گوشی اندرویدی کند
1%
  • 10/10

5 دلیل کند شدن گوشی اندرویدی و راه‌های مقابله با آن‌ها

5 دلیل کند شدن گوشی اندرویدی و راه‌های مقابله با آن‌ها ۰ ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ مقالات فناوری کپی لینک

در این مطلب به بررسی 5 دلیل اصلی کند شدن گوشی اندرویدی شما می‌پردازیم و همچنین می‌گوییم که چگونه می‌توان این مشکلات را برطرف کرد.

برای بسیاری از ما، گوشی‌های هوشمند ابزارهای فوق‌العاده ضروری هستند که پیوسته در طول روز با آن‌ها به اشکال مختلف تعامل داریم. از زنگ و ارسال پیام گرفته تا پست کردن تصاویر و ویدیو در شبکه‌های اجتماعی. با این حال، یک گوشی کند می‌تواند دلایل زیادی برای ناراحتی و نگرانی به شما بدهد. هم بهره‌وری شما را کاهش می‌دهد و هم اینکه تجربه‌ی کاربری را با مشکل مواجه می‌کند. در حالی که افت کارایی گوشی بعد از چند سال کار کردن تا حدودی اجتناب‌ناپذیر است، اما تعداد زیادی راهکار وجود دارد که می‌توانید برای دوباره سریع کردن گوشی اندرویدی خود و افزایش عمر مفید آن از آن‌ها استفاده کنید.

البته توجه داشته باشید گوشی اندرویدی شما تنها زمانی می‌تواند با این روش‌ها دوباره سرعت خود را بازیابی کند که قدرت و سرعت کافی را ذاتاً داشته باشد. شما مثلا نمی‌توانید انتظار داشته باشید یک گوشی اقتصادی با سخت‌افزار بسیار ضعیف که در حالت عادی و خارج از جعبه کند بوده، با این راهکارها سریع شود. معمولا گوشی‌هایی را می‌توان با این روش سریع کرد که قدرت و سرعت خوبی از همان ابتدا دارند. مثلا گوشی‌های میان‌رده یا پرچم‌دار.

فرایند سریع‌تر کردن گوشی اندرویدی کند

آنچه که می‌خوانید، ضمن اشاره به دلایل کند شدن گوشی اندرویدی، به راه حل‌هایی هم می‌پردازد که به شما کمک می‌کنند تا بتوانید سرعت گوشی را بازیابی کنید. این روش‌ها مختص گوشی اندرویدی خاصی نیست و روی تمام گوشی‌های اندرویدی هم می‌توان آن‌ها را انجام داد. نتایج می‌تواند بر اساس نوع و مدل گوشی، متفاوت باشد. بنابراین نباید انتظار خود را از همان ابتدا بالا نگه دارید.

چرا گوشی اندرویدی شما کند است؟

دلایل زیادی برای کند شدن گوشی وجود دارد. از ویروسی شدن گرفته که معمولا کمتر پیش می‌آید تا پر شدن حافظه‌ی داخلی. در ادامه به بررسی مهم‌ترین دلایل مربوط به این مشکل می‌پردازیم و راه حل‌هایی را هم برای هر کدام ارائه می‌کنیم.

  • پر شدن حافظه نهان (کش) از دلایل اصلی کند شدن گوشی اندرویدی

فایل‌های موقت، که با نام کش شناخته می‌شوند، هنگام استفاده از برنامه‌ها حجم‌شان زیاد و زیادتر می‌شود. هدف از این اتفاق هم این است که وقتی دفعه‌ی بعد می‌خواهید سراغ یک برنامه بروید، آنقدر اطلاعات از آن درون کش باقی بماند که سرعت فراخوانی اپ مورد نظر به شکل موثری افزایش پیدا کند. همین حافظه‌ی کش که در اجرای سریع برنامه‌ها معجزه می‌کند، می‌تواند اثر معکوس هم داشته باشد. این حافظه فقط زمانی به درستی کار می‌کند که پر نباشد. اگر این اتفاق رخ دهد، آنوقت است که متوجه می‌شوید چقدر می‌تواند در کند کردن گوشی اندرویدی شما موثر باشد.

  • نرم‌افزار قدیمی

نادیده گرفتن به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری یک اشتباه بزرگ است. این به‌روزرسانی‌ها معمولاً بهینه‌سازی عملکرد، رفع باگ‌ها و پچ‌های امنیتی را شامل می‌شوند. گوشی که از سیستم‌عامل قدیمی استفاده می‌کند بیشتر در معرض مشکلات امنیتی و کندی عملکرد قرار دارد. همیشه سعی کنید گوشی خود را بروز نگه دارید مگر اینکه در یک موقع خاص، بدانید آپدیت مورد نظر گوشی را با مشکل مواجه می‌کند. آپدیت‌های نرم‌افزاری با تغییر هسته‌ی سیستم‌عامل، هم عملکرد برنامه‌ها را بهینه می‌کنند و هم امنیت گوشی را افزایش می‌دهند، پس آن‌ها را جدی بگیرید.

  • انیمیشن‌های سنگین

انیمیشن‌های جذاب در گوشی اندرویدی شما، جلوه‌ی بصری فوق‌العاده موثری را ایجاد می‌کنند. جلوه‌ای که تجربه‌ی کار با گوشی را دگرگون می‌کند بدون اینکه اصلا خودتان خیلی به آن توجه کرده باشید. اما اگر خودتان این انیمیشن‌ها را شخصی‌سازی کرده باشید یا اینکه گوشی دیگر آنقدر مثل قبل توانمند نیست که بتواند آن‌ها را مدیریت کند، باید غیرفعالشان کنید تا فشار از روی منابع سیستم برداشته شود. غیرفعال کردن یا کاهش شدت این انیمیشن‌ها می‌تواند بهبود محسوسی در عملکرد گوشی به وجود بیاورد.

  • کمبود فضای ذخیره‌سازی یکی دیگر از عوامل اصلی کند شدن گوشی اندرویدی

هنگامی که گوشی شما داده‌های مختلفی از قبیل برنامه‌ها، عکس‌ها، ویدئوها و موسیقی را در خود نگه می‌دارد، فضای ذخیره‌سازی آن طبیعتا کم می‌شود. وقتی هم که فضای ذخیره‌سازی کم می‌شود، عملکردهای مهم سیستمی هم با کندی مواجه می‌شوند. در نتیجه همیشه فضای ذخیره‌سازی گوشی خود را حتی‌الامکان خالی نگه دارید یا هنگام خرید، گوشی با حافظه‌ی داخلی بیشتر را خریداری کنید. بدین ترتیب دیگر نیازی به وارد کردن کارت حافظه هم نخواهید داشت که خودش یکی از عوامل کند شدن سرعت گوشی اندرویدی است.

  • مشکلات شبکه

تمرکز این مقاله روی بهینه‌سازی خود گوشی است، اما لازم است به اتصال شبکه‌ی خود اهمیت بدهید. اگر فقط در زمان‌هایی که در اینترنت مشغول گشت و گذار هستید یا در شبکه‌های اجتماعی پرسه می‌زنید، تجربه‌ی کندی از گوشی داشته باشید، مشکل ممکن است در اتصال Wi-Fi یا اینترنت همراه شما باشد. یعنی به نوعی به آن‌ها مرتبط شود که باید به طور دقیق‌تر، علل آن‌ها را بررسی کرد.

بهینه‌سازی عملکرد گوشی

حال که عوامل محتمل مسبب کند شدن گوشی را شناسایی کرده‌ایم، بیایید نگاهی هم به روش‌های برطرف کردن این مشکلات داشته باشیم. اینکه چطور می‌توان آن‌ها را به شکل موثری برطرف کرد تا گوشی به سرعت خوب خود برگردد. باز هم تکرار می‌کنیم، در این صورت گوشی به سرعت اولیه‌اش بر نمی‌گردد، مگر اینکه به تازگی آن را خریداری کرده باشید. فقط کمی از حالت قبل سریع‌تر خواهد شد.

  • پاکسازی کش

پاکسازی منظم کش برنامه‌ها یک راهکار ساده اما موثر است. این کار از طریق ورود به تنظیمات انجام می‌شود. کافی است وارد تنظیمات شوید و سپس با رفتن به برنامه‌ها و انتخاب برنامه‌های مختلف، به بخش ذخیره‌سازی بروید. آنجا می‌توانید حافظه‌ی کش یا حتی دیتای آن اپلیکیشن را پاک کنید. به علاوه، ابزارهایی مانند Google Files می‌توانند به شما کمک کنند تا کش چندین برنامه را به طور همزمان پاک کنید. اپ‌های دیگری تحت عنوان 1Tap Cleaner هم از جمله اپ‌های خوب اندرویدی برای پاک کردن حافظه‌ی کش اپلیکیشن‌ها هستند که عملکرد فوق‌العاده‌ای هم دارند.

  • انجام به‌روزرسانی‌ها برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی

به‌روزرسانی سیستم عامل اندروید یک اولویت برای کسانی است که نمی‌خواهند گوشی‌شان کند شود. آپدیت‌ها اغلب شامل بهینه‌سازی عملکرد کلی سیستم، رفع باگ‌ها و اضافه کردن ویژگی‌های امنیتی بهبود یافته است. برای بررسی به‌روزرسانی‌ها، به تنظیمات > سیستم > به‌روزرسانی سیستم بروید. باید این نکته را مد نظر داشته باشید که برخی از شرکت‌ها فرایند انتشار آپدیت را برای گوشی‌های قدیمی متوقف می‌کنند. در این حالت شما نمی‌توانید برای جلوگیری از کند شدن دستگاه روی این راه حل حساب کنید  و باید به سراغ روش‌های دیگر بروید. به صورت کلی، آپدیت کلی سیستم، آپدیت برنامه‌ها و بروز نگه داشتن گوشی، همیشه یک روش خوب برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی است.

  • تغییر انیمیشن‌ها (گزینه‌های توسعه‌دهنده) برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی

اگر یک راه حل فنی‌تر برای برطرف کردن مشکل کندی گوشی می‌خواهید، باید به سراغ گزینه‌های توسعه‌دهنده یا همان Developer Options بروید. این کار نیازمند فعال کردن گزینه‌های توسعه‌دهنده است. شما می‌توانید با رفتن به تنظیمات > اطلاعات گوشی و هفت بار لمس گزینه‌ی Build Number یا همان شماره مدل این کار را انجام دهید. پس از فعال‌سازی، به تنظیمات بازگردید و بخش گزینه‌های توسعه‌دهنده را که معمولا آخرین گزینه تنظیمات است پیدا کنید. در بخش مربوط به انیمیشن‌ها که به عنوان Drawing شناخته می‌شود، گزینه‌های تنظیم مقیاس انیمیشن پنجره، مقیاس انیمیشن انتقال و مقیاس انیمیشن انیماتور را خواهید یافت. این گزینه‌ها می‌توانند به شما کمک کنند که انیمیشن‌ها را تنظیم کرده یا به طور کامل غیرفعال کنید تا تجربه دیداری را ساده‌تر کرده و احتمالاً عملکرد کلی دستگاه را بهبود بخشید.

  • آزاد کردن فضای ذخیره‌سازی

هر چند هفته یک بار، یک خانه‌تکانی دیجیتالی داشته باشید. گوشی را برای حذف فایل‌های اضافی و غیر ضروری مورد بررسی قرار دهید. نگذارید برنامه‌ها و فایل‌های بلا استفاده درون گوشی باشند و بخشی از حافظه را اشغال کنند. برنامه‌های خود را بررسی کرده و هر کدام را که دیگر استفاده نمی‌کنید حذف کنید. علاوه بر این، فایل‌های دانلودی و رسانه‌های خود را بررسی کنید و محتوای غیر ضروری را حذف کنید. ابزارهایی مانند Google Files می‌توانند به شما کمک کنند تا کنترل کاملی روی نحوه‌ی استفاده از فایل‌های خود داشته باشید و حتی برای بهبود عملکرد سیستم هم راه‌کارهایی را پیشنهاد می‌کند. هدف از این کار حفظ فضای ذخیره‌سازی آزاد کافی برای اطمینان از عملکرد بهینه گوشی است.

  • تشخیص مشکلات شبکه

مادامی که کند بودن گوشی تنها به وب‌گردی و گشت و گذار در اینترنت یا به صورت کلی هنگام استفاده از اینترنت محدود است، اتصال اینترنتی خود را بررسی کنید. با استفاده از یک ابزار قدرتمند تست سرعت اینترنت، یک تست سرعت انجام دهید. بسته به نوع مشکل، می‌توانید کارهایی نظیر تغییر مودم یا تماس با ارائه‌دهنده‌ی سرویس اینترنت را امتحان کنید. در صورتی که کندی سرعت مربوط به داده‌ها یا همان اینترنت همراه است، پیشنهاد می‌شود گوشی را یک بار در حالت هواپیما قرار داده و بردارید. همچنین می‌توانید سرعت اینترنت را در یک محل دیگر چک کنید و ببینید آیا باز هم وضعیت همینطور هست یا خیر. چک کردن با یک سیم‌کارت دیگر هم می‌تواند راه حل خوبی باشد.

نکات ضروری دیگر برای بهبود عملکرد و جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی در درازمدت

  • نصب ضروری‌ترین برنامه‌ها  برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی

قبل از نصب برنامه‌های جدید، آن‌ها را به دقت مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید. از خود بپرسید آیا واقعاً به این اپلیکیشن نیاز دارید یا خیر. در صورت تمایل به نصب، ابتدا ببینید چه توسعه‌دهنده‌ای آن را ارائه داده است. خوشبختانه این روزها سیستم امتیازدهی و رأی‌دهی به قدری بهبود یافته که بتوانید متوجه شوید یک اپلیکیشن باکیفیت هست یا خیر. همچنین می‌توانید نسخه‌ی کم‌حجم اپلیکیشن‌ها را روی گوشی خود نصب کنید. البته این روش بیشتر به کسانی توصیه می‌شود که گوشی‌شان ذاتاً کند و ضعیف است. مثلا کسانی که گوشی اقتصادی با 3 یا 4 گیگابایت رم و 32/64 گیگابایت حافظه دارند. آن دسته از افراد با گوشی‌های میانرده یا پرچم‌دار، حتی بعد از دو یا سه سال استفاده هم به راحتی می‌توانند اپ‌های سنگین‌تر را روی گوشی نصب کنند.

  • ذخیره‌سازی در فضای ابری

یکی از موثرترین کارهایی که می‌توانید برای خالی شدن حافظه‌ی داخلی گوشی انجام دهید این است که فایل‌های خود را در فضای ابری ذخیره کنید. با این کار، خیالتان از بابت پاک کردن آن‌ها از روی گوشی آسوده خواهد بود. در حال حاضر iCloud اپل، One Drive مایکروسافت و گوگل درایو گوگل، از جمله سرویس‌های ابری هستند که فضای کافی برای ذخیره‌سازی بخش مهمی از اطلاعات را به شما ارائه می‌دهند. توجه داشته باشید که شما باید برای دسترسی به فضای بیشتر، به این شرکت‌ها پول بدهید. به صورت رایگان، فضایی که در اختیارتان قرار می‌گیرد محدود است.

  • پشتیبان‌گیری منظم برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی

داشتن یک روتین منظم پشتیبان‌گیری برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی بسیار حیاتی است. این کار به شما اطمینان می‌دهد که داده‌هایتان در مواقع غیرمنتظره محافظت می‌شوند. گزینه‌های پشتیبان‌گیری شامل خدمات ذخیره‌سازی در فضای ابری یا اتصال گوشی به کامپیوتر می‌شود. البته پشتیبان‌گیری ذاتاً کاری برای جلوگیری یا برطرف کردن مشکل کندی گوشی نمی‌کند. اما شما با انتقال فایل‌های غیر ضروری به سیستم و یا ارسال آن‌ها به فضای ابری، این امکان را خواهید داشت که آن‌ها را از روی گوشی پاک کنید. بدین ترتیب، فضای بیشتری در اختیارتان قرار می‌گیرد و گوشی هم دیگر مجبور نیست دائما به شما اخطار پر بودن حافظه را نشان دهد.

  • بازنشانی به تنظیمات کارخانه برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی (آخرین گزینه)

به عنوان آخرین مرحله و در صورت شکست تمام موارد بالا، باید به سراغ بازگشت به تنظیمات کارخانه بروید. گاهی اوقات آنقدر وضعیت وخیم می‌شود که مجبور می‌شوید به این روش توسل پیدا کنید. اما بازگشت به تنظیمات کارخانه چقدر موثر است؟ در پاسخ باید بگوییم خیلی. به قدری که شما بلافاصله پس از انجام این کار، کاملا حس می‌کنید گوشی‌تان چقدر سرحال‌تر و سریع‌تر کار می‌کند. این کار شاید روی اجرای بهتر بازی‌های سنگین موثر نباشد، اما گشت و گذار در منوهای مختلف گوشی را قطعا سریع‌تر می‌کند. توجه داشته باشید بعد از یکی دو ماه، دوباره گوشی به حالت قبلی‌اش بازمی‌گردد. پس حتما این کار را به عنوان یک روتین، هر یک ماه یا دو ماه در میان، بسته به وخامت وضعیت گوشی‌تان انجام دهید.

نکاتی که علاقه‌مندان به فناوری باید بدانند

  • غیرفعال کردن اپ‌های شرکتی

از بهترین روش‌ها برای افزایش سرعت گوشی اندرویدی، حذف یا غیرفعال کردن یک سری اپ‌های از پیش نصب‌شده‌ای است که شرکت‌ها به صورت پیش‌فرض روی گوشی نصب می‌کنند. کافی است به تنظیمات رفته و در بخش برنامه‌ها، این برنامه‌ها را پیدا کنید. سپس به راحتی می‌توانید آن‌ها را غیرفعال یا در برخی از مواقع حتی حذف کنید.

  • استفاده از لانچرهای شخص ثالث

شاید عجیب به نظر برسد اما لانچر شرکتی همیشه بهترین گزینه برای گوشی شما نیست. گاهی اوقات می‌توانید با نصب یک لانچر بسیار بهینه و سبک، بخش بزرگی از مشکل کندی گوشی را برطرف کنید. این راه حل برای همه‌ی گوشی‌ها چه قوی و چه ضعیف توصیه می‌شود چون لانچر گوشی را زیباتر هم می‌کند. فقط کافی است سری به پلی استور زده و پرطرفدارترین لانچرها را پیدا کنید.

  • محدود کردن فعالیت پس‌زمینه برای جلوگیری از کند شدن گوشی اندرویدی

محدود کردن فعالیت پس‌زمینه یعنی اگر پردازشی دارد روی یک اپ در پس‌زمینه صورت می‌گیرد، آن را متوقف کنید. در حال حاضر شیائومی این کار را به قدری سفت و سخت انجام می‌دهد که گاهی اوقات حتی اعلانات برنامه‌ها هم برایتان ارسال نمی‌شود. این خوب نیست اما شما می‌توانید با ورود به تنظیمات، گزینه‌های توسعه‌دهنده یا همان  Developer Options که با 7 بار ضربه زدن روی گزینه‌ی شماره مدل (Build Number) فعال می‌شود و رفتن به بخش Background، این کار را انجام دهید. توجه داشته باشید سخت‌گیری در این کار به ضرر شما خواهد بود.

  • تغییرات در کرنل سیستم (ریسکی)

تغییر یا دستکاری کرنل یک گوشی تکنیک پیشرفته‌ای است که ریسک زیادی دارد. به گونه‌ای که ما آن را پیشنهاد نمی‌کنیم. اما اگر به خود و توانایی‌هایتان اطمینان دارید می‌توانید این کار را انجام دهید. توجه داشته باشید اگر به اشتباه این کار را انجام دهید، گوشی شاید ناپایدار و غیرقابل استفاده شود.

نتیجه

به صورت کلی، گوشی‌های اندرویدی پرچم‌دار یا میانرده با قدرت و سرعت پردازشی بالا، خیلی دیرتر از گوشی‌های اقتصادی کند می‌شوند و شاید روش‌های بالا در دو سه سال نخست، اصلا به کار صاحبان این گوشی‌ها نیاید. اما دارندگان گوشی‌های اقتصادی حتما به این نکات نیاز خواهند داشت تا تجربه‌ی نرم و سریعی از کار با گوشی اندرویدی داشته باشند.



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments