راهنمای خرید سیستم

راهنمای خرید سیستم گیمینگ میان‌رده | یک PC مقرون به‌صرفه جمع کنید!

نه خیلی زیاد، نه خیلی کم

1%
  • 0/10
راهنمای خرید سیستم گیمینگ میان‌رده | یک PC مقرون به‌صرفه جمع کنید! ۳ ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ آموزش و ترفند کپی لینک

اگر به دنبال جمع کردن یک کامپیوتر میان‌رده با بودجه‌ی متوسط برای تجربه‌ی بازی‌های روز با کیفیت مناسب هستید، با این راهنما در سرگرمی همراه باشید.

در زندگی اگر یک چیز وجود داشته باشد که ما ایرانیان همواره به‌طور مداوم تجربه‌اش می‌کنیم، آن چیز «افزایش قیمت» است. افزایش نرخ ارز و فشارهای اقتصادی خصوصا در چند سال اخیر با شدت بیشتری قدرت خرید مردم را پایین آورده و سبد خرید آنها را، از مایحتاج زندگی گرفته تا وسایل کار و تفریح و سفر، کوچک‌تر کرده است. طبیعتا برای علاقه‌مندان به بازی‌های ویدیویی، جمع کردن کامپیوتر شخصی گران‌ترین راه ممکن برای ورود به دنیای گیم است که در نگاه اول شاید توجیه چندانی نسبت به خرید کنسول‌های بازی با نصف قیمت پی‌سی گیمینگ نداشته باشد، اما پی‌سی گیمر بودن قطعا مزیت‌های خودش را دارد.

خرید سیستمی که بتواند بازی‌ها را با کیفیت خوب اجرا کند هزینه‌بر است، اما از آن سو تهیه‌ی بازی برای این پلتفرم راه‌های ارزان‌تر و آسان‌تری دارد. به لطف فروشگاه‌هایی چون استیم، اپیک گیمز، GOG و… امکان دسترسی به قیمت‌های کمتر (با ترفند‌هایی چون انتخاب ریجن در استیم) و همچنین عناوین رایگانی که روز به روز به تعدادشان اضافه می‌شود وجود دارد. به‌علاوه فراموش نکنیم که کامپیوتر برخلاف کنسول صرفا وسیله‌ی بازی نیست و خریدار با پرداخت هزینه، کارکردهای بسیار بیشتری به دست آورده و یکی از لوازم ضروری منزل را تهیه می‌کند.

راهنمای خرید سیستم میان‌رده برای افرادی است که با بودجه‌ی نه چندان زیاد، در وهله‌ی اول به دنبال کامپیوتری هستند که توان اجرای بازی‌های روز را با کیفیت مناسب داشته باشد. این سیستم قادر خواهد بود بازی‌ها را با کیفیت متوسط یا بالا (بسته به بازی) در وضوح ۱۰۸۰p اجرا کند و از پس وظایفی چون کارهای گرافیکی و رندرینگ متوسط و همچنین برنامه‌نویسی بربیاید. سیستم پیشنهادی ما برای کارهای روزمره مانند تماشای ویدیو، گوش دادن به موسیقی و کار با نرم‌افزارهایی چون آفیس و فتوشاپ بسیار مناسب است.

  • CPU
    CPU ۶.۵۰۰.۰۰۰ تومان

    AMD Ryzen 5 3600

  • VGA
    VGA ۸.۶۰۰.۰۰۰ تومان

    ASUS TUF GTX 1650 OC Edition 4GB GDDR5

  • Motherboard
    Motherboard ۳.۴۰۰.۰۰۰ تومان

    ASUS TUF B450-PLUS GAMING

  • RAM
    RAM ۳.۲۰۰.۰۰۰ تومان

    Geil Evo Potenza 2 x 8GB 3200 Mhz CL16

  • HDD
    HDD ۱.۱۰۰.۰۰۰ تومان

    Western Digital Blue 7200 RPM 1TB

  • SSD
    SSD ۱.۱۰۰.۰۰۰ تومان

    ADATA SU750 SATA 3.0 256GB

  • PSU
    PSU ۲.۰۰۰.۰۰۰ تومان

    Green GP550-UK Plus

  • Case
    Case ۱.۸۲۰.۰۰ تومان

    Green ARIA

  • CPU Cooler
    CPU Cooler ۲.۴۵۰.۰۰ تومان

    Thermaltake UX200

پردازنده

CPU منتخب ما برای سیستم پیشنهادی، یکی از بهترین مدل‌های میان‌رده‌ی شرکت AMD است که در بازه‌ی قیمتی خود حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. دوره‌ای که تیم قرمز در تقریبا هیچکدام از رده‌های مختلف پردازنده در مقابل اینتل حرفی برای گفتن نداشت، مدت‌هاست که گذشته و مهم‌ترین علت این اتفاق، معماری فوق‌العاده‌ی Zen است. شاید Ryzen 5 3600 در رنج میان‌رده قرار بگیرد، اما مشخصات فنی‌اش گویای قدرت بالای آن هستند: ۶ هسته و ۱۲ رشته‌ی پردازشی که با فرکانس پایه‌ی ۳.۶ گیگاهرتزی کار می‌کند و با بوست به ماکزیمم فرکانس ۴.۳ گیگاهرتز می‌رسد. به لطف سخاوتمندی AMD در آنلاک گذاشتن CPUهای خود (برعکس اینتل)، به راحتی می‌توان 3600 را اورکلاک کرد و لیتوگرافی ۷ نانومتری این پردازنده، مصرف انرژی و تولید حرارت کمتر آن را هم تضمین می‌کند. قدرت 3600 تنها دلیل ما برای انتخاب آن نیست؛ سوکت AM4 پشتیبانی کاملی از تمام نسل‌های پردازنده‌های رایزن تاکنون دارد که این نکته، دستتان را برای ارتقای CPU در آینده، بدون نیاز به تعویض مادربرد باز می‌گذارد. وجود خنک‌کننده‌ی Wraith Stealth در جعبه‌ی محصول، پشتیبانی از حافظه DDR4-3200 دوکاناله و قیمت مناسب، این پردازنده را به پکیج ایده‌آلی بدل می‌کند که در رنج خود بی‌رقیب است.

کارت گرافیک

در حال حاضر انتخاب کارت گرافیک مناسب با بودجه متوسط یا کم به شکل طعنه‌آمیزی آسان است. نه از این جهت که تنوع محصول در بازار بالا بوده و قیمت‌ها مناسب هستند؛ اتفاقا برعکس! اوضاع بازار کارت گرافیک به طرز فجیعی وخیم شده و این یعنی افراد با این بودجه انتخاب‌های بسیار محدودی دارند. عادت نداریم برای برای سیستم‌های متوسط چیزی غیر از مدل‌های خوش‌قیمت AMD پیشنهاد دهیم، اما فعلا تیم سبز گزینه‌ی بهتری است. کارت‌های AMD مدت‌هاست که به دلیل کارایی بالایشان در ماینینگ رمزارزها کمیاب شده‌اند یا قیمت‌های فضایی دارند. از این سو انتخاب ما GTX 1650 از انویدیاست. 1650 شاید ارزان‌ترین گزینه‌ی حال حاضر بازار ایران باشد که از پس بازی‌های روز بربیاید و از طرفی جیبتان را سوراخ نکند. خوشبختانه این کارت آنقدر قوی هست که بازی‌های فعلی و نسل هشتم را با تنظیمات متوسط به بالا در وضوح 1080p اجرا کند، اما نمی‌توان توقع داشت از پس حداکثر تنظیمات گرافیکی و فریم ریت‌های بالا بربیاید. اگر شرایط فعلی در بازار برقرار نبود می‌توانستیم جایگزین‌های متعددی برای این کارت پیشنهاد بدهیم؛ از جمله RX 580، RX 5500XT و GTX 1660، اما کم‌یابی یا اختلاف قیمت چشم‌گیر این مدل‌ها با 1650 که هیچ تناسبی با تفاوت قدرتشان ندارد، دستمان را بسته است.

ASUS TUF GTX 1650 OC Edition 4GB GDDR5

مادربرد

انتخاب پلتفرم AMD برای کامپیوتر در حال حاضر کار هوشمندانه‌ایست. نه تنها پردازنده‌های این شرکت در رده‌های مختلف ارزش خرید بسیار زیادی دارند، بلکه آپشن‌هایی ارائه می‌دهند که در تیم رقیب یافت نمی‌شود. همانطور که در بخش پردازنده گفتیم، سوکت AM4 از اولین نسل رایزن تا جدیدترین آن که سری ۵۰۰۰ است، پشتیبانی می‌کند و این دستتان را برای ارتقای آسان پردازنده باز می‌گذارد. یکی از مزیت‌های بزرگ پلتفرم رایزن، پشتیبانی از PCIe 4.0 است که البته به سبب جدید بودن آن، فعلا در قطعات گران‌قیمت و بالارده یافت می‌شود. مادربردهای خوش‌قیمت سری B انتخاب مناسبی برای سیستم‌های میان‌رده هستند. مشخصا مدل B450-Plus Gaming از ایسوس، گزینه‌ای بسیار خوش‌ساخت با امکانات مناسب است که به لطف کیفیت بالای کانکتورها، ماسفت‌ها و خازن‌ها، دوام زیادی برای استفاده‌های طولانی‌مدت خواهد داشت. علی‌رغم اینکه چیپ‌ست B550 هم در بازار موجود است، ترجیح دادیم مدل قدیمی‌تر را پیشنهاد بکنیم؛ عمده‌ی تفاوت سری B550 در B450 به پشتیبانی از رابط PCIe 4.0 برمی‌گردد که قطعات سازگار با آن بسیار گران هستند. اگر می‌خواهید کامپیوترتان را در آینده تقویت کنید، مادربردهای B550 گزینه‌ی مناسب‌تری‌اند اما در غیر این صورت ارزش هزینه‌ی بیشتر را ندارند.

رم

یکی دیگر از مزیت‌های پلتفرم AMD اینجا خودش را نشان می‌دهد. پردازنده‌ی Ryzen 5 3600 قادر است از حافظه‌ی DDR4 با حداکثر فرکانس ۳۲۰۰ تا حجم ۱۲۸ گیگابایت پشتیبانی کند. ترکیب این پردازنده با مادربرد TUF B450-Plus Gaming اجازه می‌دهد با کمک پروفایل XMP، از حداکثر سرعت ماژول‌های ۳۲۰۰ مگاهرتزی بهره ببرید. مدل موردنظر ما، ماژول‌های دو‌گانه‌ی Evo Potenza از شرکت گِیل (Geil) با ظرفیت جمعا ۱۶ گیگابایت است که این روزها برای تجربه‌ی تمام بازی‌ها مقدار لازم و کافیست. واقعیت آن است که تفاوت رم‌های مختلف از برندهای معتبر مانند گیل، کورسیر، هایپرایکس و… که مشخصات مشابهی دارند، اصلا محسوس نیست و تفاوت‌ها به مواردی چون نوع خنک‌کنندگی ماژول (هیت‌سینک) و نورپردازی RGB برمی‌گردد. اگر اصرار به خرید رم RGB دارید، مدل HyperX Fury 2x8GB 3200 CL16 گزینه‌ی مناسب و خوش‌قیمتی است.

HyperX Fury 3200 Mhz 2 x 8GB CL16

هارد دیسک

انتخاب یک گزینه‌ی مناسب برای فضای ذخیره‌سازی چندان چالش برانگیز نیست. برند وسترن دیجیتال سال‌هاست که برای خریداران کامپیوترهای شخصی گزینه‌‌ی استاندارد محسوب می‌شود و محصولات آن هم کیفیت بسیار خوبی دارند. مدل Blue یکی از شناخته‌شده‌ترین هارد دیسک‌های این شرکت بوده که از سرعت و قیمت مناسبی برای سیستم‌های میان‌رده برخوردار است. فقط توجه داشته باشید که مدل بلو در دو نوع ۵۴۰۰ و ۷۲۰۰ دوربردقیقه در بازار پیدا می‌شود که توصیه می‌کنیم مدل سریع‌تر را خریداری کنید.

درایو SSD

درایوهای پرسرعت SSD دیگر آن گزینه‌های گران‌قیمت و لاکچری گذشته نیستند. حتی با این وجود که تفاوت قیمت آنها با هارد دیسک هنوز هم زیاد است، اما اثر قابل لمسی که در عملکرد سیستم می‌گذارند باعث می‌شوند از خیرشان نگذریم. اگر دست خودمان بود، تمام فضای ذخیره‌سازی سیستم را با SSD پر می‌کردیم، اما از آنجا که این راهنمای خرید سیستم میان‌رده است، باید به یک درایو کم‌حجم اقتصادی قناعت کنیم، اگرچه همان هم تاثیر بسیار زیادی در سرعت بالا آمدن سیستم و اجرای برنامه‌های سیستمی و ویندوز دارد. مدل ۲۵۶ گیگابایتی SU750 از برند Adata گزینه‌ی مناسبی است. این درایو از نوع SATA 3.0 بوده که سرعت خواندن و نوشتن کمی بیش از ۵۰۰ مگابایت برثانیه دارد. ۲۵۶ گیگابایت قطعا برای نصب ویندوز و برنامه‌های لازم کافی است و فضای خوبی هم برای نصب چندین برنامه‌ی سنگین مانند ادوبی پریمیر و فتوشاپ باقی می‌گذارد که سرعت کارکردشان چندین برابر خواهد شد.

ADATA SU750

منبع تغذیه

افراط و تفریط نکردن در انتخاب منبع تغذیه یا پاور مسئله‌ی مهمی است. خرید پاوری که توان کافی برای تامین برق کامپیوتر را ندارد می‌تواند آسیب جدی به قطعات بزند. از آن سو انتخاب پاورهایی که بیش از حد مورد نیاز سیستم توان دارند، پول دور ریختن است. در فضای وب محاسبه‌گرهای زیادی وجود دارد که توان موردنیازتان را برحسب مدل دقیق قطعات سیستم حساب می‌کنند. برای سیستم پیشنهادی ما، توان ۵۰۰ الی ۵۵۰ وات مقدار مناسبی است. هر منبع تغذیه‌ای مقداری هدر رفت انرژی دارد که برچسب 80 Plus آن را مشخص می‌کند. بدون آنکه بخواهیم سرتان را با شیوه‌ی محاسبه‌ی بهینگی پاور درد بیاوریم، اشاره می‌کنیم که مدل‌های Gold یا نهایتا Bronze برای سیستم‌های میان‌رده مناسب هستند. این پاورها طول عمر مناسبی دارند و در انواع و اقسام توان‌های مختلف یافت می‌شوند. نکته‌ی مهم دیگر در انتخاب پاور، ماژولار بودن یا نبودن آن است. پاورهای ماژولار دارای سیم‌ها و کابل‌های ثابتی‌اند که به بدنه چسبیده‌اند؛ درست برعکس پاورهای ماژولار که کابل‌های آن کاملا قابل جدا شدن هستند. یک نوع نیمه ماژولار هم وجود دارد که فقط برخی کابل‌های اصلی (معمولا کابل مادربرد و پردازنده) در آن‌ها ثابت است. طبیعتا پاورهای ماژولار برای مدیریت کابل بهتر هستند، اما قیمت بیشتری هم دارند.

منبع تغذیه‌ی GP550A-UK Plus گزینه‌ی باکیفیت و مقرون به صرفه‌ای برای سیستم‌های میان‌رده است. این پاور غیرماژولار با استاندارد طلایی، بازدهی ۹۰ درصدی ارائه می‌کند و توان آن برای تغذیه‌ی سیستم شما کاملا مناسب خواهد بود. پاور گرین طراحی چشم‌نوازی هم دارد که می‌تواند جلوه‌ی خوبی به کیس ببخشد.

کیس

به عقیده‌ی ما هیچ قطعه‌ای در فهرستی که برای راهنمای خرید سیستم تدارک دیده‌ایم، به اندازه‌ی کیس قیمت غیرواقعی و غیرمنصفانه ندارد. افزایش قیمت کیس، که زمانی یکی از ارزان‌ترین آیتم‌های لیست خرید کامپیوتر بود، در چند سال اخیر حیرت‌انگیز بوده و حالا باید تا حد و حدود پردازنده و مادربرد برای آن خرج کرد! بخش زیادی از انتخاب کیس به سلیقه برمی‌گردد. این روزها که تب RGB همه‌گیر شده، کیس‌های زیادی همراه با فن و نورپردازی LED پیدا می‌شود. مدل‌های معقول موجود در بازار ایران از لحاظ مشخصات فنی مانند تعداد جایگاه‌های درایو، تعداد فن‌های قابل‌نصب و قابلیت‌های مدیریت کابل تفاوت چندانی ندارند و بیشتر تفاوت آنها به تعداد فن‌های نصب‌شده، نورپردازی RGB و کیفیت بدنه‌ی کیس برمی‌گردد. مدل Aria از گرین کیس مناسبی با قیمت قابل‌قبول است که دو فن ازپیش‌نصب‌شده و نورپردازی RGB دارد. اگر به دنبال مدل ساده‌تر و شکیل‌تری هستید، Master Tech G200 با همین تعداد فن گزینه‌ی مناسبی است. اگر می‌خواهید کیس‌ پرزرق و برق و چشم‌گیری داشته باشید، مدل Griffin G6 با دو فن بزرگ ۲۰۰ میلی‌متری RGB در جلو و یک فن ۱۲۰ میلی‌متری RGB در پشت، انتخاب خوب (و البته گران‌تری) خواهد بود. هر سه این مدل‌ها از درب کناری شیشه‌ای بهره می‌برند که قطعات داخل کیس را به رخ کشیده و جلوه‌ی زیبایی به ستاپ می‌بخشند.

Green Griffin G6
Master Tech G200

خنک‌کننده پردازنده

در یک سیستم میان‌رده که قرار نیست فشار چندانی متحمل شود یا تحت اورکلاک سنگین قرار گیرد، خنک‌کننده‌های مایع چندان معقول به نظر نمی‌رسند و شاید حتی همان کولر داخل جعبه‌ی CPU برایشان کفایت کند. با این حال ما در سیستم پیشنهادی‌مان کولر بادی UX200 از برند Thermaltake را قرار داده‌ایم که با یک فن ۱۲۰ میلی‌متری و هیت‌پایپ‌های ضخیم مسی، سطح بسیار خوبی از خنک‌کنندگی را برای پردازنده‌تان فراهم می‌کند. این مدل مجهز به نورپردازی ARGB هم هست که با کنترلرهای Aura Sync ایسوس سازگار بوده و زیبایی دوچندانی به کیس می‌بخشد.

امیدواریم این راهنمای خرید سیستم برایتان مفید باشد. به خاطر داشته باشید که ما در سرگرمی پاسخگوی هر گونه ابهام شما در این مورد هستیم، پس منتظر نظرات و سوالاتتان خواهیم بود.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

3 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments