ماوس کامپیوتر

بررسی نحوه عملکرد ماوس کامپیوتر | مقایسه ماوس اپتیکال با ماوس مکانیکی

بین ماوس اپتیکال و مکانیکی کدامیک را انتخاب کنیم

1%
  • 0/10
بررسی نحوه عملکرد ماوس کامپیوتر | مقایسه ماوس اپتیکال با ماوس مکانیکی ۱ ۲۱ شهریور ۱۴۰۰ مقالات فناوری کپی لینک

ماوس کامپیوتر جزو مهم‌ترین گجت‌های تولید شده در جهان است؛ زیرا با استفاده از این وسیله افراد می‌توانند رایانه شخصی خود را کنترل کنند. به کمک این گجت انجام بسیاری از کارها توسط کامپیوتر امکان پذیر شد.

همانطور که اشاره کردیم ماوس یکی از مهم‌ترین گجت‌های عرضه شده در جهان است که توانسته استفاده از کامپیوتر را برای افراد ساده‌تر کند. در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم که اولین ماوس در چه زمانی عرضه شد و تفاوت ماوس‌های موجود در بازار چیست، در ادامه با سرگرمی همراه باشید.

اولین ماوس کامپیوتر

اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی که تکنولوژی در حال پیشرفت بود یک مخترع به نام Douglas Engelbart (داگلاس انگلبارت) به این فکر افتاد که یک راه ساده‌تر برای جستجو کامپیوتر به وجود بیاورد. سال ۱۹۶۴ او یک نمونه اولیه از یک گجت را تولید کرد که این دستگاه می‌توانست نشانگر روی صفحه نمایش کامپیوتر را حرکت دهد.

این گجت در ابتدا با نام X-Y Position Indicator for a Display System شناخته شد که همانطور که از اسم آن مشخص است از حالت نموداری X و Y استفاده می‌کرد. ناگفته نماند که این دستگاه به هیچ وجه به ماوس امروزی (تصویر زیر) شباهت نداشته و پس از به وجود آمدن تغییرات بسیار، این ماوس به یک گجت تبدیل شد که جستجو در کامپیوتر را برای کاربر ساده‌تر کرد.

این دستگاه به یک جعبه چوبی شباهت داشت که داخل آن خالی شده بود و در قسمت زیر آن چرخ‌های کوچکی برای حرکت دادن روی سطح صاف قرار گرفته بود. اولین ماوس جهان تنها می‌توانست در محور X یا Y حرکت کند و این موضوع بدان معنی است که کاربران برای حرکت دادن نشانگر ماوس روی صفحه نمایش آزادی عمل چندانی نداشتند و برای انتخاب آیکون مورد نظر خود باید به صورت عمودی و افقی دست خود را حرکت می‌دانند.

سال ۱۹۶۸ داگلاس انگلبارت این گجت را ثبت اختراع کرد که حدود دو سال بعد این ثبت اختراع تایید شد. ابن ماوس پس از گذشت مدتی توجه افراد بسیاری را به خود جلب کرد و باعث شد که این مخترع و کاربران دیگر به این فکر بیافتند که تغییراتی برای پیشرفت این ماوس به وجود بیاورند. امروزه در بازار ماوس‌های کامپیوتری مختلفی وجود دارند که هر کدام برای انجام فعالیت خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ماوس مکانیکی

ماوس کامپیوتر دارای انواع مختلفی بوده که یکی از آن‌ها ماوس مکانیکی است. از نام این دستگاه می‌توان فهمید که از قطعات متحرک برای ساخت و عملکرد صحیح این وسیله استفاده شده است. این دسته از ماوس‌ها امروزه چندان مورد استفاده قرار نمی‌گیرند؛ زیرا در سال ۱۹۹۹ ماوس‌های نوری به بازار عرضه شدند که عملکرد آن‌ها بسیار بهتر از نوع مکانیکی است.

ماوس‌های مکانیکی از یک توپ کوچک برخوردار بودند که در قسمت زیر آن‌ها قرار گرفته بود. جالب است که بدانید در سال ۱۹۶۸ یک شرکت آلمانی به نام Telefunken این ماوس را اختراع کرد. این وسیله یک گجت نیم کره‌ای شکل بود که در قسمت زیر آن یک توپ قرار داشت.

پس از گذشت مدتی Bill English در سال ۱۹۷۳ طراحی این گجت را تغییر داد و یک ماوس جدید به بازار عرضه کرد. نکته جالب توجه اینکه ماوس باز طراحی شده به صورت جداگانه به فروش نمی‌رسید و تنها به همراه دستگاه Xerox Alto I در دسترس کاربران قرار گرفت. ماوس کامپیوتر مکانیکی دارای چند جز مهم است که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

نحوه عملکرد این دسته از ماوس‌ها بدین صورت است که یک توپ فولادی سنگین در قسمت زیر این گجت‌ها قرار گرفته است که برای کشش و حرکت ساده‌تر با لایه‌ای از جنس پلاستیک پوشانده شده است. در داخل این دستگاه غلتک‌های استوانه‌ای شکلی وجود دارد که همراه توپ فولادی می‌چرخند. در قسمت سر این غلتک‌ها یک سری دیسک‌های مسطح قرار گرفته‌اند که همراه با غلتک‌های استوانه‌ای می‌چرخند.

این دیسک‌های مسطح دارای بریدگی‌های کوچکی هستند که نورهای LED از داخل آن‌ها عبور می‌کند. سنسورها این نور LED را دریافت و آن را به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌کند. در آخر نیز به کمک میکروکنترلر که یک ریز تراشه کوچک است این داده‌ها دریافت شده و باعث ایجاد حرکت ماوس بسته به فرمان داده شده می‌شود.

توپ فولادی در وسط ماوس قرار گرفته و با حرکت کردن روی محور X یا Y باعث حرکت دادن نشانگر ماوس کامپیوتر روی صفحه نمایشگر می‌شود. نحوه عملکرد این دسته از ماوس‌های بسیار ساده است و به دلایل مختلف امروزه این دسته از ماوس‌ها چندان مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

ماوس اپتیکال (نوری)

همانطور که در بالا اشاره کردیم حدود یک دهه پس از تولید ماوس‌های مکانیکی، ماوس‌های نوری یا همان لیزی به بازار عرضه شدند. این دسته از ماوس‌ها به جای استفاده از توپ فولادی از نور برای حرکت دادن نشانگر استفاده می‌کنند. در سال ۱۹۸۲ یک شرکت به نام Mouse Systems Corporation اولین ماوس نوری را معرفی کرد و توانست توجه علاقه‌مندان به استفاده از کامپیوتر را به خود جلب کند.

نکته قابل توجه در رابطه با این موضوع این است که تا سال ۲۰۰۰  این ماوس‌ها نتوانستند رقیب خود یعنی ماوس مکانیکی را شکست دهند. اما با پیشرفت تکنولوژی افراد مجبور به استفاده از این دسته از ماوس‌ها شدند و به مرور زمان ماوس اپتیکال جایگزین ماوس مکانیکی شد. برخلاف نسخه مکانیکی نسخه نوری از قطعات متحرک پشتیبانی نمی‌کند، در ادامه به بررسی نحوه عملکرد این دسته از ماوس‌ها می‌پردازیم.

نور LED از طریق منشور تابانده می‌شود و منشور مستقیما در کنار LED قرار گرفته است. حسگر نوری، نور منعکس شده از سطح مسطح زیر ماوس را دریافت می‌کند و پردازش کننده سیگنال یعنی Digital Signal Processor سیگنال الکتریکی را پردازش می‌کند و سپس بر اساس دستور وارد شده نشانگر ماوس را حرکت می‌دهد.

این پردازش نیز توسط یک نور معمولا قرمز رنگ انجام می‌شود که در ابتدا این نور به سطح زیر ماوس تابیده شده و سپس از سطح زیرین منعکس می‌شود. پس از این انعکاس Digital Signal Processor یک تصویر کوچکی از سطح زیرین ماوس ایجاد می‌کند و سپس زمانی که ماوس حرکت می‌کند به کمک نور LED قرمز رنگ یک تصویر دیگر ایجاد می‌شود.

سپس این ماوس دو تصویر را با یکدیگر ادغام کرده و باعث حرکت کردن دقیق نشانگر ماوس کامپیوتر می‌شود. ناگفته نماند که این فرآیند میلیون‌ها بار در ثانیه رخ می‌دهد و به همین دلیل احتمال حرکت اشتباه نشانگر ماوس وجود ندارد.

مقایسه ماوس اپتیکال با ماوس مکانیکی

کاربران بسیاری وجود دارند که علاقه‌مند به استفاده از ماوس نوری هستند؛ زیرا این دسته از ماوس‌ها نیازی به تمیز کردن ندارند و در صورت وجود گرد و غبار نیز همچنان به همان دقت ثابت نشانگر را حرکت می‌دهند. اما ماوس‌های مکانیکی نیاز دارند که پس از مدتی توپ فولادی پوشانده شده با لایه پلاستیکی تمیز شود؛ دلیل این موضوع این است که گرد و غبار روی عملکرد این گجت تاثیر می‌گذارد.

یکی دیگر از برتری‌های ماوس اپتیکال این است که می‌توان روی اکثر سطوح صاف از این گجت استفاده کرد. اما نسخه مکانیکی که از توپ پشتیبانی می‌کند باید به صورت کامل با سطح برخورد داشته باشد تا توپ فلزی بتواند حرکت کند.

علاوه بر این موضوع یکی از مزیت‌های نسخه مکانیکی این است که کاربران نگران پرش نشانگر ماوس نیستند؛ زیرا توپ به صورت کامل با سطح در ارتباط است. اما اگر ماوس‌های اپتیکال از سطح فاصله پیدا کند شما مشاهده خواهید کرد که نشان‌گر به صورت خودکار حرکت می‌کند.



نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments