آیا کنسول نسل بعدی ایکس باکس میتواند ورق را برای مایکروسافت برگرداند؟
آخرین امید سبز!
مایکروسافت در آستانه تحولی تازه قرار گرفته و در آستانه شروع نسل دهم، سوال اصلی این است که آیا کنسول نسل بعدی ایکس باکس میتواند مایکروسافت را به مسیر موفقیت خود بازگرداند؟
شرکت مایکروسافت در سالهای اخیر با انتقادهای متعددی روبرو شده و بخش عمده این انتقادها به نحوه مدیریت ایکس باکس و استودیوهای بازیسازی و حتی آیپیها بازمیگردد؛ از عرضه عناوین ناامیدکننده و شکست تلخ برخی بازیها نظیر ردفال گرفته تا تعطیلی غیرمنتظره استودیوهای محبوب و بزرگی از جمله تانگو گیمورکس که همه اینها تنها بخشی از این فهرست بلندبالای اعتراضهای گسترده هستند. در کنار این بحثها، فروش ضعیف کنسولهای ایکس باکس لطمه بزرگی به مایکروسافت وارد کرده و ردموندیها در صنعت بازیها از رقیب دیرینه خود یعنی پلی استیشن جا ماندهاند. با این وجود، زمانی که مایکروسافت اعلام کرد که از این پس بازیهای فرستپارتی خود را برای پلتفرمهای دیگر نیز منتشر کند، این تصمیم نهتنها با مخالفت جدی روبرو نشد، بلکه حتی برخی از تحلیلگرها این حرکت را منطقی و استراتژی مایکروسافت را هوشمندانه دانستند که میتواند در مسیر کسبوکارهای ایکس باکس موفقیت بزرگی را به همراه بیاورد.
در حالی که تا پیش از این استراتژی، انتشار بازیهای ایکس باکس برای پلی استیشن دور از انتظار به نظر میرسید، اما جالب اینجا است که این رویکرد ردموندیها نتیجه خوبی به همراه داشت. اگر نگاهی به لیست پرفروشترین عناوین فروشگاه پلی استیشن بیاندازید، مشاهده میکنید که بازیهای محبوبی نظیر Forza Horizon 5 و Indiana Jones and the Great Circle توانستند به صدر جدول هم برسند. پس از اتخاذ این استراتژی، درآمدهای ایکس باکس به طرز چشمگیری نسبت به سالهای گذشته افزایش یافتند. در ادامه، مایکروسافت با همکاری شرکت ایسوس برای اولین بار به سراغ ساخت یک کنسول دستی رفت؛ کنسولی که در دو مدل مختلف و با نام اصلی ROG Xbox Ally راهی بازار خواهد شد.
بهتر است بدانید شایعات مربوط به ساخت کنسول دستی Xbox از مدتها پیش به گوش میرسید که با توجه به رشد بازار کنسولهای قابل حمل، چنین اقدامی از سوی ردموندیها چندان دور از ذهن هم نبود. با این حال، نظر به تجربه نسبتاً اندک مایکروسافت در این زمینه و رکود در فروش کنسولهای فعلی ایکس باکس، برخیها از عملکرد تجاری این دستگاهها نگران هستند. مدل پایه این کنسول، ROG Xbox Ally، در رده کنسولهای دستی میانرده قرار دارد که هم قادر به اجرای بازیهای گیم پس بوده و هم از پلتفرمهای ترد پارتی نظیر استیم پشتیبانی میکند. البته، قیمت این کنسول برابر با ۴۹۹ دلار بوده که نسخه قدرتمند آن یعنی Ally X، برچسب قیمتی ۸۰۰ دلاری دارد که چنین قیمتگذاری باعث شده تا مقرونبهصرفه بودن آن زیر سوال برود.
بعد از تمامی اینها، مایکروسافت در پیامی رسما اعلام کرد که همکاری بلندمدت این شرکت با کمپانی AMD همچنان ادامه خواهد داشت. در وهله اول، شاید این خبر اهمیت چندانی نداشته باشد، اما با توجه به انتشار یک ویدیو در خصوص این همکاری توسط سارا باند، رئیس کل ایکس باکس، مشخص است موضوع بسیار مهمی در جریان بوده و مسئله فراتر از یک توافق تجاری ساده است. طبق گفته باند، این همکاری چندساله شامل طراحی مشترک تراشهها برای مجموعهای از دستگاههای مختلف از جمله کنسولهای نسل بعدی ایکس باکس خانگی و دستی خواهد بود و از این پس، ایکس باکس صرفا یک دستگاه یا فروشگاه نیست!
در کنار این گفتهها، طبق معمول و روال همیشگی، یک سری صحبتهای تبلیغاتی نیز مطرح شد. در واقع، مایکروسافت بار دیگر تاکید کرد که پیشرفت در فناوری سیلیکونی برای ارتقا قابل توجه کیفیت گرافیکی بازیها، ارائه واقعگرایانهترین کیفیت بصری و همچنین پشتیبانی از عناوین نسلهای گذشته، از جمله مهمترین ثمرههای این همکاری طولانی مدت با AMD خواهد بود. با این حال، شاید یکی از بخشهای کلیدی این گفتهها که بیشتر از هرچیزی توجهها را به خود جلب کرد، اشاره به استفاده از هوش مصنوعی در توسعه بازیها بود.
برخلاف انتظارها، این بخش برای بسیاری از گیمرها و حتی هوادارها موضوع نگرانکنندهای است. اگر عناوینی که با استفاده از ابزارهای مختلف هوش مصنوعی نظیر Copilot توسعه یافتهاند را تجربه کرده باشید، احتمالا به خوبی اطلاع دارید که این بازیها چندان باب میل گیمرها نیستند و به خاطر مشکلات اساسی در ساختار گیم پلی، نه تنها تجربه لذتبخشی ارائه نمیدهند، بلکه گاها یک ذهنیت منفی نسبت به این فناوری در بازیکنها ایجاد میکنند.
با این حال، سارا باند در پایان صحبتهایش هدف نهایی را چنین تعریف کرد: «ساخت پلتفرمی برای بازی که همیشه همراه شما باشد؛ تا بتوانید بازیهایتان را روی هر دستگاهی و در هر مکانی تجربه کنید. ارائه تجربهای از ایکسباکس که برای بازیکنان طراحی شده ــ نه محدود به یک فروشگاه خاص و نه وابسته به یک دستگاه مشخص.» او همچنین تأکید کرد که تیم ایکسباکس «با تیم ویندوز همکاری نزدیکی دارد» تا این پلتفرم را به «پلتفرم شماره یک بازی» تبدیل کند و «نسل بعدی ایکسباکس در حال شکلگیری است».
با این حال، سارا باند در پایان صحبتهای خود به هدف نهایی این تلاشها اشاره کرد. به گفته باند، مایکروسافت در نظر دارد پلتفرمی بسازد که همواره در کنار بازیکن باشد. به بیان دیگر، این تجربه باید به گونهای باشد که گیمرها روی هر دستگاه و در هر مکانی بتوانند از تجربه بازیهای ایکس باکس لذت ببرند. علاوه بر این، گویا مایکروسافت هیچ محدودیتی هم از نظر فروشگاه و سختافزار در نظر نگرفته و دست بازیکنها را آزاد گذاشته است. در آخر، سارا باند تاکید کرد که تیم ایکس باکس در حال همکاری با تیم ویندوز است تا این سیستمعامل را به پلتفرم شماره یک بازی در جهان تبدیل کند. در همین حین، رئیس کل ایکس باکس از شروع روند ساخت کنسول نسل بعدی ایکس باکس نیز خبر داد. اکنون، یک سوال مهم واساسی مطرح میشود؛ چرا؟ در شرایطی که بازار سختافزار دیگر سودآوری گذشته را ندارد، چرا مایکروسافت این مسیر را ادامه میدهد؟
نکته مهم این است که حتی آمارهای رسمی منتشر شده از سوی مایکروسافت نیز وضعیت پیچیده و نامناسب فعلی کنسولهای ایکس باکس را نشان میدهد. گفتنی است در حال حاضر بخش زیادی از درآمد مایکروسافت در حوزه بازیهای ویدیویی به واسطه کمپانی اکتیویژن بلیزارد و به ویژه فروش بازیهای کالاف دیوتی به دست میآید. در واقع، فروش کنسولهای Xbox نه تنها طی سالهای اخیر رشد نکرده، بلکه حتی با یک شیب بسیار تندی کاهش یافته است و چه بسا حتی پیش از افزایش قیمت جهانی کنسولها، گیمرها تمایل زیادی به خرید کنسولهای ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس نداشتند.
در چنین شرایطی، نمیتوان گیمرها را سرزنش کرد. در واقع، خود شرکت مایکروسافت نیز به نوعی این حقیقت را پذیرفته که پلتفرم ایکس باکس دیگر تنها به معنای یک کنسول نیست. این پلتفرم اکنون از طریق تلویزیونهای هوشمند، کامپیوتر یا حتی Steam Deck (با اجرای ایکس باکس کلاود گیمینگ از طریق مرورگر Edge) نیز در دسترس قرار دارد. علاوه بر این، بازیهای فرست پارتی ایکس باکس که تا مدتی پیش در انحصار کنسولهای این پلتفرم بودند، اکنون برای پلی استیشن عرضه میشوند و هیچ خط قرمزی نیز در این استراتژی وجود ندارد. با وجود همه اینها، باز هم خبر از ساخت کنسولی جدید به میان آمده؛ دستگاهی که شاید برخلاف انتظارها، چندان هم فروش زیادی را تجربه نکند.
البته، شور و اشتیاق برخی از طرفدارها از شنیدن این خبر را میتوان به خوبی درک کرد؛ چرا که بسیاری از هوادارهای پروپاقرص ردموندیها احساس کرده بودند که مایکروسافت با عرضه بازیهای انحصاری خود روی پلتفرمهای دیگر، بهزودی از حوزه بازیهای ویدیویی کنارهگیری میکند. حال، انتشار خبر ساخت کنسول نسل بعدی ایکس باکس به تنهایی به معنای پایان رویکرد چندپلتفرمی نیست. این غول تکنولوژی اکنون طعم درآمد بیشتر از فروش بازی روی پلتفرمهای مختلف را چشیده و این سود اضافی به شرکت کمک کرده تا بخشی از خسارتهای ناشی از فروش پایین سخت افزار و هزینههای بالای سرویس اشتراکی گیم پس را جبران کند. بنابراین، بعید است به این راحتیها از این سیاست خود عقبنشینی کند.
در ادامه، مایکروسافت تاکید دارد که از بازار کنسول خارج نخواهد شد. این بدان معنا است که برخلاف تصورها، ردموندیها مشابه سگا، به عنوان یک ناشر و بازیساز در حوزه ویدیو گیم به فعالیت خود ادامه نخواهد داد و رقابت ایکس باکس و پلی استیشن کماکان ادامه دارد. البته، اسناد فاش شده در جریان پرونده حقوقی این شرکت با کمیسیون تجارت فدرال ایالات متحده بر سر تصاحب شرکت اکتیویژن بلیزارد نیز ساخت کنسول نسل بعدی ایکس باکس را تایید کرده بود، اما با تغییرات گسترده طی یک سال اخیر، بسیاری تصور میکردند که شاید این بار مایکروسافت مسیر متفاوتی را در پیش گرفته است.
سارا باند اشاره کرده که کنسول بعدی ایکس باکس هم در اتاق نشیمن و هم در دستان شما خواهد بود. این گفتهها نشان میدهد ساخت یک کنسول دستی دیگر و اختصاصی از ایکس باکس همچنان پابرجا بوده و این پروژه روند توسعه خود را پشت سر میگذارد. به علاوه، پشتیبانی از چند فروشگاه مختلف و اشتراک تجربه گیمینگ روی دستگاههای مختلف نیز مهر تاییدی بر این میزد که این برنامه فراتر از یک کامپیوتر دستی ساده است.
بدین ترتیب، شاید مایکروسافت در حال ساخت کنسولی باشد که بهطور کامل با ویندوز یکپارچه شده و مرز میان کنسول و کامپیوتر را از بین میبرد. در واقع، شاید این دستگاه را هم بتوان به تلویزیون متصل کرد و هم به صورت دستی از طریق آن به تجربه بازیها پرداخت. ایده این دستگاه بسیار شبیه به ایده کنسولهای نینتندو سوییچ است، اما نباید فراموش کرد که استیم دک نیز در هنگام اتصال به نمایشگر، ماوس و کیبورد، تجربهای کامل از یک کامپیوتر را ارائه میدهد.
شاید هدف مایکروسافت هم ارائه چنین تجربهای است. این کنسول همهکاره که هم جامعه پیسی بازها را و هم جامعه گیمرهای کنسولها را هدف قرار داده، به خوبی میتواند نیاز هر کدام یک از اقشار بازیکنها را برطرف کند. از همه مهمتر، دسترسی به سرویس اشتراکی گیم پس به تنهایی آنقدر جذاب به نظر میرسد که ارزش خرید آن را نسبت به رقبا به طرز چشمگیری افزایش دهد. حال، اگر این کنسول از استیم و کتابخانه آن نیز پشتیبانی کند، ورق برای مایکروسافت خواهد بازگشت.
با این حال، نباید فراموش کرد که با عرضه این دستگاه، کنسول ROG Xbox Ally هم در بازار حضور دارد. بنابراین، کنسول نسل بعدی ایکس باکس باید ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشد که آن را در مقایسه با این کنسول متمایز کند. اگر هدف مایکروسافت صرفا فروش سختافزار است، محصول جدید آنها باید به قدری جذاب و خاص باشد که در بازار پررقابت کنسولهای دستی، به خوبی دیده شود. این نکته را هم باید در نظر گرفت که اگر مایکروسافت فقط به دنبال ساخت یک کنسول دستی جدید دیگر برای تبلیغ شعار “این هم یک ایکس باکس است”، آنقدر روی همکاری خود با AMD مانور نمیداد.
به عقیده برخی تحلیلگرهاف شاید کنسول Xbox Ally در واقع آزمایشی بوده تا واکنش بازار نسبت به کنسولهای دستی بررسی شود. اگر این محصول موفق عمل کند، ممکن است مایکروسافت با اعتمادبهنفس بیشتری وارد این بازار شود. اگر حقیقت این چنین نباشد، همیشه راه بازگشت به ساخت یک کنسول خانگی سنتی برای ردموندیها باقی مانده است؛ هرچند که با توجه به شرایط پیچیده بازار، گویا وقت آن رسیده که این چرخه تکراری تغییر کند.
از سوی دیگر، شایعههایی نیز درباره عرضه کنسول دستی پلی استیشن نیز به گوش رسیده است. شاید بازار کنسولهای دستی با ساختاری شبیه به کامپیوتر بسیار بزرگتر از آن چیزی باشد که در حال حاضر بهنظر میرسد. شاید مایکروسافت پیشبینی کرده که سونی به دنبال تصاحب سهمی بزرگ از این بازار است و بنابراین به جای رقابت مستقیم، قصد دارد قلمروی خود را در فضای کامپیوتر گسترش دهد. فراموش نکنید که پیسی از گذشته تا به امروز نقطه قوت مایکروسافت در برابر سونی بوده و اگر بتواند راهحلی مقرونبهصرفه ارائه دهد که نیاز گیمرها را چه در خانه، چه در محیط کار و چه در مسافرت برطرف کند، هیچ شکی نیست که به موفقیتی دست خواهد یافت؛ موفقیتی که شاید تا به امروز آن را تجربه نکرده باشد!
در نهایت، بازیها همچنان نقش اصلی موفقیت یک پلتفرم را ایفا میکنند. اما مایکروسافت در حال حاضر از نظر کیفیت و تداوم انتشار آثار فرست پارتی، در وضعیت باثباتتری قرار دارد. پس از سالها کمبود و دورههای طولانی بیخبری، اکنون این شرکت توانسته مجموعهای از بازیهای موفق را بهطور پیوسته و منظم به بازار عرضه کند. تنها چیزی که باقی مانده، خلق یک پلتفرم جذاب، انعطافپذیر و متقاعدکننده است؛ پلتفرمی که بازیکنان حاضر باشند برای تجربه بازیها روی آن، هزینه کنند.
در پایان این مقاله، دیدگاه شما در رابطه با کنسول نسل بعدی ایکس باکس و تلاش مایکروسافت برای ارائه یک پلتفرم خاص و منحصر به فرد چیست؟ به نظر شما، آیا بعد از دو نسل پیروزی قاطعانه پلی استیشن، ورق برای ایکس باکس بازمیگردد؟ شما چه انتظارهایی از نسل دهم صنعت بازیها دارید؟ فراموش نکنید که نظرات شخصی خود را با ما و دیگر کاربران رسانه سرگرمی به اشتراک بگذارید.
نظرات
دیدگاه خود را اشتراک گذارید