انفجار گوشی هوشمند

بررسی دلایل انفجار گوشی‌‌های هوشمند و نحوه جلوگیری از آن

چگونه از انفجار گجت خود جلوگیری کنیم؟

1%
  • 0/10
بررسی دلایل انفجار گوشی‌‌های هوشمند و نحوه جلوگیری از آن ۱ ۳۱ تیر ۱۴۰۰ مقالات فناوری کپی لینک

گوشی‌های هوشمند به دلیل استفاده از باتری‌های لیتیومی یونی قابل اشتعال هستند و در بعضی از مواقع احتمال انفجار این باتری‌ها وجود دارد. به همین دلیل در ادامه به بررسی دلایل انفجار گوشی هوشمند و روش‌های جلوگیری از آن می‌پردازیم.

دلایل بسیار زیادی وجود دارد که باعث می‌شود گجت مورد نظر شما منفجر شود. شما باید این موارد را جدی بگیرید و در صورت گرم شدن بیش از حد گوشی هوشمند آن را از خود دور کنید؛ زیرا این احتمال وجود دارد تا در صورت انفجار گجت مورد نظر به شما آسیب برسد.

اگر به یاد داشته باشید حدود چند سال پیش (سال ۲۰۱۶) شرکت سامسونگ یک گوشی هوشمند از سری گلکسی نوت را با نام Galaxy Note 7 به بازار عرضه کرد. این دستگاه زمانی که به بازار عرضه شد تعدادی از کاربران گزارش دادند که گوشی هوشمند آن‌ها منفجر شده است.

کمپانی سامسونگ در ابتدا این موضوع را جدی نگرفت و به تولید و عرضه جدیدترین دستگاه از سری گلکسی نوت خود ادامه داد. اما پس از گذشت مدتی بسیاری از افراد گزارش دادند که این دستگاه از برند سامسونگ منفجر می‌شود. غول فناوری کره جنوبی تصمیم گرفت تا این موضوع را بررسی کند و با بررسی این موضوع به صورت رسمی انفجار گوشی گلکسی نوت 7 را تایید کرد.

در کنفرانسی مدیران این شرکت از کاربران عذر خواهی کردند و این کمپانی تصمیم گرفت تا پس از گذشت مدتی نسخه جدیدی از این دستگاه یعنی گلکسی نوت 8 را به کاربرانی که گوشی هوشمند آن‌ها منفجر شده بود به عنوان هدیه بدهد. پس از آن سامسونگ توانست تا حدودی برای بار دیگر محبوبیت خود را به دست بیاورد و دوباره به رقابت با دیگر سازندگان گوشی‌های هوشمند بپردازد.

بر اساس گزارش‌هایی که در آن زمان در اینترنت منتشر شد، دلیل اصلی انفجار گوشی هوشمند سامسونگ کمبود فضای باتری بود. این موضوع بدان معنی است که باتری به صورت فشرده در این دستگاه قرار گرفته بود و فضای چندان زیادی برای عبور جریان هوا وجود نداشت.

اگر گوشی هوشمند شما بیش از حد داغ شود و فضای میان پردازنده و باتری کم باشد، این افزایش دما روی باتری تاثیر گذاشته و این موضوع می‌تواند باعث انفجار گوشی هوشمند شما شود. همانطور که متوجه شده‌اید این موضوع دلیل اصلی انفجار پرچمدار سری نوت سامسونگ یعنی گلکسی نوت 7 بود.

دلایل انفجار گوشی هوشمند

عوامل بسیار زیادی وجود دارند که می‌تواند باعث انفجار باتری دستگاه شما شود، اما در ادامه هفت دلیل مهم و تاثیر گذار بر افزایش دمای دستگاه را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

نقص در ساخت گجت

همانطور که در بالا اشاره کردیم در بعضی از موارد کاربران بر انفجار و افزایش دمای دستگاه تاثیر گذار نیستند و تنها باید از خرید محصول مورد نظر خود اطمینان داشته باشند. باتری‌های لیتیومی یونی قابل اشتعال هستند و کمپانی‌های مختلف باید قبل از اینکه این گجت‌ها را به بازار عرضه کنند، آزمایش‌های مختلفی روی آن‌ها انجام دهند.

به همین دلیل است که پیشنهاد می‌شود پس از عرضه یک دستگاه جدید (حتی عرضه توسط محبوب‌ترین شرکت‌ها) کمی برای خرید آن صبر کنید. افراد بسیار معروفی در برنامه YouTube ویدیوهایی در رابطه با این موضوع آپلود می‌کنند. این دسته از افراد سریع‌تر از کاربران عادی به این گجت‌ها دسترسی دارند و آن‌ها می‌توانند جزو اولین افرادی باشند که آزمایش‌های مختلفی روی این دستگاه‌ها انجام می‌دهند.

علاوه بر انفجار گلکسی نوت 7 می‌توان به خم شدن (ضعیف بودن آلیاژ بدنه) گوشی iPhone 6 نیز اشاره کرد. زمانی که این گوشی هوشمند توسط شرکت اپل به بازار عرضه شد بسیاری از کاربران گزارش دادند که دستگاه خریداری شده تغییر شکل داده از حالت تخت بودن خارج شده است.

پس از بررسی‌های بسیار مشخص شد که خم شدن این دستگاه به دلیل ضعیف بودن آلیاژ بدنه آن بوده و اگر کاربر بدون استفاده از قاب گوشی هوشمند را در جیب خود قرار می‌دادند، این احتمال وجود داشت تا دستگاه مورد نظر خم شود. با توجه به این موارد پیشنهاد می‌شود تا به صورت کامل گجت مورد نظر خود را که قصد خرید دارید بررسی کنید و همچنین بگذارید که حداقل یک ماه از زمان عرضه آن بگذارد.

آسیب رسیدن به باتری

اگر به دستگاه آسیب جدی وارد شود و این آسیب بتواند ساختار فیزیکی باتری یا ساختار شیمیایی آن را تغییر دهد، احتمال انفجار گوشی هوشمند وجود دارد. این آسیب‌ها می‌توانند بر افزایش دمای باتری نیز تاثیر بگذارند و اگر دمای باتری افزایش پیدا کند این احتمال وجود دارد به قسمت‌های اصلی دستگاه مانند پردازنده نیز آسیب وارد شود.

باتری‌های قدیمی بیشتر در معرض این مشکلات قرار می‌گرفتند و احتمال افزایش حجم باتری (بادکردگی) وجود داشت. اگر باتری دستگاه توسط کاربر قابل تعویض باشد، احتمال انفجار و آسیب رسیدن به گجت بسیار بیشتر است؛ زیرا این باتری‌ها بسیار قدیمی و ارزان قیمت هستند. به همین دلیل امکان انفجار آن‌ها وجود دارد، اما اگر به گوشی‌های هوشمند جدید توجه کنید باتری گجت توسط کاربر غیر قابل تعویض بوده و این موضوع بدان معنی است که باتری گوشی هوشمند همانند گذشته آسیب پذیر نخواهد بود.

دلیل اصلی این موضوع این است که همانند گذشته نمی‌شود در پشت گوشی‌ها را باز کرد؛ زیرا دیگر نیازی به باز شدن در پشت نبوده و کاربران قادر به تعویض باتری نیستند. ناگفته نماند که خشاب سیم کارت و درگاه microSD به کنار دستگاه منتقل شده و قرار گرفتن درگاه در کنار دستگاه برای کاربران مناسب‌تر است.

استفاده از شارژرهای تقلبی

یکی از مواردی که بسیاری از کاربران به آن دقت نمی‌کنند، استفاده از شارژر مناسب است. آداپتوری که همراه جعبه دستگاه در دسترس شما قرار می‌گیرد مناسب‌ترین شارژر بوده و از استفاده از آداپتورهای دیگر می‌تواند علاوه بر آسیب رساند به باتری دستگاه باعث انفجار آن شوند.

کمپانی‌های بسیاری وجود دارند که شارژرهای مشابه اصل دستگاه را با قیمتی بسیار ارزان‌تر در دسترس کاربران قرار می‌دهند. اکثر کاربران در هنگام خرید شارژر به این موضوع دقت نمی‌کنند و ارزان‌ترین آداپتور موجود را خریداری می‌کنند. انجام چنین کاری بسیار اشتباه بوده و می‌تواند کاربران را مجبور به تعویض باتری یا دستگاه خود کند.

علت اصلی انفجار گوشی هوشمند در هنگام استفاده از شارژر ارزان قیمت افزایش دما است. زمانی که دمای دستگاه افزایش پیدا می‌کند به دلیل قابل اشتعال بودن باتری‌های لیتیومی یونی احتمال انفجار باتری وجود دارد. به علاوه پیشنهاد می‌شود که در فصل تابستان گوشی هوشمند خود را در زیر نور مستقیم خورشید یا داخل ماشین قرار ندهید؛ زیرا احتمال انفجار دستگاه شما افزایش پیدا می‌کند.

شارژ شدن بیش از حد باتری

اگر گوشی هوشمند شما بیش از حد شارژر شود، دمای باتری افزایش پیدا می‌کند و به همین دلیل است که پیشنهاد می‌شود تا به مدت زمان طولانی باتری دستگاه خود را شارژر نکنید. بسیاری از کاربران گوشی هوشمند خود را به صورت شبانه (شب تا صبح) به آداپتور متصل می‌کنند و این موضوع یکی از دلایل اصلی مهم آسیب رسیدن به باتری دستگاه است.

امروزه بسیاری از دستگاه‌ها به تراشه‌های هوشمندی مجهز شده‌اند که هنگامی که شارژ گجت به ۱۰۰ درصد می‌رسد، به صورت خودکار جریان برق را قطع می‌کنند. این موضوع می‌تواند از افزایش دمای باتری شما جلوگیری کند و آسیب کم‌تری را به دستگاه وارد کند.

منظور از آسیب کم‌تر این است که زمانی که شارژ دستگاه به ۹۹ درصد برسد برای بار دیگری اتصال برقرار می‌شود تا باتری به صورت کامل شارژ شود. این روند به صورت شبانه حدود ۳ تا ۴ بار (بسته به میزان ظرفیت باتری و تراشه) اتفاق می‌افتد و این شارژ شدن‌های مجدد می‌تواند به باتری آسیب برساند.

دستگاه‌هایی مانند پرچمداران سامسونگ، اپل، شیائومی و حتی تعدادی از میان‌رده‌های این کمپانی‌ها از این فناوری پشتیبانی می‌کنند. اما همچنان گوشی‌های هوشمندی وجود دارند که از این تکنولوژی پشتیبانی نمی‌کنند و پیشنهاد می‌شود تا از اتصال طولانی مدت این دستگاه‌ها به آداپتور جلوگیری کنید.

استفاده بیش از حد از تراشه دستگاه

اگر بیش از حد از گوشی هوشمند خود استفاده می‌کنید و برنامه‌های سنگین و بازی‌های مختلف را روی آن اجرا می‌کنید، احتمالا متوجه افزایش دمای دستگاه شده‌اید. این افزایش دما از قسمت پردازنده آغاز می‌شود و در ابتدا شما می‌توانید در پنل پشتی این گجت در اطراف دوربین این افزایش دما را احساس کنید.

زمانی که دمای دستگاه افزایش پیدا می‌کند می‌توانید مشاهده کنید که سرعت پردازش گوشی هوشمند کاهش پیدا می‌کند. این موضوع یک عمل دفاعی پردازنده بوده که در هنگام افزایش دما برای جلوگیری از آسیب رسیدن به تراشه و باتری، عملکرد پردازنده محدود می‌شود.

زمانی که چنین اتفاقی رخ می‌دهد کاربران باید برای جلوگیری از آسیب رسیدن به باتری و انفجار آن سریعا برنامه‌های در حال اجرا را متوقف یا گجت مورد نظر را خاموش کنند. در این صورت دیگر دلیلی برای افزایش دما وجود نخواهد داشت و دمای دستگاه کاهش پیدا خواهد کرد.

تابش نور خورشید

همانطور که در بالا اشاره کردیم بهتر است تا در فصل تابستان در زیر نور خورشید از گوشی هوشمند خود استفاده نکنید؛ زیرا برای مشاهده محتوای نمایشگر شما مجبور هستید تا نور صفحه نمایش را افزایش دهید و این موضوع بر افزایش دما تاثیر دارد. به علاوه اگر بازی سنگینی مانند PUBG را روی دستگاه خود اجرا کنید، سریعا با عملکرد دفاعی تراشه مواجه خواهید شد.

همانطور که در بالا اشاره کردیم در هنگام به وجود آمدن چنین مشکلی باید دستگاه خود را خاموش کنید؛ زیرا دیگر دلیلی برای افزایش دمای دستگاه شما وجود ندارد. اما اگر در فصل تابستان و زیر نور خورشید چنین اتفاقی رخ دهد، حتی در هنگام خاموش بودن دستگاه شما، احتمال انفجار باتری آن به دلیل تابش نور خورشید وجود دارد.

اگر دستگاه شما قدیمی باشد این افزایش دما می‌تواند باعث شود تا باتری شما تجزیه شود و در هنگام تجزیه شدن گازهایی مانند اکسیژن و دی اکسید کربن را از خود خارج کند. این گازها باعث افزایش حجم باتری (متورم شدن) می‌شوند و به یکی از دلایل اصلی برای انفجار باتری گجت تبدیل خواهند شد.

به علاوه به هیچ وجه گوشی هوشمند خود را در فصل تابستان در داخل ماشین رها نکنید؛‌ زیرا سطح‌های داخلی ماشین که از جنس پلاستیک هستند به شدت افزایش دما خواهند داشت. این افزایش دما باعث آسیب رسیدن به تمام قطعات گوشی هوشمند شما خواهد شد.

تماس باتری با آب

تماس باتری‌های قدیمی با آب می‌تواند بسیار برای سلامت باتری و دستگاه ضرر داشته باشد. اکثر گوشی‌های قدیمی حتی پرچمداران نیز از این مشکل برخوردار بودند و اگر آب با باتری دستگاه تماس پیدا می‌کرد کاربر مجبور به تعویض باتری می‌شد. امروزه اکثر گوشی‌های هوشمند حتی میان رده‌ها نیز ضد آب هستند و کاربران لازم نیست نگران این موضوع باشند.

اما اگر گوشی هوشمند شما قدیمی بوده یا خاصیت ضد آب بودن خود را از دست داده است پیشنهاد می‌شود از برخورد آن با آب جلوگیری کنید. در این مطلب تمام دلایل مهم انفجار گوشی هوشمند و آسیب رسیدن به باتری را مورد بررسی قرار دادیم، به نظر شما چه عوامل دیگری می‌توانند بر انفجار باتری تاثیر بگذارند؟



مطالب مرتبط

دیگران نیز خوانده‌اند

نظرات

دیدگاه خود را اشتراک گذارید
اشتراک
به من اطلاع بده
guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
View all comments