میتیور لیک اینتل
1%
  • 0/10

با پردازنده‌های میتیور لیک اینتل آشنا شوید؛ پای هوش مصنوعی به لپ‌تاپ‌ها باز شد

با پردازنده‌های میتیور لیک اینتل آشنا شوید؛ پای هوش مصنوعی به لپ‌تاپ‌ها باز شد ۰ ۲۳ آذر ۱۴۰۲ علم و فناوری کپی لینک

اینتل به تازگی از پردازنده‌های سری میتیور لیک (Meteore lake) خود رونمایی کرده؛ پردازنده‌هایی که هوش مصنوعی را به لپ‌تاپ‌ها می‌آورند.

همانطور که قبلاً اعلام شده بود، اینتل اقدام به معرفی پردازنده‌های جدید نسل ۱۴ مخصوص لپ‌تاپ به نام «Meteor Lake» کرد. تراشه‌هایی که در واقع بازگشت قدرتمند اینتل به دوران باشکوه گذشته را نشان  می‌دهند. این خانواده از پردازنده‌های اینتل با طراحی یکپارچه خداحافظی می‌کند و برای اولین بار به سوی طراحی کاشی‌محور (شبیه به چیپلت پردازنده AMD) گام برمی‌دارد.

استفاده از طراحی کاشی‌محور به اینتل امکان می‌دهد تا در پردازنده‌های میتیور لیک از چندین نوع فناوری پردازشی استفاده کند. به گفته تیم اینتل، واحد پردازنده مرکزی (CPU) در میتیور لیک بر پایه لیتوگرافی اینتل ۴ قرار دارد که پیش‌تر با نام «لیتوگرافی ۷ نانومتری اینتل» شناخته می‌شد.

پردازنده‌های نسل ۱۴ اینتل با نام Core Ultra معرفی شده‌اند و دیگر از عنوان Core i برای اشاره به آن‌ها استفاده نمی‌شود. اینتل ادعا می‌کند که پردازنده‌های سری میتیور لیک دارای مصرف انرژی کمتری نسبت به نسل ۱۳ هستند و قدرت پردازشی آن‌ها افزایش یافته است.

به گفته اینتل، تراشه Core Ultra 7 165H در مقایسه با AMD رایزن 7 7840U و اسنپدراگون 8cx Gen 3 و M3 اپل، تا ۱۱٪ در پردازش‌های چندهسته‌ای بهتر عمل می‌کند و در مقایسه با Core i7-1370P تا ۲۵٪ کمتر انرژی مصرف می‌کند. همچنین، این تراشه نسبت به رایزن 7 7840U تا ۷۹٪ کمتر انرژی مصرف می‌کند که این عدد با توجه به عملکرد خوب تراشه‌ی رایزن، استثنائی است.

تمامی پردازنده‌های جدید اینتل به یک واحد پردازش عصبی (NPU) اختصاصی مجهز شده‌اند که برای پردازش‌های هوش مصنوعی به کار می‌رود. این واحد پردازشی به عنوان یک ابزار موثر برای انجام وظایفی نظیر تاری پس‌زمینه، پایش حرکات چشم، و قاب‌بندی تصویر به‌کار گرفته می‌شود. شرکت اینتل اظهار دارد که استفاده از NPU اختصاصی باعث بهبود عملکرد پردازنده‌های مدرن میتیور لیک در اجرای بهینه مدل‌های هوش مصنوعی مانند Stable Diffusion می‌شود.

از NPU یا همان موتور پردازش عصبی قبلاً در لپ‌تاپ Surface Studio 2 نیز استفاده شده بود. هرچند مایکروسافت به صورت دقیق اعلام نکرده است که این NPU چگونه به کاربران کمک می‌کند، اما احتمالاً با ورود ویندوز ۱۲ به بازار، مزیت‌های این NPU به وضوح مشخص خواهد شد. این امر به دلیل این است که پردازشگرهای این چنینی برای فناوری هوش مصنوعی مناسب هستند و گفته می‌شود که ویندوز ۱۲ نیز بر مبنای هوش مصنوعی خواهد بود.

اما در رابطه با پردازنده‌های این سری باید بگوییم قدرتمندترین تراشه، Core Ultra 9 185H نام دارد؛ پردازنده‌ای ۱۶ هسته‌ای و ۲۲ رشته‌ای که فرکانس هسته‌های قدرتمند آن به ۵٫۱ گیگاهرتز و فرکانس هسته‌های کم‌مصرف آن هم به ۳٫۸ گیگاهرتز می‌رسد.

این ۱۶ هسته هم به سه بخش تقسیم می‌شوند؛ بخش اول شامل ۶ هسته‌ی قدرتمند، بخش دوم ۸ هسته‌ی کم‌مصرف و بخش سوم هم ۲ هسته‌ی فوق کم‌مصرف می‌شوند که هسته‌های آخر وظیفه‌ی انجام کارهای سبک را بر عهده دارند تا هم در مصرف انرژی صرفه‌جویی شود و هم شارژدهی بهتری را از باتری شاهد باشید.

علاوه بر این‌ها، پردازشگر گرافیکی مجتمع در Core Ultra 9 185H که Xe LPG نام دارد در مقایسه با قبل هم کم‌مصرف‌تر شده و هم طبق ادعای اینتل، قدرتمندتر. به گونه‌ای که قادر است از رهگیری پرتو و فناوری ارتقای وضوح تصویر XeSS هم پشتیبانی کند.

اینتل می‌گوید شرکای تجاری این شرکت قصد دارند لپ‌تاپ‌های مجهز به Core Ultra 9 185H را از سال ۲۰۲۴ راهی بازار کنند که یکی از آن‌ها گلکسی بوک ۴ اولترا است که از ۲ ژانویه ۲۰۲۴ (۱۲ دی) در دسترس قرار خواهد گرفت. اما تراشه‌هایی نظیر Core Ultra 7 165H از همین حالا هم در دسترس قرار دارند.

البته باید توجه داشته باشید که این پردازنده‌ها هم در مدل‌های H و U عرضه می‌شوند و در نتیجه باید انتظار داشت مدل‌های H قدرت پردازشی و گرافیکی بیشتری داشته باشند. گفته می‌شود سری H از پردازشگر گرافیکی مجتمع Arc بهره خواهند برد در حالی که برای سری U از Intel Graphics استفاده شده است.

با وجود اینکه امروز رسماً سری Core Ultra و پلتفرم Meteor Lake رونمایی شده است، اما نقد و بررسی‌هایی در مورد این پردازنده‌ها یا لپ‌تاپ‌های مجهز به آن‌ها وجود ندارد که برای اطمینان ا از عملکرد این پردازنده‌ها بخواهیم به آن‌ها رجوع کنیم.

ایتل برخلاف تمام رویدهای قبلی که از تراشه‌های مخصوص لپ‌تاپ رونمایی می‌کرد، این بار هیچ سخت‌افزار خاصی را به عنوان معیار مقایسه‌ی تراشه‌هایش با سایر تراشه‌های موجود در بازار استفاده نکرده و همین مورد سبب شده اصلا ندانیم عملکرد اینتل میتیور لیک در عمل چگونه است.

شما می‌توانید انواع پردازنده‌های سری میتیور لیک اینتل را در جدول‌های زیر مشاهده کنید. به صورت کلی این پردازنده‌ها در دو مدل H و U عرضه شده‌اند که سری H شامل مدل‌های زیر می‌شود:

  • Core Ultra 9 185H با ۱۶ هسته و ۲۲ رشته – ۵٫۱-۳٫۸ گیگاهرتز
  • Core Ultra 7 165H با ۱۶ هسته و ۲۲ رشته – ۵-۳٫۸ گیگاهرتز
  • Core Ultra 7 155H: با ۱۶ هسته و ۲۲ رشته – ۴٫۸-۳٫۸ گیگاهرتز
  • Core Ultra 5 135H: با ۱۴ هسته و ۱۸ رشته – ۴٫۶-۳٫۶ گیگاهرتز
  • Core Ultra 5 125H: با ۱۴ هسته و ۱۸ رشته – ۴٫۵-۳٫۶ گیگاهرتز

پردازنده‌های دسته‌ی U هم در ۶ مدل از سری Core Ultra 7 و Core Ultra 5 در دسترس قرار خواهند گرفت. این شش مدل عبارت‌اند از:

  • Core Ultra 7 165U با ۱۲ هسته و ۱۴ رشته – ۴٫۹-۳٫۸ گیگاهرتز
  • Core Ultra 7 164U: با ۱۲ هسته و ۱۶ رشته – ۴٫۸-۳٫۸ گیگاهرتز
  • Core Ultra 7 155U: با ۱۲ هسته و ۱۴ رشته – ۳٫۸-۴٫۸ گیگاهرتز
  • Core Ultra 5 135U: با ۱۲ هسته و ۱۴ رشته – ۳٫۶-۴٫۴ گیگاهرتز
  • Core Ultra 5 134U: با ۱۲ هسته و ۱۴ رشته – ۴٫۴-۳٫۸ گیگاهرتز
  • Core Ultra 5 125U: با ۱۲ هسته و ۱۴ رشته – ۴٫۳-۳٫۶ گیگاهرتز

تمام این تراشه‌ها در لپ‌تاپ‌های ساخت شرکت‌هایی نظیر ایسر، ایسوس، گیگابایت، MSI و… مورد استفاده قرار خواهد گرفت.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments