مقایسه ایکس‌باکس سری ایکس و اس

مقایسه ایکس‌باکس سری ایکس و ایکس‌باکس سری اس

پول کمتر یا قدرت بیشتر؛ انتخاب شما کدام است؟

1%
  • 0/10
مقایسه ایکس‌باکس سری ایکس و ایکس‌باکس سری اس ۲ ۲۱ شهریور ۱۳۹۹ مقالات جانبی (گیم) کپی لینک

زمان چندان زیادی به شروع نسل نهم صنعت بازی‌های ویدیویی باقی نمانده و در این مقاله به مقایسه قابلیت‌ها و مشخصات فنی دو کنسول جدید ردموندی‌ها یعنی ایکس‌باکس سری ایکس و ایکس‌باکس سری اس می‌پردازیم.

از سال‌های گذشته، گمانه‌زنی‌ها و حرف‌وحدیث‌های فراوانی در رابطه با کنسول‌های نسل نهم به گوش رسیده است. در خصوص پلتفرم‌های جدید ردموندی‌ها، از مدت‌ها پیش برخی‌ها بر این باور بودند که مایکروسافت برای تصاحب بازار بازی‌ها در نسل نهم، دو کنسول مختلف روانه بازار می‌کند که یکی از آن‌ها روی قدرت و سرعت بیشتر تمرکز کرده و دیگری به عنوان نماینده ارزان‌تر ایکس‌باکس، با قیمتی عالی و مقرون به صرفه تقدیم بازیکنان خواهد شد. پیش‌تر، مدل قدرتمند کنسول جدید مایکروسافت به آناکوندا معروف بود که بعدها با معرفی رسمی ردموندی‌ها، تحت عنوان ایکس‌باکس سری ایکس شناخته شد. در طرف دیگر، گروهی نام رمزی لاکهارت را به مدل ارزان‌تر اختصاص داده بودند که به مرور، شایعه‌هایی مبنی بر عرضه‌ی این دستگاه با نام ایکس‌باکس سری اس قوت گرفت. در همین راستا، سرانجام کمپانی مایکروسافت چند روز پیش با تایید تمامی شایعه‌ها، رسما از مدل ارزان‌تر و کوچک‌تر ایکس‌باکس جدید یعنی Xbox Series S پرده برداشت که قیمت عالی آن در کنار مشخصات فنی نسبتا قدرتمند و ابعاد فوق‌العاده کوچک، ارزش خرید خوبی به آن داده است.

حال در این مقاله، قصد داریم تا مشخصات فنی و برخی از ویژگی‌ها و قابلیت‌های این دو کنسول نسل نهم مایکروسافت را با یکدیگر مقایسه کنیم. از این رو، ابتدا نگاهی به سخت‌افزارهای به‌کار رفته در این دو پلتفرم می‌اندازیم:

مشخصات فنیایکس‌باکس سری ایکسایکس‌باکس سری اس
پردازنده مرکزی (CPU)هشت هسته سفارشی AMD Zen 2هشت هسته سفارشی AMD Zen 2
فرکانس پردازنده۳.۶ تا ۳.۸ گیگاهرتز ۳.۴ تا ۳.۶ گیگاهرتز
پردازنده گرافیکی (GPU)AMD RDNA 2 (سفارشی)AMD RDNA 2 (سفارشی)
واحد پردازشی۵۲۲۰
قدرت GPU۱۲.۵ ترافلاپس۴ ترافلاپس
نوع تراشههفت نانومتری سفارشیهفت نانومتری سفارشی
میزان رم۱۶ گیگابایت۱۰ گیگابایت
نوع حافظه رمGDDR6 GDDR6
پهنای حافظه رم560 GB/s و 336 GB/s224 GB/s و 56 GB/s
هدف عملکرد4K و نرخ ۶۰ تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه1440p و نرخ ۶۰ تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه
فضای ذخیره‌سازییک ترابایت SSD۵۱۲ گیگابایت SSD
نوع هاردPCle Gen 4 NVMePCle Gen 4 NVMe
ارتقای فضای ذخیره‌سازیاکسپنشن ۱ ترابایتیاکسپنشن ۱ ترابایتی
پشتیبانی از نسل گذشتهتجهیزات ایکس‌باکس وانتجهیزات ایکس‌باکس وان
دیسک درایو4K UHD Blu-rayفاقد دیسک درایو (فقط دیجیتالی)
خروجی تصویرHDMI 2.1HDMI 2.1
قیمت۴۹۹ دلار۲۹۹ دلار

در جدول فوق، نگاهی سریع و اجمالی به مشخصات فنی دو کنسول ایکس‌باکس سری ایکس و ایکس‌باکس سری اس انداختیم. از مهم‌ترین تفاوت این دو دستگاه، می‌توان به پردازنده‌های گرافیکی اشاره کرد که اگرچه هر دو از تراشه‌ی AMD RDNA 2 شخصی‌سازی شده بهره می‌برند، لیکن سری ایکس به خاطر داشتن ۵۲ واحد پردازشی (محاسباتی) و فرکانس ۱.۸۲۵ گیگاهرتزی، قادر به تولید ۱۲.۱۵ تریلیون نقطه شناور در ثانیه است که به عبارت ساده‌تر، توانی معادل با ۱۲.۵ ترافلاپس دارد. این در حالی است که تراشه‌ی گرافیکی ایکس‌باکس سری اس صرفا بیست واحد پردازشی داشته که با فرکانس ۱.۵۶۵ گیگاهرتزی، توانایی ۴ ترافلاپس را دارد.

اختلاف ۸.۵ ترافلاپس پردازنده گرافیکی و تفاوت در حافظه‌ی رم؛ سری ایکس از لحاظ قدرت بی‌رقیب است!

دیگر تفاوت عمده‌ی این دو دستگاه به مشخصات فنی حافظه‌ی رم مربوط می‌شود. بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی کمپانی مایکروسافت، ایکس‌باکس سری ایکس که به رم ۱۶ گیگابایتی از نوع GDDR6 مجهز شده که ۱۰ گیگابایت آن پهنای حافظه 560 GB/s و ۶ گیگابایت آن هم پهنای 336 GB/s دارد. در پی استفاده از این سخت‌افزار قدرتمند، دستگاه از قابلیتی به نام Quick Resume پشتیبانی می‌کند که به لطف آن، به سرعت و در کسری از ثانیه می‌توانید میان بازی‌های مورد نظر خود سوییچ کنید و آن‌ها را از همان جایی که متوقف کرده بودید، ادامه دهید. قابلیتی که صرفا کنسول ایکس‌باکس سری ایکس از آن بهره می‌برد.

در طرف مقابل، مایکروسافت حافظه‌ی رم ۱۰ گیگابایتی از نوع GDDR6 برای نماینده‌ی ارزان قیمت خود در نسل نهم یعنی ایکس‌باکس سری اس در نظر گرفته که هشت گیگابایت آن پهنای حافظه 224 GB/s و دو گیگابایت آن هم پهنای 56 GB/s دارد. بدین ترتیب، از آنجا که مشخصات گفته شده هم از لحاظ حافظه و هم از لحاظ پهنا تفاوت فاحشی با مدل ایکس دارد، اگر به دنبال خرید مدل سری اس هستید، باید به کلی قید قابلیت Quick Resume و سوییچ بدون وقفه میان بازی‌ها را بزنید!

علاوه بر این‌ها، از آنجا که ایکس‌باکس سری ایکس به دیسک درایو 4K UHD Blu-ray مجهز است، خریداران کنسول بدون هیچ محدودیتی، بسته به سلیقه خود می‌توانند نسخه‌ی دیجیتالی و یا فیزیکی بازی‌ها را تهیه کنند. اما، در طرف مقابل شرایط کمی متفاوت بوده، چرا که مدل سری اس به خاطر کاهش هزینه‌ها و همچنین کاهش ابعاد دستگاه، فاقد درایو نوری بوده و بازیکنان صرفا با خرید نسخه‌ی دیجیتالی و یا استفاده از سرویس اشتراکی گیم پس می‌توانند از تجربه‌ی عناوین ویدیویی لذت ببرند.

میزان حافظه‌ی ذخیره‌سازی از دیگر تفاوت‌های دو مدل سری ایکس و اس به شمار می‌رود. به بیان دقیق‌تر، Xbox Series X به حافظه‌ی یک ترابایتی SSD شخصی‌سازی‌شده از نوع NVME مجهز بوده که سرعت خواندن محتوای فشرده و غیرفشرده به ترتیب برابر با ۴.۸ و ۲.۴ گیگابایت بر ثانیه اعلام شده است. در کنار این هارد، کاربران به لطف کارت‌های اکسپنشن می‌توانند فضای ذخیره‌سازی کنسول را تا یک ترابایت دیگر نیز افزایش دهند که در این صورت، بی‌شک حافظه‌ی دو ترابایتی برای نصب و تجربه‌ بازی‌ها مشکل و محدودیتی برای بازیکنان ایجاد نخواهد کرد.

هارد SSD هر دو کنسول از لحاظ مشخصات فنی و سرعت مطالعه تفاوتی با یکدیگر ندارند؛ اختلاف بر سر فضای ذخیره‌سازی است!

این در حالی است که مایکروسافت برای کاهش چشم‌گیر هزینه‌ها، از هارد ۵۱۲ گیگابایتی SSD شخصی‌سازی شده از نوع NVME  برای مدل سری اس استفاده کرده است. اگرچه سرعت خواندن هر دو محتوای فشرده و غیرفشرده این هارد تفاوتی با مدل Series X ندارد، اما باید در نظر داشته باشید که ایکس‌باکس سری اس فاقد درایو نوری بوده و فقط قادر به اجرای نسخه‌ی دیجیتالی بازی‌ها است. از این رو، به نظر می‌رسد که فضای ۵۱۲ گیگابایتی کنسول برای آن دسته از بازیکنانی که قصد دارد بازی‌های زیادی را روی کنسول خود نصب داشته باشند، کمی دردسرساز خواهد بود. البته، خوشبختانه پشتیبانی دستگاه از کارت‌های اکسپنشن رسما تایید شده و این افراد با تهیه‌ی هاردهای اکسترنال، می‌توانند مشکل کمبود فضای ذخیره‌سازی کنسول خود را برطرف کنند.

از لحاظ عملکرد، ردموندی‌ها بر این باورند که ایکس‌باکس سری ایکس به لطف سخت‌افزار قدرتمند خود، به راحتی می‌تواند بازی‌های مختلف را در رزولوشن 4K واقعی و نرخ ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا کند. جالب‌تر اینکه این غول صنعت بازی‌های ویدیویی مدعی است که هر از چند گاهی شاهد اجرای بازی‌ها در نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه روی این کنسول نیز خواهیم بود که تحقق این موضوع بی‌شک وابسته به استودیو و تیم سازنده عناوین است. مدل ارزان قیمت ایکس‎‌باکس جدید نیز قادر به اجرای بازی‌ها در وضوح تصویر 1440p و نرخ ۶۰ تا ۱۲۰ فریم بر ثانیه است. هرچند، این کنسول قدرت اجرای عناوین در کیفیت 4K را خواهد داشت، با این تفاوت که وضوح تصویر به صورت نرم‌افزاری به این رزولوشن آپ‌اسکیل (مقیاس) می‌شود. بر این اساس، می‌توان ادعا کرد که مدل سری ایکس برای نمایشگرهای 4K و مدل سری اس برای سایر نمایشگرها گزینه‌ی مناسبی خواهد بود.

تفاوت عملکردها؛ نرخ فریم‌ها یکسان اما سری ایکس رزولوشن 4K را هدف قرار داده، سری اس وضوح تصویر 1440p

در بخش پشتیبانی از نسل گذشته، خوشبختانه هیچ تفاوتی میان دو مدل مذکور به چشم نمی‌خورد و کاربران هر دو کنسول در زمان عرضه می‌توانند به هزاران بازی ایکس‌باکس وان، ایکس‌باکس 360 و ایکس‌باکس اورجینال دسترسی داشته باشند. همچنین، هر دو مدل از تجهیزات ایکس‌باکس وان از جمله کنترلر پشتیبانی می‌کنند. از لحاظ ابعاد، گفتنی است که مدل Series S کوچک‌ترین عضو خانواده ایکس‌باکس لقب گرفته که سایز آن چیزی در حدود ۶۰ درصد کوچک‌تر از سری ایکس است.

با وجود همه‌ی این تفاسیر، هیچ شکی نیست که برچسب قیمت دستگاه یکی از مهم‌ترین فاکتورها برای خرید کنسول نسل بعدی برشمرده می‌شود. در حالی که مدل سری ایکس در بحث عملکرد و مشخصات فنی یک سر و گردن از نماینده ارزان قیمت ردموندی‌ها در نسل نهم بالاتر بوده، اما موضوع در بحث قیمت‌گذاری به کلی متفاوت است! این مدل قرار است با قیمت ۴۹۹ دلار روانه بازار شود و این در حالی است که سری اس فقط و فقط با قیمت ۲۹۹ دلار (هم‌قیمت کنسول‌های نسل هشتم) پا به عرصه رقابت‌ها می‌گذارد.

برخلاف نسل‌های گذشته، شرکت مایکروسافت این بار برای تهیه‌ی کنسول جدید دو حق انتخاب برای بازیکنان و هواداران خود فراهم کرده است. مهم‌ترین برگه برنده‌ی ایکس‌باکس سری ایکس، قدرتمند خیره‌کننده آن بوده که برای عاشقان و بازیکنان حرفه‌ای، بی‌شک انتخابی عالی خواهد بود. در طرف مقابل، قیمت ارزان‌تر، ابعاد کوچک و سرویس قوی گیم پس، ارزش خرید مدل سری اس را به شدت بالا برده و این کنسول برای افرادی که به دنبال صرف هزینه‌ی کمتری هستند، گزینه‌ی بسیار خوبی است. با توجه به شرایط کنونی کشور ما، به راحتی می‌توان گفت که سری اس فعلا راه مناسبی برای ورود به نسل نهم به نظر می‌رسد.

لازم به ذکر است که دو کنسول ایکس‌باکس سری ایکس و ایکس‌باکس سری اس در روز ۲۰ آبان ماه سال جاری (مصادف با دهم ماه نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی)‌ به بازار عرضه می‌شوند. به علاوه، علاقه‌مندان از تاریخ یکم مهر (۲۲ سپتامبر) می‌توانند برای پیش خرید هر دو مدل اقدام کنند. گفته شده که پیش فروش دستگاه‌ها از طریق فروشگاه رسمی مایکروسافت و سایر خرده‌فروشان معروف دنیا از جمله آمازون صورت خواهد گرفت.

در آخر، نظر شما در رابطه با ایکس‌باکس سری ایکس و ایکس‌باکس سری اس چیست؟ با توجه به تفاوت‌ها، شما کدام کنسول را ترجیح می‌دهید؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments