ربات‌ها انسان‌ها
1%
  • 0/10

تنبلی اجتماعی؛ بلایی که ربات‌ها در محیط کار بر سر انسان‌ها می‌آورند

ربات‌های فعال، انسان‌های تنبل!

تنبلی اجتماعی؛ بلایی که ربات‌ها در محیط کار بر سر انسان‌ها می‌آورند ۰ ۲۹ مهر ۱۴۰۲ علم و فناوری کپی لینک

اینطور که به نظر می‌رسد انسان‌ها با علم بر اینکه ربات‌ها اکثر کارهای سنگین را انجام می‌دهند، بیشتر از قبل از زیر کارهای سنگین در می‌روند.

در حالی که نگرانی‌های زیادی در مورد ربات‌ها، هوش مصنوعی و اتوماسیون عمومی به جای نیروی کار وجود دارد که معقول هم است، اما این فناوری‌ها همچنین به دلیل توانایی بالا در افزایش کارهای انسانی نیز تحسین شده‌اند. اما یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که برخی از انسان‌ها وقتی اعتقاد دارند همکارانشان، از جمله ربات‌ها، کارهای سنگین را انجام می‌دهند، در کارهای خود تلاش کمتری می‌کنند. این پدیده به نام «تنبلی اجتماعی» یا «سستی اجتماعی» شناخته می‌شود و در واقع اتفاقی است که در نتیجه‌ی تلفیق زندگی با ربات‌ها و هوش مصنوعی رخ داده است.

سستی اجتماعی وقتی رخ می‌دهد که کسی صرفا به این خاطر که همکارش کاری را انجام می‌دهد، در انجام وظایف خود کمکاری یا سستی کند. به عبارتی دیگر، این یعنی وقتی شما بدانید کسی وجود دارد که می‌تواند کارها را خیلی دقیق و بدون کوچک‌ترین اشتباهی انجام دهد، دیگر خیلی روی وظایفی که متعلق به خودتان هست، تلاش نمی‌کنید. محققان دانشگاه فنی برلین به دنبال بررسی این بودند که آیا انسان‌ها در کار با ربات‌ها نیز دچار سستی اجتماعی می‌شوند یا خیر که نتیجه‌ی جالبی هم رقم خورد.

دیتلیند هلن سیمک، اولین نویسنده‌ی مقاله در رابطه با روباتیک و هوش مصنوعی می‌گوید:

کار تیمی می‌تواند افراد را به درست کار کردن ترغیب کند، اما ممکن است به از دست دادن انگیزه هم منجر شود چرا که مشارکت فردی به اندازه‌ای که باید، قابل لمس و دیدن نیست. ما علاقه داشتیم ببینیم آیا می‌توانیم این تأثیرات انگیزشی را در مواقعی که ربات‌ها به عنوان همکار انسان‌ها فعالیت می‌کنند، در افراد ببینیم یا خیر.

در این مطالعه، محققان از ۴۲ نفر خواستند تا به مدت ۹۰ دقیقه به یک مدار الکتریکی نگاه و مشکلات آن را پیدا کنند. تصاویر تار بودند ولی افراد می‌توانستند با نگه داشتن یک ابزار ماوس روی آن‌ها، شفاف‌شان کنند. این به محققان اجازه داد تا روی نگاه و حرکات شرکت‌کنندگان روی مدارها نظارت داشته باشند.

به نیمی از شرکت‌کنندگان اطلاع داده شد که تخته‌های مداری آن‌ها قبلاً توسط یک ربات به نام پاندا بررسی شده‌اند؛ رباتی که هم می‌شد صدایش را شنید هم این افراد قبلا با آن تعامل داشتند و آن را دیده بودند.

ابتدا به نظر می‌رسید که تفاوتی بین دو گروه وجود ندارد چرا که هر دو گروه مدت زمان مشابهی را برای یافتن اشتباهات روی مدار الکتریکی صرف کرده بودند. با این حال، وقتی محققان به دقت نرخ خطاهای شرکت‌کنندگان را بررسی کردند، متوجه شدند که کسانی که با پاندا کار می‌کردند، بعد از دیدن اینکه این ربات با موفقیت خطاهای زیادی را نشان داده بود، کمترین خطاها را یافته‌اند. در واقع می‌توان از این پدیده به عنوان «نگاه کردن اما ندیدن» یاد کرد؛ جایی که فرد به وابسته بودن به چیزی عادت می‌کند و کار کمتری انجام می‌دهد که در این مورد، آن چیز ربات پاندا بود.

از شرکت‌کنندگان همچنین خواسته شد تا عملکرد خود را ارزیابی کنند. آن‌ها بر این باور بودند که دقت زیادی را صرف پیدا کردن اشتباهات روی مدار کرده‌اند، درست به اندازه‌ی همان گروهی که اصلا روحشان از بررسی پاندا خبر نداشت، اما به صورت ناخودآگاه، اینطور تصور کردند که پاندا قطعا در یافتن اشتباهات خطایی نداشته است.

به عبارتی دیگر، آن‌ها معتقد بودند چون ربات پاندا وظیفه‌ی عیب‌یابی را بر عهده داشت، قطعا توانست بدون هیچ مشکلی تمام ایرادهای آن مدار را شناسایی کرده و برطرف کند. به همین خاطر به خود زحمت این را ندادند که خیلی درگیر یافتن اشتباهات شوند.

دکتر لیندا اُنناس، نویسنده این مطالعه می‌گوید:

ردیابی کردن محلی که یک فرد به آن نگاه می‌کند زیاد سخت به نظر می‌رسد؛ این سخت است که بفهمیم آیا اطلاعات بصری به اندازه کافی در سطح ذهنی پردازش می‌شوند یا خیر.

نگرانی‌های زیادی بعد از اتمام این مطالعه به وجود آمد از این بابت که نکند در فضاهای کاری دیگر هم چنین احمال‌کاری‌هایی از سوی انسان‌ها به خاطر وجود ربات‌ها وجود داشته باشد. چنین کم‌کاری‌هایی ممکن است پیامدهای ایمنی محیط کار را تحت تأثیر قرار دهد، به ویژه در شیفت‌های بلند‌مدت؛ یعنی زمانی که وظایف به صورت روتین‌وار انجام می‌شوند و در محیط کار کمترین نظارت و بازخورد ارائه می‌شود. در چنین محیطی، احتمال اینکه انگیزه‌ی افراد کاهش پیدا کند محتمل‌تر است.

در کلیه زمینه‌های تولید، به ویژه در زمینه‌های مرتبط با ایمنی که دوبار چک کردن کارها رایج است، اگر به خاطر وجود ربات‌ها، دقت انسان‌ها یا مسئولیت‌پذیری آن‌ها کاهش پیدا کند می‌تواند پیامدهای خطرناکی را به دنبال داشته باشد. موضوعی که حتما باید با افزایش نظارت‌ها و سخت‌گیری‌ها، فکری به حالش شود.

البته در این متن نیامده گروه کنترل، یعنی گروهی که اصلا از هیچ چیزی خبر نداشتند چه عملکردی در یافت اشتباهات روی مدار داشتند اما اینطور که به نظر می‌رسد، احمال‌کاری گروهی که به آن‌ها در رابطه با ربات پاندا گفته شد، قطعی بود.



نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments