راهنمای خرید قطعات کامپیوتر گیمینگ

راهنمای قدم به قدم انتخاب و خرید قطعات کامپیوتر گیمینگ

قطعات سیستم خود را به‌ درستی انتخاب کنید!

1%
  • 0/10
راهنمای قدم به قدم انتخاب و خرید قطعات کامپیوتر گیمینگ ۳ ۱۳ مهر ۱۳۹۹ مقالات فناوری کپی لینک

قطعا پی‌سی گیمنگ طرفداران بسیاری دارد و دلیل آن را می‌توان در انعطاف‌پذیری بالای آن جستجو کرد. اما وقتی صحبت از انتخاب و خرید قطعات کامپیوتر گیمینگ می‌شود، موارد بسیاری وجود دارد که می‌تواند باعث سردرگمی کاربران شود. در این مقاله قصد داریم تا ضمن معرفی یک به یک قطعات، نکات لازم در انتخاب هریک را نیز بررسی کنیم تا در هنگام خرید کامپیوتر گیمنگ خود، اطلاعات و دانش لازم ار قطعات مورد نیازتان را داشته باشید.

خرید قطعات و اسمبل رایانه‌ها شاید آنچنان که فکر می‌کنید، سخت نباشد؛ در اکثر موارد، بسته به نوع رایانه‌ای که می‌خواهید خریداری کنید، کاری که می‌خواهید انجام دهید و بودجه‌ای که تهیه دیده‌اید، تنها کاری که باید انجام دهید مراجعه به فروشگاه‌ها یا وب‌سایت‌های خرید PC است. تا زمانی که بدانید دقیقا دنبال چه هستید، انتخاب قطعات کامپیوتر بسیار ساده خواهد بود. در این مقاله، با هدف راهنمای خرید قطعات کامپیوتر گیمینگ، سعی شده تا دقیقا روند و ترتیبی که باید برای انتخاب، بررسی و خرید قطعات بر اساس بودجه طی شود، درنظر گرفته تا ضمن معرفی فاکتورهای اصلی در انتخاب اجزا، شما را با ترتیب اصولی و روش‌هایی که در خرید سیستم گیمینگ به شما کمک می‌کنند تا انتخاب درستی داشته و بودجه خود را دقیقا متناسب با نیازتان خرج کنید، آشنا کنیم.

همانطور که می‌دانید، معمولا هر رایانه، از هفت مولفه‌ی اصلی شامل پردازنده، کارت گرافیک، مادربرد، رم، حافظه اصلی، منبع تغذیه و کیس تشکیل می‌شود. با شناخت این مولفه‌ها و مشخص کردن نیاز خود، می‌توان بودجه صحیح در هر بخش را تعیین و بدون صرفه‌جویی زیاد در بخش‌های دیگر، تمام قطعات لازم را در محدوده قیمتی مورد نظر مشخص و خریداری کرد.

قدم اول: راهنمای خرید کارت گرافیک

اولین و مهم‌ترین بخش از هر کامپیوتر گیمینگ را به طور قطع کارت گرافیک یا GPU تشکیل می‌دهد. کارت گرافیک، تقریبا تمام جنبه‌های بازی را کنترل می‌کند، همه رندرها را انجام می‌دهد و این چیزی است که به طور مستقیم تعیین می‌کند که نرخ فریم شما چقدر خواهد بود و در چه وضوح تصویری قادر به انجام بازی‌ها هستید. پیرو همین موضوع گاهی خرید و انتخاب کارت گرافیک می‌تواند برای بسیاری ترسناک باشد.

اکثر بودجه خود را صرف خرید کارت گرافیک نکنید اگر از بودجه بسیار محدودی بهره می‌برید، پیشنهاد این است که تا ۲۰ درصد از بودجه خود را به کارت گرافیک اختصاص دهید. اما اگر بودجه بالاتری دارید، معمولا بهتر است جایی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد از کل بودجه خود را برای خرید کارت گرافیک اختصاص دهید؛ به‌طور مثال اگر در حال ساخت کامپیوتر گیمنیگ ۳۰ میلیون تومانی هستید، به این معنی است که باید در بازه‌ی قیمتی بین ۹ تا ۱۲ میلیون تومان به خرید GPU مناسب بپردازید تا بدون اینکه فداکاریی‌های زیادی در جای دیگری از بودجه انجام شود، همه چیز مناسب و متعادل باشد. توجه داشته باشید، اکثر بودجه خود را صرف خرید کارت گرافیک نکنید، ممکن است سیستم شما در بنچمارک‌های سنتتیک نمره بالایی کسب کند، اما در شرایط واقعی، عملکرد خوبی نخواهد داشت و احتمالا دچار مشکلاتی همچون گلوگاه شدن (Bottleneck) و افت فریم بالا می‌شود.

راهنمای خرید کارت گرافیک (GPU)

در بازار، صدها کارت گرافیک سفارشی از برندها و با طراحی خنک‌کننده مختلف وجود دارد، اما در واقع فقط دو شرکت هستند که تولید این سخت‌افزارها را بر عهده دارند؛ انویدیا و AMD! در حالی که انویدیا معمولا کارت‌های پایه خود را تحت مدل سازندگان و Founders Edition (فقط در مدل‌های بالارده) عرضه می‌کند، AMD مجوزهای طرح مرجع خود را صرفا به سایر سازندگان می‌سپارد. علاوه‌براین، GPUهای هر دو شرکت در مدل‌های سفارشیِ گران‌تر با کولرهای دقیق، فن‌های اضافی و اغلب سرعت کلاک بیشتر از کارت مرجع، عرضه می‌گردنند. بازار GPUهای میان‌رده با وجود کارت‌های سری RX 5000 مبتنی بر معماری Navi شرکت AMD و کارت‌های GTX انویدیا، کاملا رقابتی است، اما در سطح بالارده و حرفه‌ای، انویدیا با داشتن کارت‌های قدرتمند و سریعتر RTX، عملا بی‌رقیب است.

در حالی که برای انتخاب کارت گرافیک مناسب، معیارهای مهمی همچون مقدار حافظه، پهنای باند، فرم فکتور، توان حرارتی و… وجود دارد، وجود سایت‌های نقد و بررسی باعث شده تا مقایسه بنچمارک‌های GPUها، تمام کاری باشد که لازم است انجام دهید. همانطور که پیش‌تر گفتیم، بعد از تعیین بودجه و یافتن کارت‌های گرافیک مناسب با سقف بودجه‌تان، کافی است تا با مقایسه بنچمارک‌ها GPهای در رده قیمتی مشابه، مناسب‌ترین را انتخاب کنید. در جدول زیر کارت‌های گرافیک موجود در بازار بر اساس کلاس قیمتی و عملکرد دسته‌بندی شده‌اند. توجه داشته باشید که تمام GPUهای موجود در دسته‌بندی مشابه، عملکرد یکسانی ندارند و نیار به مقایسه بنچمارک‌ها به شکل جداگانه است.

کارت‌های گرافیکدسته‌بندیکاربرد
Nvidia GeForce GT 1030; AMD Radeon RX 550ازران قیمتمناسب برای استفاده‌های سبک و غیرگیمینگ
Nvidia GeForce GTX 1650 Super, GTX 1650, GTX 1060, GTX 1050 Ti, GTX 1050; AMD Radeon RX 5500 XT 4GB/8GB, RX 590, RX 580, RX 570, RX 560اقتصادیمناسب برای انجام بازی در وضوح 1080p یا پایین‌تر در تنظیمات متوسط به پایین
Nvidia GeForce GTX 1660 Ti, GTX 1660 Super, GTX 1660, GTX 1070 Ti, GTX 1070; AMD Radeon RX 5600 XT, RX Vega 56میان‌ردهمناسب برای بازی در وضوح 1080p و سازگار با هدست‌های VR
Nvidia RTX 2070 Super, RTX 2070, RTX 2060 Super, RTX 2060, GTX 1080 Ti, GTX 1080; AMD Radeon RX 5700 XT, RX 5700, Radeon VII, RX Vega 64بالا‌ردهسازگار با هدست‌های VR و بازی در وضوح تصویر 1440p یا در وضوح 1080p و با نرخ فرم بالا
Nvidia RTX 3090, RTX 3080, RTX 3070, RTX 2080 Ti, RTX 2080 Super, Titan RTX, Titan V, Titan Xpحرفه‌ایمناسب برای بازی در رزولوشن 4k در کنار پشتیبانی عالی از فناوری رهگیری پرتو

قدم دوم: راهنمای خرید پردازنده و مادربرد

گران‌ترین و مهم‌ترین موارد بعدی برای کامپیوتر گیمنیگ که باید برای خرید آن اقدام کنید، پردازنده و مادربرد است. پردازنده از اهمیت بالایی برخوردار است؛ سرعت کلاک و تعداد هسته بیش‌تر می‌تواند با ارائه گیم‌پلی روان‌تر در بازی‌ها و اتمام سریع‌تر کارهایی مانند ویرایش و رندر فیلم یا عکس، تفاوت عمده‌ای در عملکرد رایانه شما ایجاد کند. علاوه‌براین، انتخاب یک پردازنده مرکزی خاص، گزینه‌های مادربورد را نیز تعیین می‌کند؛ زیرا هر پردازنده فقط با یک سوکت CPU خاص و مجموعه تراشه یا چیپ‌ست‌ (Chipset) در سیستم، کار می‌کند.

جفت شدن تراشه پرسرعت با گرافیک ضعیف (یا بلعکس)، عملا فایده‌ای ندارد و می‌تواند منجر به تجربه‌ای ناقص و افت فریم شدید شود. هنگام خرید بهترین پردازنده‌ مرکزی برای کامیپوتر مخصوص بازی، باید مطمئن شوید که عملکرد و ویژگی‌ها را با بودجه و سایر قطعات کامپیوتر گیمینگ خود متعادل خواهید کرد. در اجرای بازی‌ها، همواره ارتباط پیوسته‌ای میان توان پردازنده و کارت گرافیک وجود دارد و همانطور که در بخش قبل اشاره شد، جفت شدن تراشه پرسرعت با گرافیک ضعیف (یا بلعکس)، عملا فایده‌ای ندارد و می‌تواند منجر به تجربه‌ای ناقص و افت فریم شدید شود.

بسته به مکانی که از آن خرید می‌کنید، چه سایتی آنلاین و چه فروشگاهی محلی، معمولا باندل‌های پردازنده و مادربورد همراه با تخفیف‌های مناسب به فروش می‌رسند که دارای ارزش اقتصادی بالایی هستند و نگرانی شما از هماهنگ نبودن قطعات را نیز برطرف می‌کنند. با این حال، پیشنهاد می‌شود ابتدا پردازنده را بر اساس اهداف عملکردی و بودجه قیمتی خود انتخاب کنید و سپس به سراغ خرید مادربرد به شکل جداگانه بروید. با این روش‌های گزینه‌های خرید بیش‌تری برای خود فراهم کرده و برای انتخاب مادربرد دست بازتری در اختیار دارید.

راهنمای خرید پردازنده (CPU)

بازار پردازنده‌ مرکزی کاملا دو قطبی است و برای هر کاربردی، پردازنده‌ای مناسب از دو شرکت اینتل و AMD در بازار یافت می‌شود. معمولا به شکل سالانه یا بیشتر، این دو شرکت خانواده پردازنده‌های خود را با معماری جدید ارتقا می‌دهند. نسل فعلی اینتل را پردازنده‌های نسل دهمی این شرکت مانند Core i5 10600K تشکیل می‌دهند و در طرف دیگر، آخرین تراشه‌های عرضه‌شده AMD، پردازنده‌های نسل سوم یا سری Ryzen 3000 است. هنگام مشاهده شماره مدل، می‌توانید نسل هر تراشه را به عنوان اولین رقم از چهار عدد نهایی مشاهده کنید. (به عنوان مثال: عدد 10 در Core i5 10600K بیانگر نسل دهم اینتل و عدد 3 در Ryzen 7 3700X بیانگر نسل سوم پردازنده‌های رایزن است.)

خط تولید فعلی اینتل شامل چهار سری پردازنده اصلی دسکتاپ است: Core i7 ،Core i5 ،Core i3 و Core i9. در سوی دیگر، پردازنده‌های AMD با پیشوندهای Ryzen 7 ،Ryzen 5  ،Ryzen 3 و در مدل‌های بالاتر با پیشوند Ryzen Threadripper عرضه می‌شوند. در هر خط، پردازنده‌های مختلفی وجود دارد که معمولا از ارزان‌ترین به گران‌ترین و ضعیف‌ترین به قدرتمندترین نام‌گذاری می‌شوند. بنابراین می‌توان گفت که هرچه اعداد به‌کاررفته در نام‌گذاری مدل‌ها بزرگتر باشند، با پردازنده‌ای قوی‌تر و سطح عملکردی بهتر در گیمینگ یا پردازش چندهسته‌ای رو‌به‌رو هستیم. (البته، معیارهای زیادی برای عملکرد پردازنده در شرایط کاری متخلف وجود دارد، بنابراین ممکن است همیشه این مورد درست نباشد.)

از آنجایی که گیمینگ در درجه اول اهمیت برای ما قرار دارد، انتخاب پردازنده‌ای میان‌رده از سری Core i5 و i3 اینتل یا Ryzen 5 و AMD Ryzen 3 از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است و معمولا با کولرهای مناسبی در جعبه عرضه می‌شوند تا به صرفه‌جویی برای سایر بخش‌ها کمک می‌کند. البته، اگر به دنبال تجربه‌های گران‌قیمت‌تر و بازی در وضوح 1440p یا بالاتر هستید، در کنار انتخاب کارت گرافیکی قدرتمند و سیستم خنک‌کننده‌ی پردازنده‌ی مناسب، می‌توانید انتخاب گرانتری از بین پردازنده‌های Ryzen 7 و Core i7 نیز داشته باشید. پیرو همین موضوع، اگر برای بالا بردن سرعت کلاک پردازنده خود برنامه‌ریزی کرده‌اید، به هزینه‌های اضافی برای یک سیستم خنک‌کننده پیشرفته در کنار مادربرد مناسب برای اورکلاکینگ نیاز خواهید داشت. در حالی که اکثر تراشه‌های جدید AMD تا حدی زیادی قابلیت اورکلاک دارند، در تراشه‌های اینتل مجبور به هزینه بیش‌تر برای پردازنده‌های با پیشوند K (که بدون کولر در جعبه عرضه می‌شوند) هستید. به‌یاد داشته باشید، حتی اگر تمام تجهیزات مناسب برای اورکلاک را در اختیار داشته باشید، باز هم می‌توانید تراشه‌ای تهیه کنید که خوب اورکلاک نشود یا بدتر اینکه اگر از دانش لازم برخودار نباشید، با تحمیل فشار بیش از حد، به CPU خود آسیب برسانید و یا طول عمر آن را کوتاه کنید.

برای کاربران معمولی با مصارف خانگی و  گیمینگ، اورکلاکینگ توجیه اقتصادی ندارد.

تا سال ۲۰۱۷، AMD زیر سلطه آشکار اینتل بود. اما این شرکت با تراشه‌های سری Ryzen و Threadripper پیوسته به سمت برابری عملکرد با اینتل حرکت کرده است و در بارهای کاری که همه‌ی هسته‌ها را وارد فرایند پردازش می‌کنند، جدیدترین پردازنده‌های AMD Ryzen 3000 پیشتاز هستند. اگر به برندی خاص علاقه و تعهد ندارید، اکنون فهرست زیادی از گزینه‌های قدرتمند و مقرون‌به‌صرفه از هر دو برند پیش روی شما قرار دارد. به طور کلی، اگر می‌خواهید بیشترین نرخ فریم‌برثانیه ممکن را از کارت گرافیک خود دریافت کنید، پردازنده‌های اینتل هنوز در برخی از بازی ها با وضوح 1080p برتری نسبی دارند. با این حال، AMD با معماری Zen 2 این شکاف را به‌طور قابل توجهی کاهش داده و با ارائه هسته‌ها و رشته‌های بیشتر باعث شده تا تراشه‌های رایزن برای کارهای پیچیده‌ای همچون ویرایش ویدیو در سطح حرفه‌ای مناسب‌تر باشند. اگر واقعا مایل به مقایسه مستقیم پردازنده‌ها هستید، می‌توانید از بنچمارک‌های وب‌سایت‌هایی مانند PassMark استفاده کنید؛ این وب‌سایت‌ تخصصی دارای مجموعه‌ای عظیم از پردازنده‌های نسل فعلی و کمی قدیمی‌تر است و امکان مقایسه ساده تمام مشخصه‌های کلیدی پردازنده‌ها را در اختیار شما می‌گذارد.

راهنمای خرید مادربرد (Motherboard)

پس از آنکه تصمیم گرفتید از کدام پردازنده استفاده کنید، قدم بعدی در انتخاب قطعات کامپیوتر گیمیگ، بررسی مادربرد با سوکت و چیپ‌ست سازگار با CPU است. در سمت AMD این قضیه کمی ساده‌تر است، تولیدات فعلی سری رایزن و Athlon از سوکت AM4 پشتیبانی می‌کنند و قول داده شده است که این سوکت تا سال ۲۰۲۲ با تمام پردازنده‌های جدید و قدیمی AMD همچنان سازگار باشد. با این وجود، موارد استثنا نیز وجود دارد؛ مادربردهای با تراشه‌های قدیمتی‌تر سری ۳۰۰ و ۴۰۰ AMD امکان بهره‌مندی از همه‌ی ویژگی‌های تازه پردازنده‌های نسل سوم رایزن را ندارند. بنابراین بهتر است همواره از مادربرد و پردازنده‌های هم نسل استفاده کنید یا حداقل از مادربردی جدیدتر با پردازنده نسل قبلی بهره ببرید.

بهتر است همواره از مادربرد و پردازنده‌های هم نسل استفاده کنید یا حداقل از مادربردی جدیدتر با پردازنده نسل قبلی بهره ببرید. پیرو همین موضوع، اگر قصد به‌روزرسانی و آپگرید سیستم خود تا چندین سال بعد را ندارید، استفاده از مادربرد و پردازنده‌ی هم نسل، امری حیاتی خواهد بود. از طریق این مورد، شما تضمین خواهید کرد که از تمام ویژگی‌های و قابلیت‌های تازه پردازنده و مادربرد خود بهره خواهید برد.

در طرف دیگر، اینتل در سال‌های اخیر نشان داده است که تمایلی به پشتیبانی از مادربردهای قدیمی‌تر ندارد، حتی اگر سوکت‌ها در واقع یکسان باشد. این پیچیدگی از نظر ارتقا برای آینده ناامیدکننده است و به این معنی است که شما مجبورید مادربرد جدیدتر و گرانتری را برای هر نسل تازه از تراشه‌ها تهیه کنید، حتی اگر یک برد نسل قبلی با قیمت مناسب‌تر به همه ویژگی‌های مورد نظر شما مجهز باشد. در ادامه فهرستی از تمام سوکت‌های فعلی و چیپ‌ست‌های مربوطه برای مراجعه گردآوری شده است.

AMD (ورک استیشن)اینتل (ورک‌استیشن)AMD (مصارف عام) اینتل (مصارف عام)
TR4LGA 2066AM4LGA 1151LGA 1200سوکت‌های پردازنده‌های نسل فعلی
X399 X299X570, X470, X370, B550, B450, B350, B450, A320, X300, A300Z390, Z370, Z370, Q370, H370, B365, B360, H310Z490, H470, B460, H410چیپ‌ست‌های سازگار

مادربردها -به ویژه مدل‌های پیشرفته- اغلب از مجموعه ویژگی‌ها و قابلیت‌های فراوان و گیج‌کننده‌ای تشکیل شده‌اند و قیمت آنها در مدل‌های حرفه‌ای، بسته به همین امکانات، حتی به ۱۰۰۰ دلار یا بیشتر نیز می‌رسد. اکثر مادربردهای گران‌قیمت شامل امکانات جانبی‌ای می‌شوند که شاید یک گیمر هیچگاه از آن‌ها استفاده نکند، برای همین با مشخص کردن اولویت‌ها و نیازهای کاربری می‌توان مدل مناسب را برای نیازهای خود انتخاب کنید، بدون اینکه بخش عظیمی از بودجه خود را خرج کنید.

برخلاف باور بسیاری، امروزه اختلاف رادمان بین مادربردهای ارزان‌قیمت با مادبردهای حرفه‌ای در سطحی که تصور می‌شود، نیست و اختلاف قیمت‌ها صرفا به تفاوت در ویژگی‌ها و امکانات جانبی خلاصه می‌شود. بر اساس تجربه، برای انتخاب مادربرد مناسب نیاز دارید تا به هشت پرسش اصلی بر اساس کاربرد و نیازهای خود پاسخ دهید؛ چقدر برای خرج روی مادربرد در نظر گرفته‌اید؟ آیا برای اورکلاک پردازنده برنامه دارید یا خیر؟ به چه درگاه‌هایی احتیاج دارید؟ به چند اسلات رم نیاز دارید؟ به چه اسلات‌های توسعه ای نیاز دارید؟ آیا به وجود آنالوگ خروجی صدا اهمیت می‌دهید؟ به چه ویژگی‌های اضافی نیاز دارید؟ و در آخر ظاهر مادربرد چقدر برای شما اهمیت دارد؟ پس از پاسخ به این نیازها، انتخاب مادربرد مناسب بسیار راحت خواهد بود.

راهنمای خرید حافظه رم

قدم سوم: انتخاب حافظه رم مناسب

در انتخاب قطعات کامپیوتر گیمینگ، خرید و انتخاب حافظه رم مناسب بسیار ساده است؛ بهترین کیت‌های RAM مناسب با بودجه شما، تا حد زیادی بستگی به پلتفرمی که انتخاب می‌کنید و نرم‌افزاری که اجرا می‌کنید، بستگی دارد. تقریبا تمامی سیستم‌های گمینگ فروخته شده در سال‌های اخیر از حافظه‌های رم DDR4 و حداقل سرعت ۲,۱۳۳ مگاهرتز پشتیبانی می‌کنند. مقدار و مشخصات RAM می‌تواند روی تعداد برنامه‌های در حال اجرا گرفته تا میزان نرخ فریم در بازی‌ها، تفاوت قابل توجهی ایجاد کند. با این حال، استفاده از حافظه فوق سریع گاهی باعث خرج‌های اضافی و نامعقول شود؛ برای مثال، تاثیر سرعت حافظه، به ویژه در برخی پردازنده‌ها و چیپ‌ست‌های ارزان قیمت اینتل، محدود است. علاوه‌براین، هنگامی که سیستم شما از حداکثر سرعت ۲,۶۶۶ مگاهرتز پشتیبانی می‌کند، خرید حافظه رم با سرعت کلاک ۳,۶۰۰ مگاهرتز دیگر هیچ معنایی ندارد، زیرا شما قادر به دستیابی به حداکثر سرعت حافظه نیستید؛ لذا، بهتر است ابتدا مشخصات تولید کننده مادربرد را از نظر سرعت پشتیبانی بررسی کرده و بر اساس آن خرید کنید.

اکثر برنامه‌ها و بازی‌ها از رم سریع‌تر و با تاینمینگ بهتر بهره‌ای نمی‌برند، بنابراین می‌توانید با انتخاب RAM با فرکانس کمتر، در هزینه‌های خود صرفه جویی کنید. اکثر برنامه‌ها و بازی‌ها از رم سریع‌تر و با تایمینگ بهتر بهره‌ای نمی‌برند. تعداد نرم‌افزارهایی که به کیت‌های حافظه با سرعت بالا  وابسته هستند، در واقع بسیار اندک است؛ لذا، اگر از نرم‌افزارهای حساس به حافظه استفاده نمی‌کنید، می‌توانید با انتخاب RAM با فرکانس کمتر، در هزینه‌های خود صرفه جویی کرده و آن را صرف SSD با ظرفیت بیش‌تر یا کارت گرافیک و CPU بهتر کنید. با این حال، اگر از APUهای اینتل یا AMD با کارت گرافیک یکپارچه استفاده می‌کنید، سرعت بالاتر RAM تاثیر خودش را نشان می‌دهد. از آنجایی که سیلیکون‌های گرافیکی یکپارچه با پردازنده، به‌طور کلی حافظه اختصاصی خاص خود را ندارد، بالا بردن سرعت کلاک حافظه، به بالا بردن نرخ فریم در بازی‌ها کمک شایانی می‌کند. (اگرچه این بهبود در هر بازی از بازی دیگر متفاوت است). پس به طور کلی، اگر بازی روی سیستم‌های با گرافیک یکپارچه هدف شما است، حافظه رم سریعتر از اهمیت بالایی برخوردار است. با این حال، اگر برای پشتیبانی از این سرعت مجبور به صرف هزینه بیشتری روی دیگر قطعات مانند مادربرد هستید، منطقی‌تر است اگر روی یك كارت گرافیک اختصاصی هزینه کنید كه در مجموع عملکرد بهتری در بازی ارائه خواهد داد. برای جمع‌بندی و به طور خلاصه، اگر بدون کارت گرافیک مجزا بازی می‌کنید، بهترین رم، سریعترین آن است؛ در غیر این صورت استفاده از رمی با فرکانس کاری پایین نیز مشکل چندانی ایجاد نخواهد کرد.

از منظر میزان حافظه رم، اگر مطمئن نیستید که دقیقا به چه میزان حافظه نیاز دارید، با توجه به بارهای معمول و قیمت‌گذاری فعلی، ۱۶ گیگابایت به‌نظر مناسب می‌آید. البته، در صورت محدودیت بودجه، برای مصارف گیمینگ یا سبک‌تر شاید ۸ گیگابایت حافظه نیز مناسب باشد، اما این انتخاب قطعا آینده‌نگرانه نیست. همچنین، وجود موارد همچون نوار RGB یا هیت‌سینک‌های با طراحی خاص، صرفا حنبه ظاهری داشته و روی پرفورمنس سیستم تاثیر نمی‌گذارند، از این رو اگر به ظاهر حافظه خود اهمیت نمی‌دهید، هیچ دلیلی برای صرف هزینه بیش‌تر روی این موارد وجود ندارد.

در آخر، برای فعال کردن حالت دو کاناله سوکت‌هایی مانند AM4 از AMD یا LGA 1151 از اینتل به حداقل دو ماژول و برای فعال کردن حالت چهار کاناله در سوکت‌های گران‌قیمت و حرفه‌ای TR4 از AMD یا LGA 2066 از اینتل حداقل به چهار ماژول رم نیاز پیدا خواهید کرد؛ از همین رو، برای بهترین عملکرد، بهتر است حداقل دو ماژول برای یک برد دو کاناله یا چهار ماژول برای یک برد چهار کاناله انتخاب کنید.

راهنمای خرید منبع تغذیه (Power Supply)

قدم چهارم: خرید منبع تغذیه

برای بسیاری، انتخاب منبع تغذیه (PSU) مناسب می‌تواند یکی از سخت‌ترین بخش‌های ساخت کامپیوتر گیمینگ باشد. تا زمانی که مقدار مصرف اجزای سیستم را بدانید و از برندهای معتبر موجود در بازار استفاده کنید، معمولا به مشکل نخواهید خورد. بسیاری از کاربران با فرض اینکه هر چقدر میزان توان تولیدی بیشتر باشد، منبع تغذیه نیز بهتر است، PSU را فقط بر اساس توان کل انتخاب می‌کنند که باعث هدر رفت بخش زیادی از بودجه می‌شود. عده‌ای دیگر نیز اصلا توجهی به انتخاب PSU خود ندارند و با انتخاب منبع تغذیه با کیفیت پایین، سلامت سیستم در طولانی مدت را به خطر می‌اندازند. بنابراین، انتخاب منبع‌تغذیه مناسب و باکیفیت امری حیاتی در حفظ سلامت سیستم در بلند مدت خواهد بود.

برای انتخاب منبع تغذیه با کیفیت بالا یک قانون کلی وجود ندارد. با این وجود، شاخص‌های مختلف وجود دارد که کیفیت PSU را نمایش می‌دهند. ابتدا، همیشه سعی کنید منبع تغذیه خود را از یک تولید‌کننده معتبر خریداری کنید و قبل از خرید به مطالعه نقدوبررسی‌های آن بپردازید. دوم آنکه، از خرید منبع تغذیه ارزان‌قیمت و غیراستاندارد خودداری کنید. در آخر، به دنبال برندهای معتبری باشید که گارانتی و پشتیبانی مناسبی را ارائه می‌دهند. در کنار این موارد، در هنگام جستجو برای خرید و پیدا کردن منبع تغذیه، به سه ویژگی اصلی توجه داشته باشید: خروجی برق، ریل و بازده. سایر مشخصات و ویژگی‌ها نیز مهم هستند، اما این سه مورد مستقیما بر عملکرد PSU تأثیر می‌گذارند.

منبع تغذیه‌های امروزی اکثرا با گواهی «80PLUS» و در شش دسته‌بندی متفاوت شامل: گواهینامه اولیه (80PlusStandard)، برنزی (Bronze)، نقره‌ای (Silver)، طلایی (Gold)، پلاتینیوم (Platinum) و تیتانیوم (Titanium) روانه بازار می‌شوند. این امتیاز، از آن جهت مهم است کارایی واقعی منبع تغذیه را نمایش می‌دهد؛ واحدهای با گواهی بالاتر دارای اجزای بهتر هستند، انرژی کمتری را هدر می‌دهند و گرمای کمتری تولید می‌کنند، همه اینها به تولید صدای فن کمتر کمک خواهد کرد. منبع تغذیه با درجه کارایی Plus80، هشتاد درصد وات نامی آن را به عنوان انرژی برای سیستم شما تأمین می کند، در حالی که ۲۰ درصد دیگر به صورت گرما اتلاف می‌شود.

گواهی 80PLUS
شش دسته‌بندی گواهی «80PLUS»

برای استفاده‌های روزمزه یا گیمینگ، استفاده از PSUهای با گواهی‌های بالاتر از نقره‌ای یا طلایی توجیه اقتصادی ندارد. در این موارد، معمولا فشار زیادی در مصرف توان PSU وارد نمی‌شود، لذا به‌ندرت متوجه ضعف در منبع تغذیه خواهید شد. علاوه بر این، تفاوت‌های سطح طلایی با تیتانیوم در بازده سطح کارایی در نهایت ۲ تا ۳ درصد است. تنوع بالای منبع‌تغذیه‌های با دسته طلایی یا نقره‌ای، قدرت انتخاب بالاتری را نیز به ارمغان آورده است و دقیقا جایی است که بهترین قیمت نسبت به عملکرد برای آن در نظر گرفته شده است، بنابراین دلیلی برای خرید منبع تغذیه گران قیمت‌تر وجود ندارد.

تولیدکنندگان معمولا خروجی منبع تغذیه خود را به واحد وات لیست می‌کنند. PSUهای دسکتاپ معمولا دارای توان خروجی در رنج ۲۰۰ تا ۱۸۰۰ وات هستند. شما می‌توانید با محاسبه توان حرارتی (TDP) کل سیستم خود، در بین آن‌ها انتخاب کنید. در حالت ایده آل، PSU شما درصد بالایی از حداکثر توان خود را به اجزای سازنده سیستم می‌دهد و در صورتی که بعدا بخواهید بخش‌های دیگری به کامپیوتر خود اضافه کنید، توان اضافی برای شما فراهم می‌کند. بیشتر منابع تغذیه با بارهایی در محدوده ۴۰ تا ۸۰ درصد به بالاترین سطح بازده خود می‌رسند. انتخاب PSU با حدود ۴۰ درصد ظرفیت بیش‌تر از مقدار موردنیاز، برای دستیابی به حداکثر کارایی و در عین حال جا برای ارتقا در آینده توصیه می‌شود. به عنوان مثال، اگر حداکثر توان مورد نیاز اجزای موجود در سیستم شما ۴۵۰ تا ۵۰۰ وات باشد، یک منبع تغذیه ۶۰۰ واتی انتخاب مناسب و آینده‌نگرانه‌ای خواهد بود. برای محاسبه توان مورد نیاز رایانه خود می‌توانید از وب سایت outervision استفاده کنید.

در آخر، باور غلطی در مورد موضوع وات وجود دارد، به این تصور که منابع با ولتاژ بالاتر، انرژی بیشتری نیز مصرف می‌کنند. در عمل، یک منبع تغذیه ۵۰۰ واتی از یک واحد ۱۰۰۰ واتی، انرژی کمتری مصرف نخواهد کرد؛ به این دلیل که اجزای سیستم، مصرف برق کلی آن را تعیین می‌کنند. اگر کل مصرف قطعات سیستم  ۳۰۰ وات باشد، صرف نظر از اینکه این سیستم به منبع تغذیه ۵۰۰ وات یا ۱۰۰۰ وات مجهز است، همان ۳۰۰ وات بار مصرف خواهد کرد. میزان توان منبع‌ تغذیه، حداکثر میزان توانی را نشان می‌دهد که این واحد در اختیار اجزای سیستم شما می‌گذارد، نه میزان مصرف برق از پریز برق!

راهنمای خرید حافظه SSD

قدم پنجم: راهنمای خرید حافظه

گام بعدی در انتخاب قطعات یک سیستم گیمنگ، حافظه اصلی است. بسته به بودجه موردنظر ممکن است نیاز به صرفه‌جویی در این بخش نباشد. این بخش می‌تواند بسته به نیاز کاربر به میزان حافظه مورد نیاز، کمی متفاوت از سایر بخش‌ها باشد. اما ارزان‌ترین و بهترین روش، همچنان به استفاده از حافظه پرسرعت SSD در کنار حافظه حجیم و ارزان قیمت HDD تعلق دارد.

با توجه به روند توسعه بازی‌ها در نسل نهم، حافظه‌های پرسرعت SSD، از این به بعد بخش مهمی در ساخت هر کامپیوتر گمینگ در نظر گرفته می‌شوند. با این حال، همچنان نیاز به حافظه‌ای حجیم برای برای قرار دادن پرونده های بزرگتر همچون، آرشیو فیلم‌ها و تصاویر یا تهیه‌ی فایل‌های پشتیبان نیاز است. از این طریق، هر دو روش درسترس است؛ سریعترین برای سیستم‌عامل اصلی و بازی‌ها، ارزان‌ترین برای حداکثر ذخیره‌سازی!

با توجه به کاهش قیمت شدید حافظه‌ی SSD، خرید این نوع از حافظه بیش از همیشه به‌صرفه است. از آنجایی که قیمت حافظه‌های SATA SSD یا حتی NVMe SSD روزبه‌روز در حال کاهش است، هیچ دلیلی برای عدم استفاده از حافظه‌های سریعتر SSD حتی در پایین‌تر بودجه‌ها وجود ندارد. با این حال، سریعترین حافظه‌های موجود را مدل‌های M.2 تشکیل می‌دهند که قیمت بسیار بالا، آن‌ها را صرفا مناسب سیستم‌های گران‌قیمت کرده است که نیاز به مادربردهای با پشتیبانی از این نوع درایوها دارند. هرچند که درایوهای M.2 پیشرفته از نظر فنی بسیار سریع هستند، در کارهای معمول اغلب تاثیر سرعت آنها نسبت به گزینه‌های ارزان‌تر، بیشتر نخواهد بود.

بنابراین، اگر برای نیازهای خود به دنبال سرعت فوق‌العاده نیستید، اغلب بهتر است یک درایو SSD ارزان‌قیمت انتخاب کنید که ظرفیت مورد نیاز شما را با قیمتی مقرون‌به‌صرقه پوشش می‌دهد. حافظه‌های SSD مدرن نسبت به هارددرایوهای قدیمی، تفاوت فاحشی ایجاد می‌کند که فورا متوجه خواهید شد.

راهنمای خرید کیس کامپیوتر

قدم ششم: انتخاب کیس کامپیوتر

در آخرین گام و بعد از اتمام انتخاب و خرید تمام قطعات، وقت آن رسیده است تا با بودجه باقی مانده، کیس مناسب برای کامپیوتر گیمینگ خود انتخاب کنید. خرید کیس می‌تواند کاملا سلیقه‌ای باشد، به شرطی که جریان هوای مناسبی به شما بدهد و بتوانند مادربرد و دیگر بخش‌های سیستم را به راحتی در خود جای دهد. کیس‌های دسکتاپ بر اساس اندازه و ظرفیت گنجایش به‌طور کلی در دسته‌بندی‌های همچون «full tower» یا «mid-tower» قرار می‌گیرند.

ولین قدم، توجه به اندازه‌ی مادربرد است؛ این مرحله از اولویت بالایی برخودار است، چرا که مادربردها در اندازه‌های مختلفی شامل ATX با اندازه کامل، EATX، میکرو ATX و مینی ITX عرضه می‌شوند. کیس‌های بزرگتر شامل نصب همه‌ی این موارد می‌شوند، اما بر عکس این موضوع امکان پذیر نیست. بنابراین یک کیس به اندازه ATX می‌تواند مادربرد Mini-ITX را پوشش دهد، اما یک مادربرد ATX نمی‌تواند در یک کیس Mini-ITX جای بگیرد.

اندازه مادربرد
انواع اندازه مادربرد

همچنین، اگر می‌خواهید از کولرهای CPU سفارشی استفاده کنید، باید مطمئن شوید که آن‌ها می‌توانند در ظرفیت فیزیکی کیس شما قرار بگیرند. برخی از منابع تغذیه بسیار قدرتمند و گران‌قیمت ممکن است به فضای اضافی نیاز داشته باشند، بنابراین بهتر است مشخصات و ابعاد بخش‌های مختلف سیستم خود را بررسی کنید تا از سازگاری آنها مطمئن شوید. مضاف بر این، اگر قصد دارید تا از سیستم خنک کننده مایع با رادیاتور استفاده کنید، ممکن است لازم باشد که فضای کافی در اطراف فن‌های نصب شده در کیس را نیز بررسی کنید.

علاوه‌براین، مواردی مانند جنس کیس (فولاد، پلاستیک، آلومینیوم و ..)، تعداد محفظه‌های ذخیره سازی، تعداد فن و موارد ظاهری بسیاری مانند نوارهای RGB یا پنل‌های شیشه‌ای نیز وجود دارد که از اهمیت کمتری برخوردار هستند. بنابراین، اگر به اینکه کیس شما چگونه به نظر می‌رسد، اهمیت نمی‌دهید، نیاز به خرج پول خود برای چنین موارد گران قیمتی ندارید. با وجود برنده‌های فراوان و تنوع محصولات متعدد، انتخاب کیس بسیار راحت‌تر از گذشته شده است. اما اگر به هر دلیلی کیس مناسب با بودجه خود را پیدا نکردید، در این مرحله توانایی بازگشت به عقب و بالانس دوباره سیستم خود را خواهید داشت. برای مثال، می‌توان در بخش حافظه با انتخاب هارددرایو با ظرفیت کمتر، مقدار پول بیشتری برای توازن سیستم ذخیره کرد.

امیدواریم، این مقاله به شما در انتخاب قطعات رایانه شخصی خود کمک کند. نظرات یا سوالات خود را می‌توانید در بخش ارسال دیدگاه، با ما و سایر کارابران سرگرمی به‌اشتراک بگذارید.



نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

3 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments