اصلا هدف از عکاسی تبلیغاتی، نمایش کالایی خاص به بهترین شکل ممکن برای اینکه مشتری ترغیب به خرید آن کالا شود.
این نوع عکسها نه تنها در شبکههای اجتماعی، بلکه در کاتالوگها، بروشورها، مجلات و روزنامهها و حتی بیلبوردها دیده میشوند.
اگر به عکسهای تبلیغاتی توجه کنید، میبینید که معمولا این تصاویر بدون سایه و پسزمینه هستند. البته همیشه به این شکل نیست اما هدف نمایش بهتر یک کالا است که بتواند نظر مخاطب را به خود جلب کند.
بر این اساس ترکیب بندی و کیفیت تصویر نقش مهمی در عکاسی تبلیغاتی دارد.
اگرچه عکاسی استودیویی با عکاسی تبلیغاتی که حالا عکاسان با آن دست و پنجه نرم میکنند، متفاوت است؛ اما زمانی مشکلات زیادی برای عکاسان وجود داشت؛ از جمله نبود فضا و نور کافی برای عکاسی، نداشتن دوربین و لنزهای حرفهای و ابتدایی بودن ابزارها که امکان استفاده از لنزهای مختلف، عدم دسترسی به نور فلش و فلشهای قدیمی یک بار مصرف را به عکاسان نمیداد.

اما با پیشرفت تکنولوژی بسیاری از مشکلات رفع شده و این روزها شاهدیم که عکسهای تبلیغاتی چه تاثیری در کسب و کارها گذاشتهاند و نه تنها این حرفه روی صنایع مختلف تاثیر مستقیم دارند که شغلهای مهم و حیاتی در این زمینه ایجاد شده که هر کدام از عکاسان در زمینهی خاصی مثل عکاسی صنعتی، مد، عکاسی غذا و غیره فعالیت میکنند.
در این میان توسعهی دوربین دیجیتال نیز نقش مهم و بزرگی در راستای پیشرفت عکاسی تبلیغاتی داشته است.
مهمترین عناصر در عکاسی تبلیغاتی
عناصری که در عکاسی تبلیغاتی تاثیر گذارند شامل ترکیببندی، عمق میدان و نهایت استفاده از نور و سایه است که در ادامه به تفضیل به هر کدام از این موارد میپردازیم.
عمق میدان
عمق میدان یکی از ارکان مهم در عکاسی تبلیغاتی است که برای در نظر گرفتن آن باید سوژه و موضوع عکس، انتظار مشتری و هدف تصویر، مورد توجه قرار گیرد؛ بر این اساس عکاس لازم است عمق میدان را به شکلی تغییر دهد که موضوع تصویر را به بهترین شکل ممکن به نمایش بگذارد. اگر عکاس قصد داشته باشد روی کل تصویر تاکید کند، به عمیق میدان بیشتری نیاز دارد. نورپردازی، بر عمق میدان تاثیر می گذارد.
ترکیب بندی
ترکیب بندی را شاید بتوان مهمترین رکن عکاسی تبلیغاتی دانست؛ بر این اساس باید ارتباطی بین عناصری که قرار است داخل تصویر قرار گیرد، ایجاد کنیم تا پیامی که قرار است به مخاطب ارایه شود را با این زبان منتقل کنیم. اگرچه هیچ قائدهی خاصی در ترکیب بندی وجود ندارد، اما باز هم لازم است یک سری قوانین رعایت شوند تا تصویر تناسب داشته باشد و وزن بخشی از عکس سنگینتر از بخشهای دیگر نشود و تصویر مطلوبی به دست آوریم.
نور و سایه
در نهایت استفاده درست از نور و سایه، یکی دیگر از مهمترین ارکان عکاسی تبلیغاتی است. همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم در بسیاری از عکسهای تبلیغاتی کمتر عکاسان از سایه استفاده میکنند؛ چرا که عکس بدون سایه، وضوح بیشتری دارد؛ اگرچه قانونی مبنی بر عدم استفاده از سایه وجود ندارد، اما به هر حال گاهی سایه میتواند تاثیر بسیار شگرفی روی تصویر بگذارد. بر این اساس لازم است عکاس بهترین استفاده را از نور و سایه بکند.

اصولی که باید برای عکاسی تبلیغاتی در نظر بگیرید:
- منبع نوری مناسب پیدا کنید
- از ابزارهای مختلف برای بازتاب نور روی سوژه استفاده کنید
- از لنزهای استاندارد استفاده کنید
- پیامی که میخواهید با تصویرتان به مخاطب انتقال دهید را در نظر بگیرید؛ بر این اساس لازم است با مشتری صحبت کنید و نظر دقیق او را بدانید.
هدف از عکاسی تبلیغاتی چیست؟
از اول باید بدانید که هدف از این نوع عکاسی چیست؛ هدف از عکاسی تبلیغاتی، برانگیختن هیجان یا احساس بیننده از مواجهه با عکس مورد نظر است تا در مشتری احساس نیاز و خرید ایجاد کنند؛ بر این اساس عکاسان تبلیغاتی با هنر خود از طریق رنگ، نور و قاب بندی، مشتری را جذب میکنند.
البته معمولا از عکاسی تجاری به عنوان عکاسی تبلیغاتی یاد میشود، اما این دو با هم متفاوت هستند.
هر دو عکاسی تجاری و عکاسی تبلیغاتی به منظور تبلیغات مورد استفاده قرار میگیرند و این مدل عکاسی با سایر انواع عکاسی فرق دارد.
عکاسانی که به کار تصویربرداری و عکاسی تجاری مشغولند اصولا از ساختمانها، کالاها، محصولات و مناظر عکس میگیرند و از تصاویری که به ثبت میرسانند برای فروش استفاده میکنند. در عکاسی تجاری، تمام تصویر به محصول مورد نظر اختصاص دارد، در حالیکه در عکاسی تبلیغاتی اینگونه نیست.
یکی از تفاوتهای عکس تجاری با عکس تبلیغاتی برای رساندن منظور و هدفشان است. هدف عکاسی تجاری، ثبت ماهیت محصولات به بهترین شکل ممکن است؛ اما هدف عکاسی تبلیغاتی، ترغیب بیننده به خرید محصول است.
در عکاسی تجاری تلاش این است که همهی عناصر تصویر حواس بیننده را جذب کنند، حتی نورپردازی و پس زمینه خنثی هستند.
اما در عکاسی تبلیغاتی هدف فقط دیده شدن محصول نیست، بلکه برانگیختن احساس و هیجان در بیننده اهمیت دارد؛ بر این اساس تکنیکهای عکاسی تبلیغاتی از عکاسی تجاری متفاوت است.
عکاسان تبلیغاتی آزادی عمل بیشتری برای نمایش محصولات، سرویسها و ایدهها دارند، در حالی که عکاسان تجاری لازم است یک سری قواعد را در دستور کار خود قرار دهند؛ مثلا نمیتوانند از نور خیره کننده استفاده کند زیرا ظاهر محصول را تحت تاثیر قرار میدهد. اما عکاسان تبلیغاتی معمولا از رنگهای شارپ و تند، نورپردازیهای متفاوت و کنتراست سایه و نور استفاده میکنند.

در نهایت عکسهای تجاری اصولا برای خرده فروشی مورد استفاده قرار میگیرند در حالی که جذب مخاطب جدید از اهداف عکاسی تبلیغاتی به شمار میرود.
نکاتی که برای عکاسی تبلیغاتی باید رعایت کنید:
- با مشتری مفصل صحبت کنید و نظرش را دربارهی نوع محصول و نتیجهای که قرار است بگیرید بپرسید؛ چرا که باید از هدف تصاویر، نوع محصول، نوع تصویر مدنظر و پیام آن آگاه باشید.
- عکاسی یک کار تیمی است و نیاز به مدل، نور مناسب، طراح، گرافیست، ابزار تخصصی دارد.
- برای کارتان برنامهریزی کنید؛ اگر بدون برنامه شروع به کار کنید، ممکن است به مشکل بخورید.
اما در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که عکسهای تبلیغاتی و همینطور عکاسی تبلیغاتی هدفشان جذب مشتری است و تصویر باید بیشتر از خود محصول جذاب باشد. بر این اساس رعایت نکاتی که در بالا گفته شد بسیار مهم است و عکاس باید از تجهیزات و تکنیکهای مناسبی استفاده کند تا نتیجهی عکاسی همان شود که مشتری میخواهد.