس می‌گیرند و از تصاویری که به ثبت می‌رسانند برای فروش استفاده می‌‌کنند. در عکاسی تجاری، تمام تصویر به محصول مورد نظر اختصاص دارد، در حالی‌که در عکاسی تبلیغاتی اینگونه نیست.

یکی از تفاوت‌های عکس تجاری با عکس تبلیغاتی برای رساندن منظور و هدفشان است. هدف عکاسی تجاری، ثبت ماهیت محصولات به بهترین شکل ممکن است؛ اما هدف عکاسی تبلیغاتی، ترغیب بیننده به خرید محصول است.

در عکاسی تجاری تلاش این است که همه‌ی عناصر تصویر حواس بیننده را جذب کنند، حتی نورپردازی و پس زمینه خنثی هستند.

اما در عکاسی تبلیغاتی هدف فقط دیده شدن محصول نیست، بلکه برانگیختن احساس و هیجان در بیننده اهمیت دارد؛ بر این اساس تکنیک‌‌های عکاسی تبلیغاتی از عکاسی تجاری متفاوت است.

عکاسان تبلیغاتی آزادی عمل بیشتری برای نمایش محصولات، سرویس‌ها و ایده‌ها دارند، در حالی که عکاسان تجاری لازم است یک سری قواعد را در دستور کار خود قرار دهند؛ مثلا نمی‌توانند از نور خیره ‌کننده استفاده ‌کند زیرا ظاهر محصول را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما عکاسان تبلیغاتی معمولا از رنگ‌‌های شارپ و تند، نورپردازی‌های متفاوت و کنتراست‌ سایه و نور استفاده می‌کنند.

عکاسی تبلیغاتی

در نهایت عکس‌های تجاری اصولا برای خرده فروشی مورد استفاده قرار می‌گیرند در حالی که جذب مخاطب جدید از اهداف عکاسی تبلیغاتی به شمار می‌رود.

نکاتی که برای عکاسی تبلیغاتی باید رعایت کنید:

  • با مشتری مفصل صحبت کنید و نظرش را درباره‌ی نوع محصول و نتیجه‌ای که قرار است بگیرید بپرسید؛ چرا که باید از هدف تصاویر، نوع محصول، نوع تصویر مدنظر و پیام آن آگاه باشید.
  • عکاسی یک کار تیمی است و نیاز به مدل، نور مناسب، طراح، گرافیست، ابزار تخصصی دارد.
  • برای کارتان برنامه‌ریزی کنید؛ اگر بدون برنامه شروع به کار کنید، ممکن است به مشکل بخورید.

اما در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که عکس‌های تبلیغاتی و همینطور عکاسی تبلیغاتی هدفشان جذب مشتری است و تصویر باید بیشتر از خود محصول جذاب باشد. بر این اساس رعایت نکاتی که در بالا گفته شد بسیار مهم است و عکاس باید از تجهیزات و تکنیک‌های مناسبی استفاده کند تا نتیجه‌ی عکاسی همان شود که مشتری می‌خواهد.

عکاسی تبلیغاتی با موبایل

در بالا نکاتی را درباره‌ی عکاسی تبلیغاتی با دوربین‌های DSLR گفتیم و باید به این نکته اشاره کنیم که عکاسی با موبایل بسیار متفاوت از دوربین‌های عکاسی حرفه‌ای است.

اما از آنجا که گوشی‌های هوشمند همه‌جا در دسترس هستند و از سوی دیگر به واسطه‌ی همین دستگاه‌ها به اینترنت دسترسی داریم، می‌توانیم از آنها به نحو بهینه‌ای در جهت عکاسی بهره ببریم.

از آنجا که گوشی‌های هوشمند امکانات دوربین‌های DSLR را ندارند، باید به نکاتی در رابطه با عکاسی تبلیغاتی با این دستگاه‌‌ها توجه کنیم تا نتیجه بهتری دست پیدا کنیم.

  • تا جای ممکن سوژه را به منبع نور نزدیک کنیم.
  • پشت به منبع نور بایستیم یا اگر در محیطی با نور طبیعی خورشید عکاسی می‌کنیم، به‌گونه‌ای قرار بگیریم که خورشید از زاویه‌ی کنار ما به سوژه بتابد.
  • از آنجا که نور فلاش باعث انعکاس نور قرمز در چشم افراد دورن تصویر می‌شود بهتر است از نور طبیعی استفاده کنیم و سراغ نور فلاش نرویم.
  • از پس زمینه ساده استفاده کنیم چرا که به این شکل تمرکز مخاطب به طور کامل روی سوژه اصلی متمرکز می‌شود.
  • سعی کنید رنگ سوژه از تصویر زمینه متفاوت و کاملا متضاد باشد تا بهتر دیده شده و حواس مخاطب را به خود جلب کند.
  • تا جای ممکن دوربین را به سوژه نزدیک کنید به جای زوم کردن با استفاده از ابزارهای ویرایش؛ چرا که زوم کردن باعث از بین رفتن کیفیت تصویر می‌شود.
  • از آنجا که گوشی‌های موبایل همیشه در دست ما هستند معمولا روی لنز آنها جای دست و اثر انگشت وجود دارد؛ بر این اساس هر زمان که قصد دارید شروع به عکاسی تبلیغاتی کنید، حتما لنز را پاک کنید.
  • یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین قوانین عکاسی قانونی سه‌تایی است که روش کار به این شکل است که کادر تصویر را با دو خط عمودی و دو خط افقی فرضی، به ۹ مربع تقسیم کنید. سوژه عکاسی باید در یکی از مربع‌های کناری قرار بگیرد. مرکز کانونی تصویر، نباید در قسمت مرکزی کادر باشد. در دوربین گوشی‌های هوشمند، گزینه‌ای وجود دارد که کادر تصویر را بر اساس قانون سه‌تایی تقسیم می‌کند و کار را برای شما راحت‌تر می‌کند.
  • زاویه دید مناسبی انتخاب کنید.
  • تا جای ممکن از دوربین سلفی استفاده نکنید و اگر لازم شد از این دوربین بهره ببرید، بهتر است از سه‌پایه استفاده کنید و هرگز به سراغ مونوپاد یا دسته‌ی سلفی نروید.
  • تا جای ممکن سعی کنید حتی برای استفاده از دوربین اصلی از سه‌پایه استفاده کنید تا هنگام عکاسی تمرکز بیشتری روی سوژه داشته باشید.عکاسی تبلیغاتی
  • برای فیلم‌های تبلیغاتی می‌‌توانید از قابلیت تایم‌لپس استفاده کنید تا فیلم‌های جذابی تهیه کنید.
  • منظره واید و گسترده بگیرید تا عکس‌تان جذاب‌تر شود، بنابراین بهتر است گوشی را به صورت افقی بگیرید و یک زاویه دید گستره و وسیع‌ را در تصویر نشان دهید. البته توجه داشته باشید که در این زمینه اغراق نکنید تا تمرکزتان از روی سوژه اصلی به سایر آیتم‌های تصویر منتقل نشود.
  • اگر قرار است به جای عکس از فیلم استفاده کنید، حتما از موسیقی مناسب استفاده کنید؛ چرا که موسیقی تاثیر زیادی در موفقیت فیلم تبلیغاتی دارد. به این ترتیب می‌توانید بیشتر نظر و حواس مخاطب را به موضوع و سوژه‌ی اصلی جلب کنید و اثر گذاری بیشتری خواهد داشت.
  • حتما عکس را ویرایش کنید اما هرگز از فیلترهای اغراق آمیز استفاده نکنید.
  • عکس‌های متفاوت از سوژه بگیرید و هر بار روی بخشی از تصویر تمرکز کنید و با استفاده از اپلیکیشن‌های مختلف با ادغام آنها، تصویر خاص و ویژه‌ای خلق کنید.
  • تصاویر را با استفاده از اپلیکیشن‌هایی مثل SnapSeed, Photoshop Express, iPhoto, photofox و VSCO ویرایش کنید و به این شکل اشباع رنگ‌ها، نور، سایه‌ها، کنتراست، شارپ بودن و بقیه ویژگى‌هاى تصویر را تنظیم کنید.
  • می‌توانید از اپلیکیشن‌هایی مثل Pro Mk III 645 ، Manual, ProCamera Camera ZOOM و Camera 360 استفاده کنید و ایزو را به دلخواه تغییر دهید، مثلا روی ۵۰ قرار دهید و به این ترتیب دوربین نوردهی را تا زمانی که به نتیجه مطلوب برسد تنظیم می‌کند. White Balance هم ممکن است پیش فرض مناسبی در اپلیکیشن شما وجود داشته باشد، اما نمی‌توان انتظار کاملی مانند یک دوربین حرفه‌ای از آن داشت.
  • در صورت امکان از تکنیک‌هایی مثل قطرات آب بر روی سوژه استفاده کنید تا عکس‌های جذاب‌تری بگیرید.
  • برای پس‌زمینه‌ی تصویر می‌توانید از کاغذهای رنگی یا سفید به عنوان دیفیوزر و پخش کننده‌ی نور استفاده کنید.
  • هرگز از نور فلش دوربین گوشی استفاده نکنید؛ به جای آن می‌توانید از نور ال ای دی چراغ قوه بهره ببرید.
  • از قابلیت HDR استفاده کنید؛ به این ترتیب امکان عکاسی با اکسپوژر متعادل با شرایط روشنایى کم می‌دهد، البته گاهى ممکن است تصویر بیش از حد روشن و غیر طبیعى شود. با استفاده از این قابلیت دوربین هم‌زمان چندین تصویر پشت‌سر هم با اکسپوژرهای مختلف ثبت می‌کند. سپس آن‌ها را با هم ترکیب مى‌کند؛ به این ترتیب می‌توانید یکى از این عکس‌ها را انتخاب کنید.


نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments